Окупована релігія: Україна передала до МКС докази вчинення злочинів проти людства, завданих РФ у Криму

Окупована релігія: Україна передала до МКС докази вчинення злочинів проти людства, завданих РФ у Криму

Укрінформ
5 лютого, 11:00 - брифінг на тему: «Окупована релігія: Україна передала до МКС докази вчинення злочинів проти людства, завданих РФ у Криму».

Організатори: Медіацентр Україна – Укрінформ.

Учасники: Ігор Поночовний - керівник прокуратури АР Крим та міста Севастополя; Вейн Джордаш - управляючий партнер Global Rights Compliance; Таміла Ташева - Постійна Представниця Президента України в АР Крим; Андрій Щекун - уповноважений представник Кримської єпархії ПЦУ.

Теми до обговорення:

  • Інформація щодо причетності посадових осіб держави-окупанта та її окупаційної адміністрації до незаконного переслідування релігійних громад на окупованому півострові.
  • Наслідки, зумовлені протиправними діями окупаційної влади РФ.
  • Серйозність такого порушення через призму національного та міжнародного права.
  • Останні відомості щодо розслідування ситуації по Україні в рамках МКС.

Чому це цікаво?

Починаючи з 2014 року основна мета російської окупаційної влади – стерти релігійну ідентичність, яка не відповідає вимогам Кремля. Окупаційні органи влади РФ систематично чинять тиск на релігійні громади у Криму. Йдеться про членів Православної Церкви України («ПЦУ»), Свідків Єгови, мусульман та інших. 

Формат заходу – офлайн (Зала 1). 

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на ютуб-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, а також  на фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

Україна передала до МКС докази злочинів проти релігійних груп в окупованому Криму — прокурор

Україна передала до Міжнародного кримінального суду докази скоєння злочинів проти релігійних груп у тимчасово окупованому Криму.

Про це на пресконференції в Укрінформі повідомив керівник прокуратури АР Крим та міста Севастополя Ігор Поночовний.

“Сьогодні ми презентуємо подання до офісу прокурора МКС щодо злочинів проти релігійних груп, скоєних РФ у Криму. Це 14-те повідомлення до офісу МКС. У ньому містяться докази, зібрані правоохоронними органами автономії спільно з неурядовими організаціями в межах розслідування національних кримінальних проваджень. Тобто ми використовуємо наші кримінальні провадження для двох юрисдикцій — національної та міжнародної”, - сказав він.

За словами Поночовного, отримано підтвердження, що офіс прокурора МКС отримав це подання.

Поночовний поінформував, що у зазначених провадженнях задокументовано понад 90 фактів нападів та переслідувань стосовно представників ПЦУ, "Свідків Єгови", мусульман, протестантів та інших релігійних меншин у тимчасово окупованому Криму.

Прокурор додав, що це подання покликане допомогти офісу прокурора МКС доказовою інформацією про злочини, які скоюють окупанти на півострові.

“Сподіваюсь, що це допоможе офісу прокурора МКС притягнути до відповідальності вище керівництво РФ за всі злочини, які вони вчиняють на території України. Це, звісно, не знімає обов'язку з української системи правосуддя щодо притягнення до відповідальності російських воєнних злочинців, але вище політичне керівництво — це прерогатива МКС, тому наше подання покликане поінформувати офіс прокурора, що в Криму скоюються воєнні злочини і злочини проти людяності, в тому числі і за релігійною ознакою”, - підкреслив Поночовний.

Як повідомляв Укрінформ, МКС з березня 2022 року проводить незалежне розслідування воєнних злочинів, скоєних Росією в Україні.

Діяльність кримської єпархії ПЦУ фактично згорнута — прокурор

Діяльність кримської єпархії Православної церкви України фактично згорнута, кожна релігійна громада зазнала переслідувань.

Про це під час пресконференції в Медіацентрі Україна-Укрінформ повідомив керівник прокуратури АР Крим та міста Севастополя Ігор Поночовний.

“Щодо кримської єпархії ПЦУ, на жаль, її діяльність у Криму фактично згорнута. Бо переслідування зазнавала кожна релігійна громада, заборонялись служіння, закривались церкви, забирали майно і так далі”, - сказав він.

Прокурор підкреслив, що Росія намагається встановити в тимчасово окупованому Криму монополію московської православної церкви.

“Вона відіграє одну з ключових ролей утримання в страху і покорі цивільного населення в Криму і РФ, використовується як ефективний пропагандистський механізм, щоб стерти в Криму українську ідентичність. Створюються псевдорелігійні мусульманські організації, щоб кримськотатарське населення асимілювати під російський світ, щоб вони працювали за одними наративами”, - сказав Поночовний.

Він додав, що стосовно кримських мусульман правоохоронна система окупантів працює за одним шаблоном, починаючи із 2016 року: проводяться обшуки, під час яких нібито знаходять релігійну літературу, що заборонена в Росії; після цього людей затримують, катують, порушуються їхнє право на справедливий суд і все закінчується ув'язненням в російських в'язницях на досить тривалі терміни.

“Те ж саме стосується свідків Єгови, яких затримують як і кримських мусульман. РФ максимально забезпечила монополію своєї церкви на півострові, щоб стерти будь-яку згадку про Україну, українську і кримськотатарську релігію, максимально колонізувати півострів”, - наголосив він.

Як повідомляв Укрінформ, Україна передала до Міжнародного кримінального суду докази скоєння злочинів проти релігійних груп у тимчасово окупованому Криму.

Духовне управління мусульман Криму виконує пропагандистські функції — Ташева

Підконтрольне РФ Духовне управління мусульман Криму виконує на окупованому півострові і пропагандистські функції.

Про це заявила постійна представниця Президента в АРК Таміла Ташева на пресконференції в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

Ташева підкреслила, що шляхом тиску і залякувань ДУМК фактично повністю стало підконтрольним РФ, а муфтій Еміралі Аблаєв перейшов на бік окупантів.

“Це Духовне управління виконує пропагандистські функції, і особливо активно ми це фіксуємо після початку повномасштабного вторгнення. Муфтій Еміралі Аблаєв сказав, що до нелояльного Кремлю муфтіяту не належать 10 мечетей. Мовляв, вирішуватимуть це питання за допомогою правоохоронних структур — фактично тиснутимуть на релігійні громади в мечетях, намагатимуться, щоб вони не діяли”, - сказала посадовиця.

За її словами, ДУМК намагається монополізувати вплив на кримських татар, наприклад, закликає довіряти лише “перевіреним інформаційним заявам” муфтія, звертатися до ДУМК з усіх питань.

Водночас будь-що, що не підконтрольне окупаційній адміністрації в Криму, або під забороною, або переслідується.

“Для початку окупаційна адміністрація використовувала формальні причини — змусила всі релігійні організації в Криму перереєструватися. Станом на січень 2014 року діяло 2220 релігійних організацій. Із них 1546 були зареєстровані після того, як пройшли процедуру реєстрації згідно з російським законодавством. На січень 2024 року навіть ця кількість зменшилася - зараз це 932 релігійні організації. Зрозуміло, що це зумовлено аспектами російського законодавства - воно інше, репресивне, бере під контроль релігійні організації. І це - безпосередній тиск на ієрархів і релігійні громади”, - зауважила постпред Президента.

Як повідомляв Укрінформ, Україна передала до Міжнародного кримінального суду докази скоєння злочинів проти релігійних груп у тимчасово окупованому Криму.

Міжнародна спільнота недостатньо зробила для покращення ситуації у Криму - Global Rights Compliance

Міжнародна спільнота недостатньо зробила для покращення ситуації у тимчасово окупованому Криму, зокрема щодо протидії переслідуванням за релігійною ознакою.

На цьому наголосив управляючий партнер Global Rights Compliance Вейн Джордаш на брифінгу "Окупована релігія: Україна передала до МКС докази вчинення злочинів проти людства, завданих РФ у Криму" в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

"Варто зазначити, що міжнародна спільнота недостатньо зробила з огляду на ситуацію в Криму. Починаючи зі слабких заяв на засіданні ООН, до слабких заяв про санкції", - сказав він.

Джордаш додав, що сподівається, що сьогоднішнє подання доказів від України про скоєння злочинів проти релігійних груп у Киму та ті, які були подані раніше до Міжнародного кримінального суду, змінять ситуацію.

"Докази є чіткими. Вони показують, що це – системна російська кампанія з метою стерти будь-яку релігійну ідентичність, яка не відповідає ідентичності Кремля, що Росія систематично переслідувала представників української православної церкви, кримських мусульман, свідків Єгови та інших", - зазначив він.

За словами Джордаша, російська влада вірить у свою безкарність.

"Але Міжнародний кримінальний суд має взяти до уваги це подання і винести справедливе рішення", - наголосив він.

Як повідомляв Укрінформ, Україна передала до Міжнародного кримінального суду докази скоєння злочинів проти релігійних груп у тимчасово окупованому Криму.

Відео: 

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-