Знищення ворожих кораблів та поточна ситуація у Чорному та Азовському морях

Знищення ворожих кораблів та поточна ситуація у Чорному та Азовському морях

Укрінформ
6 березня, 13:00 - брифінг на тему: "Знищення ворожих кораблів та поточна ситуація у Чорному та Азовському морях".

Організатори: Медіацентр Україна – Укрінформ.

Спікер:  Дмитро Плетенчук - речник Військово-морських сил ЗСУ (онлайн).

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на ютуб-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

Верифікувати інформацію, що на борту знищеного «Сергія Котова» був гелікоптер, досить складно – речник ВМС

Наразі верифікувати інформацію, що на борту знищеного українськими військовими патрульного катера Чорноморського флоту РФ «Сергій Котов» був гелікоптер, досить складно.

Про це повідомив речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук під час брифінгу у Медіацентрі Україна – Укрінформ «Знищення ворожих кораблів та поточна ситуація у Чорному та Азовському морях».

«Щодо інформації стосовно гелікоптера. Штатно він має знаходитися не в тому кораблі. Зазвичай він пересувається у палубному ангарі. Тобто, не безпосередньо на палубі, не на посадковому майданчику. З іншого боку, на кадрах влучання видно, що бокові перила відкинуті, відповідно, міг бути і зліт гелікоптера. Хоча іноді їх відкидають і просто так. Верифікувати цю інформацію станом на зараз досить складно. Як тільки стане зрозуміло, що він знаходився на борту, то ми це підтвердимо», – сказав Плетенчук.

Крім того, ворог приховує інформацію щодо членів екіпажу. За словами Плетенчука, декого з членів екіпажу було доправлено каретами швидкої до медичних закладів.

Інформація щодо чисельності загиблих або поранених військовослужбовців країни-агресора наразі верифікується.

Речник ВМС додав, що враховуючи темний час доби, що вода зараз дуже холодна і гіпотермія настає через кілька хвилин, а також характер вогневого ураження, є велика вірогідність, що велика частина екіпажу загинула.

Як повідомлялося, у ГУР підтвердили, що вночі 5 березня спецпідрозділ ГУР "Group 13" атакував патрульний корабель Чорноморського флоту РФ "Сергій Котов".

Місія відбулась у співпраці з Військово-морськими силами Збройних сил та за підтримки Міністерства цифрової трансформації.

Внаслідок удару морськими дронами Magura V5 російський корабель проєкту 22160 зазнав пошкоджень корми, правого та лівого бортів.

Вартість потопленого корабля становить близько 65 мільйонів доларів.

Операції зі знищення російського флоту сильно покращили безпекову ситуацію на морі – речник ВМС

Завдяки операціям зі знищення флоту РФ владось достатньо сильно покращити безпекову ситуацію у Чорному та Азовському морях.

Про це повідомив речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук під час брифінгу у Медіацентрі Україна – Укрінформ «Знищення ворожих кораблів та поточна ситуація у Чорному та Азовському морях».

«Завдяки операціям зі знищення російського флоту вдалося достатньо сильно покращити безпекову ситуацію на морі. Ще в минулому році ворог себе вільно почував у центральній частині Чорного моря, заходив у південно-західну частину Чорного моря. Наразі він собі це не дозволяє. У першу чергу, наша мета була розблокувати наше море, зробити так, щоб ворог не міг впливати на наше цивільне судноплавство, яке є важливе для України, нашого експорту. Ця мета була досягнута спільними зусиллями Сил оборони України. Серед яких СБУ, ГУР, ВМС», – сказав Плетенчук.

Він зазначив, що запорукою успіху наших Сил оборони у знищенні флоту РФ є технічне забезпечення, наполеглива праця, винахідливість щодо планування відповідних операцій.

«Кожна операція розробляється окремо і є унікальною. Окрім того, велику роль грає висока майстерність виконавців, які керують дронами. Недостатньо просто влучити в ціль. Треба конкретні місця або потрібно влучити двічі в ту саму локацію, щоб нанести якомога більше шкоди бойовій одиниці», – підкреслив речник ВМС.

Плетенчук зауважив, що ворог давно відреагував на загрози у Чорному морі і розсередив відповідний корабельно-катерний склад, перебазував більшу частину кораблів, особливо ракетоносіїв до східної частини Чорного моря.

Речник ВМС зазначив, що у якомусь сенсі операції зі знищення російського флоту пов'язані із атаками України на Кримській міст, але сказати, що є якась пряма залежність, поки що не можна.

«Той самий корабель, який виконував операції з охорони водного району об'єкта Кримського мосту, був однією з перепон на шляху до реалізації інших планів», – пояснив він.

Як повідомлялося, у ГУР підтвердили, що вночі 5 березня спецпідрозділ ГУР "Group 13" атакував патрульний корабель Чорноморського флоту РФ "Сергій Котов".

Місія відбулась у співпраці з Військово-морськими силами Збройних сил та за підтримки Міністерства цифрової трансформації. Внаслідок удару морськими дронами Magura V5 російський корабель проєкту 22160 зазнав пошкоджень корми, правого та лівого бортів.

Крім того, 14 лютого ГУР заявило про знищення поблизу Алупки за допомогою ударних морських дронів Magura V5 російського великого десантного корабля «Цезар Куніков».

Корабельне угруповання ворога досі серйозно представлене в Азово-Чорноморському регіоні – речник ВМС

Корабельне угруповання Чорноморського флоту Росії досі досить серйозно представлене в Азово-Чорноморському регіоні.

Про це повідомив речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук під час брифінгу у Медіацентрі Україна – Укрінформ «Знищення ворожих кораблів та поточна ситуація у Чорному та Азовському морях».

«Угруповання Чорноморського флоту РФ досі досить серйозно представлене в Азово-Чорноморському регіоні. Це 10 ракетоносіїв, серед яких – 3 підводні човни, 2 ракетні катери, кілька патрульних кораблів тощо. Так само 5 великих десантних кораблів залишаються в строю, 4 перебувають у ремонті після пошкоджень», – сказав Плетенчук.

Водночас він зазначив, що Україна вразила 27 кораблів РФ разом із субмариною. З них 14 – помітні і серйозні одиниці різних класів – це великі десантні кораблі, ракетні катери, патрульний корабель.

За його словами, пошкодженими на ремонті зараз залишаються 15 одиниць.

«Тобто від загальної чисельності – 80 одиниць, можна сказати, що третина знищена і досить багато пошкоджено», – зауважив речник ВМС.

Також Плетенчук поінформував, що вчора у Чорному морі взагалі не було присутності російських бойових кораблів. За його словами, вони вимушені знаходитися у східній частині Чорного моря, використовуючи для цього військово-морську базу у Новоросійську, розосереджуючи свої кораблі між портами Сочі – Туапсе. Речник ВМС зазначив, що озвучуються також плани РФ щодо розміщення російських кораблів в Абхазії.

Плетенчук зауважив, що присутність російських кораблів у севастопольських портах зведена до мінімуму.

«Іноді туди заходять деякі одиниці. Все одно більшість кораблів були вимушено передислоковані саме у східну частину Чорного моря», – додав він.

Як повідомляв Укрінформ, станом на 07:00 середи, 6 березня, у Чорному морі були відсутні російські військові кораблі.

Відео:

 Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-