Весняна посівна та поточні виклики у вітчизняному агросекторі

Весняна посівна та поточні виклики у вітчизняному агросекторі

Укрінформ
4 березня, 13.00 - брифінг на тему: “Весняна посівна та поточні виклики у вітчизняному агросекторі”.

Організатори: Медіацентр Україна – Укрінформ.

Учасник: Денис Марчук - заступник голови Всеукраїнської аграрної ради. 

Теми для обговорення:

  • Старт посівної кампанії та плани.
  • Поточні виклики в агросекторі України.
  • Блокада кордонів з Польщею та доля українського зерна, яке перевозять цими напрямками.  

Формат заходу – офлайн (Зала 1). 

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на ютуб-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinformhttps://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

Кордон з Польщею: Україна не отримала митних платежів на суму близько 8 млрд грн

За час блокування поляками кордону Україна не отримала митних платежів на суму близько 8 млрд гривень.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ повідомив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.

Він також зауважив, що за даними Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, фінансові втрати бізнесу, листопад- грудень 2023 року і частково січень 2024 сягають понад 1,5 млрд євро.

“Це надвеликі кошти і сума продовжує зростати. Фактично, сьогодні простоювання однієї доби перевізника сягає більше 200 євро. Це тільки простоювання, я вже не говорю про втрачені контракти, втрачену можливість реалізувати вчасно свою продукцію, можливі застосування до бізнесів пені, внаслідок несвоєчасного постачання продукції”, - наголосив Марчук.

За його словами, наразі відбуваються перемовини як із Польщею, так і на рівні тристоронніх відносин Україна-Польща-Європейська комісія.

“Сподіваємося, що ті умови, які, зокрема, погоджуються між Єврокомісією і Польщею, призведуть до розблокування митних пунктів ще до моменту формування робочих зустрічей, які заплановані 29 березня між Україною і Польщею, щоб бізнес міг рухатись спокійно”, - зазначив Денис Марчук

Як повідомляв Укрінформ, з 9 лютого 2024 року на території Польщі біля кордону з Україною тривають акції протесту фермерів на дорогах, які ведуть до пунктів пропуску. З 9 пунктів перетину польського кордону фактично 6 залишаються заблокованими.

У майбутньому ставки на вивезення агропродукції робитимуться саме на Чорне море - ВАР

Фактично 80% продукції вивозиться саме Чорним морем, до 10% - через Дунай.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ повідомив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.

“У сукупності вивезено понад 8 млн тонн товарів, з яких більше 5 млн т складає аграрна продукція. Це найкращий показник за період повномасштабного вторгнення”, - зазначив Марчук.

Він зауважив, що бізнес за рахунок довіри і безпеки, яку вдалось сформувати ЗСУ в Чорному морі, дуже активно перекладає свої логістичні маршрути саме в Чорне море. Дещо зменшилась потужність на Дунайському напрямку.

"Доїхати до півдня Одещини - нелегка і фінансово затратна задача, тож цим користуються наближені регіони. Близько 700 тис. т вдалось переправити через порти Дунаю. Тож у майбутньому ставки на вивезення аграрної продукції будуть робитися саме на Чорне море", - сказав Марчук.

За його даними, сукупність вивезення продукції Чорним морем - 80%, до 10% від запланованого експорту везеться через Дунай, а на третьому місці - залізниця. У межах від 3% до 5% йде транзитом через Польщу. В обсягах - це близько 300 -350 тис. тонн.

“Для кожного господаря, який виростив і намагається продати свою продукцію, а продати в умовах війни, коли в тебе немає на неї ціни і за ці кошти ти плануєш собі посівну кампанію - надважливо. Тому що затримки з вивезенням продукції безпосередньо впливають на можливість товаровиробника вчасно закупити всі необхідні елементи і спланувати свою посівну кампанію”, - зауважив заступник голови ВАР.

Як повідомлялось, експорт українським морським коридором, який запрацював у серпні 2023 року, вже найближчим часом сягне позначки у 30 млн тонн.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-