Законодавчий порядок денний реформи децентралізації. Погляд представників громадського сектору та експертів

Законодавчий порядок денний реформи децентралізації. Погляд представників громадського сектору та експертів

Укрінформ
13 березня, 11:30 - публічний діалог на тему: «Законодавчий порядок денний реформи децентралізації. Погляд представників громадського сектору та експертів».

Організатори: ГО «ДЕСПРО» за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

Спікери: представники громадських організацій, органів місцевого самоврядування.

Чому це важливо? 

Під час заходу  експерти, представники громадських організацій, органів місцевого самоврядування та їхніх асоціацій обговорять перспективи законодавчої підтримки реформи децентралізації та  актуальні законодавчі ініціативи, ухвалення яких сприятиме зміцненню системи місцевого самоврядування в Україні.

Нещодавно, напередодні одинадцятої сесії Верховної Ради України IX скликання, громадською організацією «ДЕСПРО» за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» було проведено Форум «Децентралізація 2024. Законодавчий порядок денний», на якому за участі представників органів влади презентовано та обговорено результати дослідження, думки представників органів місцевого самоврядування щодо основних законодавчих ініціатив, прийняття яких у 2024 році забезпечить подальше зміцнення системи місцевого самоврядування та продовження реформи децентралізації.

З двадцяти п’яти законодавчих ініціатив, запропонованих та прорейтингованих за пріоритетністю органами місцевого самоврядування у процесі проведення дослідження думки ОМС та дискусій під час Форуму, дев’ять законопроєктів увійшли до Порядку денного 11 сесії Верховної Ради України IX скликання у статусі готових до розгляду на пленарних засіданнях, і ще сім законопроєктів повернуті профільним Комітетам на доопрацювання.

Цей захід проводиться Громадською організацією «ДЕСПРО» в рамках проєкту «Законодавчий порядок денний. Форум з децентралізації в Києві» та став можливим завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цього заходу не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

Звіт за результатами дослідження думки  представників органів місцевого самоврядування 

https://drive.google.com/drive/u/0/folders/11JA-5ZdzqmqEkKdlg-wpfeXd8aPWhZD0

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти можуть поставити запитання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ за електронною поштою: boykota04@gmail.com (Тетяна Бойко). 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

Експерт: Мобілізація не має бути функцією місцевого самоврядування

Для місцевого самоврядування значною проблемною є спроби держави перекласти на нього функції, пов’язані з мобілізацією.

Про це заявив директор з розвитку, заступник виконавчого директора Всеукраїнської асоціації громад Ігор Абоам‘юк під час круглого столу «Законодавчий порядок денний реформи децентралізації. Погляд представників громадського сектору та експертів», що відбувся в Укрінформі.

«Наразі в державі на перший план виходить законопроєкт про мобілізацію №10449», - зазначив він.

За словами експерта, значною проблемою для місцевого самоврядування є ситуація, «коли держава намагається перекласти і перекладає функції, пов’язані з мобілізацією, на місцеве самоврядування».

Абоам‘юк наголосив, що неприпустимими є ті випадки в регіонах, де голови обласних військових адміністрацій намагаються зобов’язати старост громад займатися питаннями мобілізації, роздавати повістки.

Він підкреслив, що наразі голови громад та старости бояться, що вони будуть головними фронтменами мобілізації.

«Так не має бути, тому що це функція держави. Всі ми розуміємо, що всі мають бути задіяні, але такі заходи, - перш за все, функція держави, а не громад», - підсумував експерт.

Як повідомлялося, Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (№10449).

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-