Україна та арабський світ: два роки війни

Україна та арабський світ: два роки війни

Укрінформ
7  березня, 16:00 - круглий стіл на тему: "Україна та арабський світ: два роки війни".

Організатори: Укрінформ (ГР “Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки”), ГО "Центр близькосхідних досліджень" (AMES), ГО “Центр стратегічних досліджень "Віжн", Благодійний Фонд “Центр міжнародних відносин, підтримки миру та розвитку інтелекту”, ГО “Рада арабських журналістів в Україні”.

Учасники: Ігор Соловей - Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки; Ігор Семиволос - виконавчий директор Центру близькосхідних досліджень; Сергій Данилов -  заступник директора Центру близькосхідних досліджень; Олександр Богомолов - директор Національного інституту стратегічних досліджень; Саїд Салям - керівник ГО "Центр стратегічних досліджень "Віжн";  Зайдіє Мухаммад Наїм -  керівник Благодійного Фонду "Центр міжнародних відносин, підтримки миру та розвитку інтелекту"; Халед Махмуд Ель-Іззі - професор Ліванського університету; Олена Пшенична - експертка Центру близькосхідних досліджень; Анна Кіщук - експертка Центру близькосхідних досліджень; Ірина Субота - аналітик Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки; Мухаммад Ароггі - керівник ГО №Рада арабських журналістів в Україні".

Теми до обговорення:

  • Чи реалістично побачити арабські країни серед союзників України?
  • Які зусилля треба здійснити і в яких напрямках для зближення позицій України та країн арабського світу?
  • Якою може бути політика країн арабського світу щодо України у найближчі роки?

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення. 

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ за тел.: 067 43 071 81, e-mail: pressa@mil.gov.ua.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

Товарообіг між Україною і арабськими державами торік становив близько $7,4 млрд - експерт

За попередніми даними, загальний товарообіг між Україною і арабськими державами у 2023 році становив близько 7, 4 млрд дол. США.

Про це заявив в Укрінформі виконавчий директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос під час круглого столу "Україна та арабський світ: два роки війни".

"Незважаючи на спроби окупанта заблокувати Чорне море - а саме через нього здійснюються головні транзитні шляхи, економічна співпраця України з арабськими країнами продовжує зростати. Це стало помітно у 2023 році, коли після деякого спаду у перший рік війни товарообіг між нашими країнами суттєво зріс. Цифри ще не остаточні, тому що статистики за весь 2023 рік ще немає, але за тією, яка вже є у публічному обігу, загальний товарообіг між Україною і арабськими державами становив приблизно 7,4 млрд доларів", - сказав Семиволос.

Він додав, що наразі сальдо для України від'ємне - приблизно на 400 млн доларів.

"Я вважаю, що не в останню чергу це пов'язано із збільшенням поставок енергоресурсів саме на 400 млн доларів. Причому головні постачальники - це Саудівська Аравія, Ірак, ОАЄ, Єгипет та Лівія... Я так розумію, що це не напряму, а вони постачають у Європу, а там уже свопові контракти. Але фактом є те, що за 2023 рік на 400 млн ми збільшили торгівлю нафтою і газом з арабськими країнами", - констатував експерт.

Семиволос зазначив, що у відсотковому вираженні імпорт нафти і газу в Україну з арабських країн торік зріс на14,3%, що "досить непогано".

Як повідомлялося, за даними Державної митної служби України, за підсумками 2023 року товарообіг України склав $99,4 млрд. Зокрема, за рік в країну імпортували товарів на $63,5 млрд, а експортували – на $36 млрд.

Україна та арабські країни протягом двох років війни мають активний діалог і зростаючу взаємодію - експерт

Україна та арабські країни протягом двох років війни мають активний діалог і зростаючу взаємодію, яких не було ніколи раніше.

Про це заявив виконавчий директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос під час круглого столу в Укрінформі на тему: "Україна та арабський світ: два роки війни".

"За два роки війни відносини між Україною та арабськими країнами мали різну динаміку - від відстороненості до обережної зацікавленості, від нейтралітету до активного нейтралітету... і, відповідно, більшої залученості у процеси, які відбуваються у Східній Європі. Разом з тим не можна не сказати, що вони не завжди були безхмарними. Певне охолодження відносин стало помітним на тлі війни в секторі Гази. Тим не менше маємо, як ніколи раніше, активний діалог та зростаючу взаємодію", - сказав Семиволос.

У цьому контексті він поінформував, що за два роки війни відбулось щонайменше сім візитів високого рівня українських делегацій до арабських країн і як мінімум п'ять візитів високих представників арабських країн до України.

Експерт також зазначив, що підтримку українській Формулі миру і готовність брати участь в обговореннях і зустрічах висловили Кувейт, Ліван, Лівія, Марокко, Оман, Сомалі, Туніс і Ємен.

"Арабські країни за два роки війни надали Україні гуманітарної допомоги на щонайменше 620 млн доларів. Серед найбільших благодійників Саудівська Аравія - 400 млн, Єгипет - 100 млн, щодо ОАЕ цифри різняться - є і 100 млн, і 200 млн. Інші країни вже менше, але якщо порахувати всі ресурси, виділені Україні, то цілком можливо, що це буде 1 млрд доларів", - припустив виконавчий директор Центру близькосхідних досліджень.

Семиволос нагадав, що, за даними ООН, за посередництва арабських країн було звільнено 1234 українські дитини, незаконно вивезені до Росії.

"Це, на жаль, лише 6% від тих дітей, яких силоміць утримують на території Росії. Але це дуже суттєво з точки зору тих гуманітарних зусиль, які докладаються цими арабськими країнами", - зазначив експерт.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський під час робочого візиту до Королівства Саудівська Аравія провів зустріч зі Спадкоємним принцом, Прем’єр-міністром Саудівської Аравії Мухаммадом бін Салманом аль Саудом.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-