Чи довіряють українці банкам та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб під час війни?

Чи довіряють українці банкам та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб під час війни?

Укрінформ
12 березня, 13:30 - пресконференція на тему: «Чи довіряють українці банкам та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб під час війни?».

Організатори: Фонд гарантування вкладів фізичних осіб; Проєкт USAID «Інвестиції для стійкості бізнесу».

Учасники: Світлана Рекрут - директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб; Юлія Вітка - в.о. керівника Проєкту USAID «Інвестиції для стійкості бізнесу»; Андрій Оленчик - заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб;  Наталія Халімоненко - керівник проєктів, соцiологiчна група «Рейтинг»;  Дмитро Глінський - в.о. виконавчого директора Незалежної асоціації банків України; Сергій Наумов - голова Правління АТ «Ощадбанк»; Ірина Старомінська - голова Правління АТ «УНІВЕРСАЛ БАНК»; Олексій Ступак - голова Правління АТ «Сенс Банк»; Тамара Савощенко -  заступник голови Правління АБ «Укргазбанк»; Семен Бабаєв - заступник голови Правління АТ «ПРАВЕКС-БАНК»;  Артур Муравицький - заступник голови Правління АТ «ТАСКОМБАНК»;  Володимир Малий -  член Правління АТ «Ідея Банк»;  Наталія Приказюк - завідувач кафедри страхування, банківської справи та ризик-менеджменту КНУ ім. Шевченка, доктор економічних наук, професор;  Сергій Івагло - президент Громадської організації «Діловий клуб «Партнер».

Модератор: Ірина Серветник - начальник управління зв’язків з громадськістю та міжнародними організаціями Фонду гарантування вкладів фізичних осіб; представник Національного банку України.

Чому це важливо? 

Під час заходу буде презентовано результати загальнонаціонального репрезентативного опитування з метою визначення обізнаності споживачів фінансових послуг України про систему гарантування вкладів, проведеного за сприяння Проєкту USAID «Інвестиції для стійкості бізнесу» у грудні 2023 року.

Метою дослідження було визначення рівня поінформованості користувачів фінансових послуг про Фонд та систему гарантування вкладів з огляду на зміни в умовах гарантування вкладів під час воєнного станку, аналіз змін фінансової поведінки, ставлення до банків і заощаджень, що відбулися за останні два роки.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: press@fg.gov.ua

Акредитація триватиме до 16:00 11 березня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

В Ощадбанку з початку року строкові депозити збільшились на 1 млрд грн

З початку 2024 року в Ощадбанку залишки на поточних рахунках збільшились на 2 млрд грн, а строкові депозити збільшились на 1 млрд грн.

Про це в Укрінформі під час пресконференції на тему: «Чи довіряють українці банкам та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб під час війни?» сказав голова правління Ощадбанку Сергій Наумов.

"У нашому банку з початку року залишки на рахунках збільшились на 2 млрд грн. Якщо говорити про строкові депозити, то вони збільшились на 1 млрд грн", - сказав Наумов.

Він зазначив, що в Ощадбанку спостерігають тільки незначний відплив доларових депозитів.

Як повідомлялось, у Національному банку зазначають, що не побачили помітного впливу законопроєкту про мобілізацію на відплив коштів з рахунків українців у банках, ба більше, у перші тижні його обговорення в грудні залишки коштів і надалі збільшувалися.

Запровадження гарантованого відшкодування вкладів запобігло масовим відтокам депозитів - Укргазбанк

В Укргазбанку стверджують, що запровадження 100% гарантій за вкладами на початку повномасштабного вторгнення заспокоїло українців та не спричинило масового відтоку депозитів з банку.

Про це в Укрінформі сказала заступник голови Правління АБ «Укргазбанк» Тамара Савощенко під час пресконференції «Чи довіряють українці банкам та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб під час війни?» .

"На початку повномасштабного вторгнення ми спостерігали таку тенденцію, що люди хотіли знімати кошти і тримати їх в готівці. Але в червні (2022 року - ред.) ситуація стабілізувалась і поведінка клієнтів була більш спокійною. Вони залишали кошти на рахунках. Більше того, ми зробили таке порівняння по гривні, то на кінець 2021 року в нас у гривні пасиви складали 13 млрд, а на початок 2024-го - вже 20 млрд", - сказала Савощенко.

Вона підкреслила, що таким чином, запроваджена 100% гарантія за вкладами забезпечила спокій українців щодо збереження їхніх заощаджень.

Савощенко також зазначила, що з моменту запровадження такого гарантованого відшкодування, сума крупних вкладів, тобто ті, які вище 600 тис. грн, зросла вдвічі.

Як повідомлялося, у квітні 2022 року Верховна Рада ухвалила закон, який гарантує українцям 100% відшкодування всіх вкладів та нарахованих відсотків під час воєнного стану та трьох місяців з дня його припинення. Після цього гарантована сума відшкодування за вкладами становитиме 600 тис. грн.

За рік обсяг коштів фізосіб у банках зріс на 14% - НАБУ

З лютого 2023 року по лютий 2024-го обсяг коштів фізичних осіб у банках зріс на 14% виключно за рахунок гривневих коштів.

Про це в Укрінформі сказав в.о. виконавчого директора НАБУ Дмитро Глінський під час пресконференції «Чи довіряють українці банкам та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб під час війни?» .

"За останні 12 місяців, якщо брати лютий до лютого, то обсяг коштів фізичних осіб у банках зріс на 14% - на 133 млрд грн. Це зростання відбулося виключно за рахунок гривневих коштві. За цей же період залишки у валюті скоротились на 1%", - сказав Глінський.

Він також зазначив, що порівняно з січнем у лютому зменшилось сальдо купівлі готівкової валюти.

"Статистика підтверджує те, що люди в цілому мають довіру до фінансової системи, і ті ставки, які банки пропонують по гривневих строкових вкладах, вони дійсно є привабливі", - сказав Глінський та додав, що хоч і повільними темпами, але частка строкових депозитів зростає.

Як повідомлялось, станом на 1 лютого 2024 року загальна сума вкладів фізичних осіб (у т.ч. фізичних осіб-підприємців) у банках України становила 1 195,0 млрд грн.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-