Діяльність піротехнічних підрозділів ДСНС від початку широкомасштабної війни

Діяльність піротехнічних підрозділів ДСНС від початку широкомасштабної війни

Укрінформ
29 лютого, 14:00 - брифінг на тему: "Діяльність піротехнічних підрозділів ДСНС від початку широкомасштабної війни".

Організатори: Медіацентр Україна – Укрінформ.

Спікер: Сергій Рева - начальник відділу організації роботи з гуманітарного розмінування ДСНС України.

Чому це цікаво?

Піротехніки ДСНС з перших годин повномасштабної війни виконують завдання з ліквідації небезпек пов’язаних мінами та іншими вибухонебезпечними предметами. Обсяги та масштаби робіт з розмінування зросли в рази.

Так, з початку повномасштабної війни знешкоджено понад 470 тис. вибухонебезпечних предметів та обстежено понад 1 170 квадратних кілометрів територій. 

Загалом піротехніки ДСНС вже розмінували: 14 тис. 181 об’єктів та домогосподарств, 7 тис. 847 км ліній електропередач, 549 км газопроводів, 3 тис. 736 км доріг, 606 км залізничних колій.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на ютуб-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

В Україні потенційно замінованими залишаються 156 тис. кв. км - ДСНС

Потенційно замінованими в Україні залишаються 156 тисяч квадратних кілометрів.

Про це на брифінгу у Медіацентрі Україна-Укрінформ повідомив начальник відділу організації роботи з гуманітарного розмінування Державної служби з надзвичайних ситуацій Сергій Рева.

"Завдяки спільним зусиллям Сил оборони та операторів протимінної діяльності, за інформацією Національного органу з протимінної діяльності, минулого року вдалося скоротити зі 174 тис. км² до 156 тис., які на цей час оцінюються як потенційно небезпечні та потребують обстеження і розмінування", - зазначив він.

За його словами, серед факторів, які впливають на розмінування територій, - бойові дії, щільність та складність забруднення ВНП деокупованих територій тощо.

У ДСНС визначили кілька ключових напрямів розвитку розмінування. Серед них - створення ефективної системи заходів для запобігання загибелі людей від ВНП; збільшення чисельності піротехнічних підрозділів, утворення регіональних операторів протимінної діяльності в кожній області; впровадження передових технологій розмінування.

Крім того, йдеться про оснащення піротехнічних підрозділів ДСНС сучасними зразками техніки та обладнання, цифрову трансформацію управлінських процесів у протимінній діяльності, залучення іноземних та вітчизняних компаній до заходів з розмінування та координація їхньої діяльності.

Рева зазначив, що ДСНС приділяє особливу увагу просвітницькій діяльності серед населення з питань мінної безпеки. Від початку повномасштабної війни з РФ рятувальники провели понад 33 тис. відповідних заходів, якими охопили майже 1,1 млн осіб.

Одним із пріоритетів рятувальної служби є доведення до дітей, особливо шкільного віку, правил безпеки та поведінки у разі виявлення ВНП. "Для охоплення більшої кількості населення, особливо того, яке проживає на територіях важкодоступних деокупованих населених пунктів, ми створили 13 мобільних класів мінної безпеки", - зазначив Рева.

Як повідомлялося, на Чернігівщині й Сумщині замінованими залишаються 18,5 тисячі гектарів лісу.

Наразі обстеження і розмінування потребують понад 5 тис. км² сільгоспугідь - ДСНС

В Україні наразі потребують обстеження та розмінування понад 5 тисяч квадратних кілометрів сільськогосподарських угідь.

Про це під час брифінгу у Медіацентрі Україна-Укрінформ заявив начальник відділу організації роботи з гуманітарного розмінування Державної служби України з надзвичайних ситуацій Сергій Рева.

"З метою відновлення економічного потенціалу країни ми робимо акцент на розмінуванні сільгоспполів. ДСНС спільно із зацікавленими центральними органами виконавчої влади та обласними військовими адміністраціями раніше було розроблено План заходів із розмінування земель сільськогосподарського призначення. І у розрізі областей на цей рік ми маємо більше 5 тис. км² сільгоспугідь, які потребують обстеження і розмінування", - зазначив Рева.

За його словами, підрозділи ДСНС з березня минулого року обстежено більше 1 тис. 200 км² (територій сільськогосподарських угідь - ред.), з яких було розміновано понад 70 км².

"До цієї роботи залучаються всі наявні визначені підрозділи - як ДСНС, так і ЗСУ, Нацгвардії, Державної спеціальної служби транспорту, Нацполу, операторів протимінної діяльності - загальною чисельністю понад 2500 осіб та понад 600 одиниць техніки, з якої десь 30 одиниць - це спеціальні машини механізованого розмінування", - заявив представник рятувальної служби.

Окремо Рева поінформував, що ДСНС спільно із ГО "Товариство дослідників України" реалізовує проєкт щодо обстеження земель сільськогосподарського призначення за допомогою дистанційного зондування земної поверхні.

За його словами, цей проєкт реалізується за підтримки Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН та Всесвітньої продовольчої програми, Програми розвитку ООН і уряду Швейцарії.

Він розповів, що ця робота полягає у аналізі супутникових знімків до повномасштабного вторгнення РФ і після завершення бойових дій на відповідній території.

"Супутниковий знімок можна проаналізувати і, порівнявши його, ми можемо одразу закумулювати свої зусилля вже на тих полях, які цього потребують. Тобто головним завданням є мінімізація ресурсу для проведення обстежень території", - пояснив представник ДСНС.

Рева зазначив, що рятувальники торік вже дослідили території у Харківській, Миколаївській, Херсонській, Дніпропетровській, Київській та Житомирській областях.

"У цьому році ми плануємо продовжити цю роботу і дослідити Чернігівську, Сумську, Запорізьку і Донецьку області", - заявив він.

Як повідомлялося, міністр внутрішніх справ Ігор Клименко і посол Азербайджану в Україні Сеймур Мардалієв обговорили продовження співпраці у питаннях розмінування, зокрема проведення тренінгів для українських саперів.

У ДСНС до кінця року очікують отримати 28 машин механізованого розмінування

У Державній службі України з надзвичайних ситуацій до кінця цього року розраховують на отримання 28 машин механізованого розмінування.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ заявив начальник відділу організації роботи з гуманітарного розмінування ДСНС Сергій Рева.

"На кінець минулого року ми вже мали 33 такі машини. На сьогодні у нас є домовленості, є запевнення від наших партнерів, що до кінця цього року ми будемо мати ще 28 таких машин. Тобто, ту амбітну ціль, яка була поставлена у минулому році - 60 машин, ми (цьогоріч - ред.) закриємо", - зазначив він, відповідаючи на питання кореспондента Укрінформу.

Представник ДСНС заявив, що зі збільшенням деокупованих територій рятувальники потребуватимуть більше таких машин: "Але це буде вже поступово, зі збільшенням наших підрозділів".

Рева розповів, що за допомогою тих 33 спецмашин механізованого розмінування, які у ДСНС вже є, було проведено розмінування понад 530 гектарів території, і ця робота продовжується.

Відповідаючи на питання про те, які технології впродовж останнього року з тих, що застосовувала рятувальна служба в цьому процесі, виявилися найефективнішими, він поінформував, що машини механізованого розмінування належать до цих видів техніки.

"Вони нам дозволили, насамперед, зберегти життя і здоров’я наших піротехніків. А одне збережене життя піротехніка, на моє переконання, це, можна сказати, сотні збережених життів звичайних громадян", - зазначив представник ДСНС.

Рева заявив, що іншою ефективною інновацією у процесі розмінування виявилося застосування БПЛА.

"Але ми лише починаємо їх впроваджувати. І я думаю, що цей рік стане головним роком, якщо можна так сказати, у розвитку цієї галузі", - вважає він.

Як повідомлялося, міністр внутрішніх справ Ігор Клименко поінформував, що в системі МВС наразі загалом функціонують 33 машини механізованого розмінування.

Наразі в Україні найбільш замінованими є три області - ДСНС

Наразі в Україні найбільш замінованими є три області - Харківська, Херсонська і Донецька.

Про це під час брифінгу у Медіацентрі Україна-Укрінформ заявив начальник відділу організації роботи з гуманітарного розмінування Державної служби України з надзвичайних ситуацій Сергій Рева.

"На сьогодні я б визначив 3 основні регіони, які є найбільш забрудненими (вибухонебезпечними предметами - ред.). Це - Харківська, Донецька і Херсонська області, якщо говорити про деокуповані території. Це саме ті основні напрямки, по яких ми зараз працюємо і на яких сконцентровані основні зусилля (по розмінуванню - ред.)", - заявив він.

Окремо представник ДСНС розповів, що до повномасштабного вторгнення РФ їхні піротехнічні підрозділи налічували близько 600 осіб (це близько 120 розрахунків).

За його словами, для оперативного виконання робіт з обстеження територій, критичної інфраструктури, реагування на повідомлення громадян про виявлення боєприпасів, починаючи з 2022 року, чисельність піротехнічних підрозділів збільшувалася, і це відбувалося у кілька етапів.

"Вона збільшилася вже у більш ніж 3 рази і сьогодні вона налічує майже 1900 осіб (понад 340 розрахунків). Протягом 2025-2027 років також передбачається подальше поступове поетапне збільшення цієї чисельності", - зазначив Рева.

Він пояснив, що новостворені піротехнічні підрозділи потребують невідкладного оснащення спеціальною технікою та обладнанням.

"Тому ми тісно співпрацюємо з нашими міжнародними партнерами, реалізовуємо спільні проєкти. Ми вже отримали машини механізованого обладнання, засоби захисту, автомобілі для перевезення персоналу та виявлених вибухонебезпечних предметів. Завдяки цій допомозі ми вже змогли оснастити більше 220 наших піротехнічних розрахунків", - сказав представник ДСНС.

За його словами, ця робота триває.

Як повідомлялося, піротехніки ДСНС знешкодили за добу 324 ВНП.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-