Заходи безпеки у великодні дні: поводження у храмах та на природі

Заходи безпеки у великодні дні: поводження у храмах та на природі

Укрінформ
1 травня, 11:00 - брифінг на тему: "Заходи безпеки у великодні дні: поводження у храмах та на природі".

Організатори: Медіацентр Україна-Укрінформ.

Спікери: Анатолій Шкарбута - заступник начальника відділу профілактичної роботи Управління пожежної безпеки Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям ДСНС України; Олександр Хорунжий - пресофіцер ДСНС.

Теми до обговорення:

  • Заходи безпеки на Великдень.
  • Правила пожежної безпеки в лісах та на відкритих ділянках під час святкових днів.
  • Мінна небезпека в лісах.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на ютуб-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

У ДСНС надали поради щодо заходів безпеки на Великдень

Рятувальники радять представникам українського духовенства напередодні Великодня підготуватися до ймовірного виникнення надзвичайних ситуацій, бо повномасштабна війна РФ проти України значно збільшує вірогідність таких НС.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ заявив заступник начальника відділу профілактичної роботи Управління пожежної безпеки Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям Державної служби України з надзвичайних ситуацій Анатолій Шкарбута.

«Духовенство у першу чергу має обстежити свої культові заклади, забезпечити пожежну безпеку цих закладів, і розробити та відпрацювати інструкції щодо дій у випадку НС. Саме це і є запорукою зменшення ризиків надзвичайних ситуацій і пожеж. Потрібно найбільшу увагу приділити тим місцям, де користуються відкритим вогнем — це підсвічники тощо», - заявив Шкарбута. За його словами, біля них мають бути у наявності первинні засоби пожежогасіння.

Пресофіцер ДСНС Олександр Хорунжий зазначив, що у храмах потрібно дотримуватися правил поводження із відкритим вогнем — свічки потрібно встановлювати мінімум на відстані 1 метра від горючих основ. Він поінформував, що підсвічники мають бути міцно зафіксованими, щоб свічка не впала і не призвела до пожежі.

«Також духовенство має вживати заходів щодо того, щоб не було великого натовпу і хаосу саме у цих (релігійних — ред.) місцях. Що стосується громадян, то тут правила (безпеки — ред.) теж прості: потрібно бути дуже обачними з джерелами відкритого вогню — це лампадки, свічки, і уникати натовпу та хаосу, а також дотримуватися тих рекомендацій, яких священник надають громадянам», - сказав Шкарбута.

Хорунжий наголосив, що кожна особа перед тим, як відвідувати ту чи іншу церкву, культову споруду, храм тощо, має ознайомитися з інформацією про те, де знаходиться найближче укриття, наприклад, у застосунку «Дія», щоб за потреби перечекати повітряну тривогу.

Окремо пресофіцер ДСНС зазначив, що після святкувань Великодня в Україні фактично через тиждень наступають поминальні дні.

«І перш ніж іти на цвинтар, громадянам потрібно дізнатися у місцевих органів влади, чи було проведене обстеження того чи іншого цвинтаря на наявність ВНП. Тобто, громадяни мають переконатися, що там немає ВНП. Місцеві органи влади мають цю інформацію і знають, які цвинтарі є безпечними для перебування там людей», - поінформував Хорунжий.

Як повідомлялося, Національна поліція очікує, що на Великдень до храмів прийдуть понад 10 мільйонів вірян.

Понад 7 тисяч рятувальників готові до чергування на Великдень - речник ДСНС

До чергування на Великдень готові понад 7 тисяч співробітників Державної служби з надзвичайних ситуацій та понад 2200 одиниць спецтехніки.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ заявив пресофіцер ДСНС Олександр Хорунжий.

«Ми готуємося до проведення Великодня, і у нас до чергування готові понад 7 тисяч рятувальників і понад 2200 одиниць пожежної, рятувальної і іншої спецтехніки. У разі ускладнення обстановки за потреби ці сили і засоби ДСНС можуть збільшуватися, є відповідні резерви», - сказав він.

Хорунжий додав, що перед Великоднем співробітники ДСНС уже провели близько 13 тисяч інструктажів із духовенством та працівниками храмів стосовно дій на випадок надзвичайних ситуацій.

Своєю чергою заступник начальника відділу профілактичної роботи управління пожежної безпеки Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям ДСНС Анатолій Шкарбута уточнив, що відвідування працівниками рятувальної служби культових споруд є обов'язковою складовою передсвяткових заходів.

«Ми проводимо інструктажі з духовенством, оглядаємо приміщення, допомагаємо і підказуємо духовенству, яких заходів потрібно вжити, щоб уникнути пожеж і надзвичайних ситуацій», - сказав Шкарбута.

Крім того, рятувальна служба взаємодіє з територіальними органами Нацполіції, органами місцевого самоврядування і військовими адміністраціями щодо спільних дій при можливому виникненні НС.

Пресофіцер ДСНС також поінформував, що від початку року у культових спорудах і на об'єктах, задіяних у проведенні релігійних заходів, сталося 12 пожеж. Водночас за аналогічний період 2023 року їх було 24. «Тобто, у нас фактично у 2 рази зафіксовано зменшення кількості пожеж порівняно з 2023 роком», - сказав Хорунжий.

Як повідомлялося, у Києві під час святкування Великодня 5 травня будуть задіяні усі необхідні заходи безпеки.

В Україні від початку повномасштабної війни від вибухонебезпечних предметів постраждало 669 осіб - ДСНС

В Україні з 24 лютого 2022 року від вибухонебезпечних предметів постраждало 669 осіб.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ заявив пресофіцер Державної служби України з надзвичайних ситуацій Олександр Хорунжий.

«За інформацією секретаріату Національного органу з питань протимінної діяльності, на жаль, від ВНП від початку повномасштабної російської агресії загинуло понад 297 людей, з них 15 — діти, і було поранено 669 осіб, з них 78 — діти. Це інформація станом на сьогодні», - зазначив він.

Як повідомлялося, за інформацією Міноборони, з 24 лютого 2022 року і станом на 16 квітня цього року 300 українців загинуло від ВНП, 667 – отримали каліцтва чи поранення.

ДСНС за допомогою спецмашин розмінувала майже 900 гектарів

За допомогою машин механізованого розмінування наразі очищено вже 873 гектари українських територій.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ заявив пресофіцер Державної служби України з надзвичайних ситуацій Олександр Хорунжий.

«ДСНС наростила кількість особового складу. Зараз фактично на території України працюють біля 1000-1200 піротехніків. І їм допомагають машини механізованого розмінування. Від початку (повномасштабної — ред.) агресії РФ у нас 873 гектари очищено саме за допомогою таких машин. До великої війни у нас було 0 таких машин, а зараз їх 38», - зазначив він.

Окремо Хорунжий сказав, що зараз основні сили і засоби ДСНС направлено на такі інфраструктурні об'єкти, як газогони, водогони, ЛЕП, дороги, залізниці тощо, і заявив, що не всі ліси можуть бути обстежені (щодо наявності у них ВНП — ред.).

«Тому людям бажано утримуватися, особливо на деокупованих і прифронтових територіях, від відвідування лісів. Я думаю, що це може зачекати до того моменту, коли ми обстежимо всі території. Вся інформація по обстеженню є у органах місцевої влади», - поінформував пресофіцер рятувальної служби.

Як повідомлялося, 18 квітня заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко заявила, що за допомогою машин механізованого розмінування, наданих міжнародними партнерами, вже вдалося розмінувати 700 га територій України.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-