Регулювання маркетингу харчових продуктів для дітей та підлітків: гармонізація на шляху до ЄС

Регулювання маркетингу харчових продуктів для дітей та підлітків: гармонізація на шляху до ЄС

Укрінформ
19 березня, 12:00 - презентація проєкту «Регулювання маркетингу харчових продуктів для дітей та підлітків: гармонізація на шляху до ЄС».

Організатори: Громадська організація «Українська Асоціація Маркетингу» за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження»

Учасники: Ірина Лилик - президентка ГО «Українська Асоціація Маркетингу», керівниця проєкту, модераторка; Олександр Гладунов - віцепрезидент ГО «Українська Асоціація Маркетингу», експерт проєкту; Ольга Квашук - менеджерка програми "Європа і світ" Міжнародного фонду "Відродження"; Наталія Савицька - д.е.н., професор, завідувачка кафедри, керівник «Центру маркетингових досліджень та ініціатив» Державного біотехнологічного університету, експертка проєкту.

Чому це важливо?

Вступ України в ЄС передбачає наближення законодавства до актів ЄС.

Одним зі складових елементів цього напрямку є право дітей та підлітків на здорове харчування. Європейське законодавство, а також організації у сфері охорони здоров’я та захисту прав споживачів застосовують різні інструменти для регулювання маркетингу харчових продуктів для дітей та підлітків. В Україні створено передумови, які дозволяють впроваджувати досвід ЄС для залучення громадських організацій, саморегулівних галузевих об’єднань для застосування досвіду ЄС у сфері контролю та моніторингу маркетингу нездорових харчових продуктів для дітей та підлітків.

Основні завдання проєкту – поширення інформації та європейської практики щодо регулювання маркетингу харчових продуктів і захисту прав дітей та підлітків від впливу реклами нездорової їжі.

Актуальність проєкту зумовлена необхідністю гармонізувати напрацьовані європейські практики застосування нормативних та добровільних обмежень маркетингу нездорової їжі серед дітей та підлітків з українським ринком для входження України в єдиний ринок ЄС.

Захід проходить за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України». Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу чи Міжнародного фонду «Відродження».

Формат заходу – онлайн Zoom.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

В Україні започаткували проєкт щодо регулювання маркетингу харчових продуктів для дітей та підлітків

Громадська організація «Українська асоціація маркетингу» презентувала проєкт щодо регулювання маркетингу харчових продуктів для дітей та підлітків.

Про це повідомили представники асоціації під час пресконференції в Укрінформі.

“Цей проєкт спрямований на досягнення мрії кожної держави: здорові люди, здорове суспільство, здорова планета”, - зазначила керівник Центру маркетингових досліджень та ініціатив Державного біотехнологічного університету, експертка проєкту Наталія Савицька.

Команда експертів представила умовний розподіл витрат на рекламу продуктів харчування. Він свідчить, що на рекламу продуктів здорового харчування припадає менш як 1% від загальної суми витрат на рекламу, тоді як на рекламу фастфуду - до 40%, продукції з високим вмістом солі, цукру, жирів, включно із солодкими газованими напоями, - 51%.

“Така масована і подекуди агресивна маркетингова кампанія досягає свого результату. Ми бачимо на полицях в супермаркетах кількість товарів, які підпадають під характеристику товарів з високим вмістом жирів, цукрів і солі. І все це має інший вимір <...>. За різними оцінками, у світі бюджет маркетингових активностей, що пропагують нездорову їжу, становить 15 млрд дол., а видатків на боротьбу з раком та неінфекційними захворюваннями - 14 млрд дол. Вони майже зіставні”, - повідомила Савицька.

На її переконання, саме маркетологи мають усвідомити цю проблему і знайти такі варіанти взаємодії, аби убезпечити індустрію від недоброчесних практик і попередити їх на вплив здоров'я нації.

На актуальності проблеми маркетингу харчових продуктів наголосила президентка ГО «Українська асоціація маркетингу», керівниця проєкту Ірина Лилик. Вона стверджує, що це проблема не лише України, а й усього світу.

За словами Лилик, “дуже багато зроблено в Європі, однак і вони не знаходяться наприкінці цього шляху”.

Україні ж, яка має на меті вступ до ЄС та входження до Єдиного ринку, необхідно для початку самостійно вивчити кращі практики та регуляторні акти, і перш ніж їх адаптувати, провести певну дискусію в суспільстві.

Наразі “Українська асоціація маркетингу” планує вивчити найкращі практики та посприяти ознайомленню з ними саме рекламістів.

А вже згодом, після дискусій, рекомендації щодо застосування європейських правил маркетингу харчових продуктів та напоїв для дітей та підлітків буде надано бізнесу. Також передбачається розробити рекомендації для національної програми наближення законодавства до актів права ЄС.

Проєкт реалізується за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження» в межах спільної ініціативи «Європейське Відродження України»

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-