Поступ України на шляху до ґендерної рівності

Поступ України на шляху до ґендерної рівності

Укрінформ
7 березня, 13:30 - круглий стіл на тему: "Поступ України на шляху до ґендерної рівності".

Організатори: Офіс віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, Урядова уповноважена  з питань ґендерної політики, Структура ООН Жінки в Україні. 

Спікери та спікерки: Дарія Гайдай - заступниця керівника Офісу віцепрем'єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції; заступниці глави делегації Уряду України у 68-ї сесії Комісії ООН зі становища жінок: Катерина Левченко -  Урядова уповноважена з питань ґендерної політики; Ірина Боровець - заступниця міністра закордонних справ; Ірина Постоловська - заступниця міністра соціальної політики з питань європейської інтеграції;  Сабін Фрейзер Гюнеш - представниця ООН Жінки в Україні; Євгенія Кравчук - заступниця голови комітету ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики; Ярослава Дьо - головна спеціалістка відділу розвитку цифрових навичок та цифровізації освіти Мінцифри; Галина Скіпальська - виконавча директорка МБФ “Українська фундація громадського здоров’я”, директорка представництва міжнародної організації HealthRight International “Право на здоров’я” в Україні; Марта Кебало - представниця СФУЖО; Людмила Гусейнова - правозахисниця, директорка з комунікацій ГО «СЕМА Україна»; Катерина Павліченко - заступниця міністра МВС; Анна – Марія Чайковська - консультантка Офісу Віцепрем'єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції..

Чому це важливо?

8 березня 1977 року Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію, яка пропонувала країнам світу «відзначати Міжнародний день прав жінок і міжнародного миру»  та проголосила 8 березня днем святкування досягнень жінок у всіх сферах життя і протесту проти пережитків нерівноправʼя.

Проте в Радянському Союзі відбулася підміна понять, день, котрий був покликаний нагадувати про боротьбу жінок за свої права, про досягнення жінок у культурних, політичних, соціально-економічних сферах, перетворився на свято весни, жіночої краси і квітів. Дана трансформація свята і його вплив на сприйняття громадськістю (радянська пропаганда) спостерігається серед українського населення й дотепер. З метою боротьби з вкоріненими стереотипами в Україні з кінця 2000-х років майже щороку 8 березня, як і у багатьох країнах світу, проходять марші за права жінок, що відтворюють первинний зміст відзначення цієї дати.

Мета заходу - звернути увагу громадськості на відзначенні 8 березня Міжнародного дня боротьби за права жінок і міжнародного миру, що в умовах війни є надзвичайно актуальним для України. Сформувати спільний вектор бачення для учасників делегації та зацікавлених сторін від України щодо протидії російській агресії в межах заходів 68-ої сесії Комісії ООН зі становища жінок, яка відбудеться 11-22 березня цього року у Нью-Йорку (США).

Захід проходитиме за ініціативи Офісу віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції у співпраці з Урядовою уповноваженою з питань ґендерної політики та за підтримки Структури ООН Жінки в Україні.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV. 

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

Прогалина у фінансуванні гендерної рівності становить $360 млрд на рік - ООН

Організація Об'єднаних Націй підрахувала, що прогалина у фінансуванні гендерної рівності становить 360 мільярдів доларів на рік.

Про це заявила представниця ООН Жінки в Україні Сабін Фрейзер Гюнеш під час круглого столу в Укрінформі на тему: "Поступ України на шляху до ґендерної рівності".

Вона зазначила, що кожного року Міжнародний день боротьби за права жінок і міжнародного миру, який відзначається 8 березня, має різну тему. Цьогорічною темою є "Інвестуйте в жінок, пришвидшуйте рівність".

"Неможливо досягнути гендерної рівності, якщо не буде інвестицій у це. Ми знаємо, що існує певний брак фінансування гендерної рівності. Зокрема, ООН підрахувала, що прогалина у фінансуванні гендерної рівності становить 360 млрд дол. на рік", - сказала Фрейзер Гюнеш.

Вона додала, що інвестування в жінок - це "спосіб забезпечити права людини, прогрес і розвиток".

Представниця ООН Жінки в Україні також відзначила, що Україна здійснила важливі позитивні кроки задля досягнення гендерної рівності попри повномасштабне російське вторгнення.

Як повідомлялося, 11-22 березня цього року в Нью-Йорку (США) відбудеться 68-ма сесія Комісії ООН зі становища жінок.

У МЗС закликали до співпраці у сфері прав жінок із Глобальним Півднем, Південною Америкою та Близьким Сходом

Заступниця міністра закордонних справ Ірина Боровець закликала українську делегацію на 68-й сесії Комісії ООН зі становища жінок особливо активно працювати з представницями країн Глобального Півдня, Південної Америки, Близького Сходу.

Про це вона сказала під час онлайн-включення на засіданнні круглого столу в Укрінформі "Поступ України на шляху до ґендерної рівності".

Заступниця глави МЗС поінформувала, що українська делегація на 68-й сесії Комісії ООН зі становища жінок буде однією з найбільших, включатиме представників державного сектору і громадянського суспільства.

"Це дасть нам змогу на багатьох рівнях показати наш унікальний досвід досягнення гендерної рівності в умовах повномасштабної агресії Росії проти України. Я сподіваюсь, що ми таким складом зможемо втримати Україну у фокусі уваги світової спільноти. Зрозуміло, що кожна країна приїжджає зі своєю аджендою, більшість з них не будуть україноцентричними. Тому наше завдання - якомога більше взаємодіяти як з нашими західними партнерами, так і з країнами Глобального Півдня, Південної Америки, Близького Сходу", - сказала Боровець.

Вона додала, що досвід цих країн може бути корисним для України, а "наш, можливо, буде цікавим для них".

"Я закликаю бути дуже активними з цими країнами", - зазначила заступниця міністра.

Як повідомлялося, 11-22 березня цього року в Нью-Йорку (США) відбудеться 68-ма сесія Комісії ООН зі становища жінок.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-