Публічний звіт голови Державного агентства лісових ресурсів за 2023 рік

Публічний звіт голови Державного агентства лісових ресурсів за 2023 рік

Укрінформ
7 березня, 11:00 - публічний звіт голови Державного агентства лісових ресурсів України Віктора Смаля за 2023 рік.

Організатор: Держлісагентство. 

Спікер: Віктор Смаль - голова Державного агентства лісових ресурсів України. 

До участі запрошені: представники громадських рад, громадських об’єднань, організацій роботодавців, професійних спілок, некомерційних організацій, експерти галузі та представники медіа. 

Коротко. Під час звіту будуть презентовані результати діяльності Держлісагентства: виконані завдання, проведені заходи та висвітлені інші проєкти, пов’язані з реалізацією державної політики у сфері лісового та мисливського господарства у 2023 році.

Текст звіту оприлюднено на офіційному вебсайті Держлісагентства.

Формат заходу – офлайн (Зала 1). 

Журналісти можуть поставити питання офлайн (Зала 1).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація та реєстрація представників ЗМІ та учасників: e‑mail: sprava@forest.gov.ua. Акредитація триватиме до 17:00 06 березня 2024 року. Контактна особа: головний спеціаліст сектору міжнародних відносини, науки та звʼязків з громадськістю – Марина Богуш, тел.: (067) 936-90-45.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

Держлісагентство видало вже понад 3,3 тис. електронних документів для учасників ринку деревини

Державне агентство лісових ресурсів України видало понад 2,2 тис. лісорубних квитків та більш як 1,1 тис. сертифікатів про походження деревини у цифровому форматі.

Про це в Укрінформі під час публічного звіту про діяльність Держлісагентства у 2023 році повідомив його голова Віктор Смаль.

«Запровадження цифрових сервісів є знаковими подіями минулого року для нашого агентства, які повністю змінюють правила гри у галузі. Починаючи з листопада минулого року станом на 1 січня 2024-го було видано 2 218 електронних лісорубних квитків. З грудня станом на 1 січня ми надали 1 184 електронних сертифіката про походження деревини. Зараз 100% всіх лісорубних квитків та сертифікатів видаються в електронному вигляді», - зауважив Смаль.

Він підкреслив, що донедавна на цілий ряд рубок лісокористувачі могли самостійно виписувати собі лісорубні квитки, звернувшись до територіального органу Держлісагентства. Це, за словами очільника установи, створювало можливість для різного роду зловживань. Запровадження цифрового інструменту дає змогу контролювати централізовано всю інформацію про те, що було підставою для тієї чи іншої рубки.

«По сертифікату дуже схожа історія. Якщо раніше у експортера, який би захотів «розбавити» офіційний об'єм деревини менш законним, у нього для цього були всі можливості. Зараз у системі можна простежити зв'язок між первинними документами – електронним лісорубним квитком та електронною ТТН – і документами, які експортер надає для перевезення певного обсягу деревини. Якщо такого зв'язку немає, експорт неможливий», - розповів Смаль.

Втім, за його словами, запущені торік електронні сервіси є лише частиною загального цифрового ланцюга прослідкованості. У 2024 році Держлісагентство має намір продовжити додавати до нього інші компоненти.

Як повідомлялося, у 2023 році державна лісова охорона виявила 4,4 тис. випадків незаконних рубок, сума збитків від яких сягнула 579,8 млн грн.

Лісові пожежі торік вийшли на рівні попереднього десятиліття - голова Держлісагентства

Минулого року в Україні кількість лісових пожеж зменшилася майже вдвічі, орієнтовні збитки склали понад 7 млн грн, це без урахування тимчасово окупованих територій і ведення бойових дій.

Про це в Укрінформі під час публічного звіту про діяльність Держлісагентства у 2023 році повідомив його голова Віктор Смаль.

“Вторгнення Російської Федерації супроводжувалось в тому числі великими екокатастрофами. Наразі площа лісових пожеж вийшла на такі нижчі рівні від середньозважених показників, які були у відносно попередньо мирне десятиліття”, - зазначив Смаль.

За даними Держлісагентства, упродовж 2023 року в лісах галузі ліквідовано 593 пожежі на площі 906,8 га, що вдвічі менше від кількості та на чверть від площі загорянь за попередній рік. З них 35 – великі лісові пожежі на загальній площі 446,6 га, в тому числі 14,3 га верхових. Середня площа однієї пожежі становила 1,5 га.

Найбільшу кількість пожеж зафіксовано у Харківській (114 випадків на площі 204,3 га), Київській (78 випадків на площі 54,8 га), Миколаївській (68 випадків на площі 151,6 га), Чернігівській (58 випадків на площі 46,2 га), Дніпропетровській (55 випадків на площі 51,7 га) областях, що становить 63% від загальної кількості та 56% від загальної площі.

Основними причинами виникнення лісових пожеж є загоряння насаджень внаслідок російської агресії - 48%. Частка лісових пожеж, викликаних порушенням правил пожежної безпеки в лісах населенням, випалюванням сухої рослинності та недотриманням заходів пожежної безпеки при виконанні робіт – 42%, з інших причин – 10%.

Державною лісовою охороною проведено 16,4 тис. рейдів щодо дотримання вимог правил пожежної безпеки в лісах України, складено 189 адміністративних протоколів на порушників на загальну суму 298 тис. грн.

У Держлісагентстві зазначили, що облік пожеж здійснювався без урахування значної частки територій, де велися/ведуться бойові дії, а частина територій областей наразі перебуває під тимчасовою окупацією. Оцінити збитки від лісових пожеж, здійснити інструментальну зйомку площ, пройдених вогнем, неможливо, вони будуть відкориговані після закінчення воєнних дій та звільнення і розмінування тимчасово окупованих територій.

Як повідомлялось, загальна площа лісових ділянок, що належать до лісового фонду України, становить 10,4 млн га, у тому числі вкриті лісовою рослинністю 9,6 млн. га. Ліси України сформовані понад 30 видами деревних порід, серед яких домінують сосна, дуб, бук, ялина, береза, вільха, ясен, граб, ялиця. Хвойні насадження займають 43% загальної площі, зокрема, сосна – 35%. Твердолистяні насадження становлять 43%, зокрема, дуб і бук – 37%.

Загалом із 24 лютого 2022 року від воєнних дій майже 30% лісів зазнало різного ступеню шкоди.

Підприємства лісової галузі торік отримали 2,9 млрд грн чистого прибутку - голова Держлісагентства

За підсумками 2023 року підприємства лісової галузі України отримали 2,9 млрд грн чистого прибутку проти 1,19 млрд грн роком раніше.

Про це в Укрінформі під час публічного звіту про діяльність Держлісагентства у 2023 році повідомив його голова Віктор Смаль.

"Я хотів би закцентуватись на такому показнику як чистий прибуток. 1,5 млрд грн, які були у 2022 році перетворились на 2,9 млрд грн у 2023 році", - повідомив Смаль.

Він зазначив, що рентабельність підприємств галузі торік у порівнянні з 2022 роком зросла з 4,9% до 12,3%.

"Це величезний результат і величезна різниця рік до року, не кажучи вже про 1,3 -1,4% - показники рентабельності, притаманні лісогосподарським підприємствам у 2015-2020 роках", - наголосив голова Держлісагентства.

Підприємствами лісової галузі України за 2023 рік отримано 3 551 млн грн прибутку до оподаткування проти 1 458 млн грн у 2022 році, зростання становить 143%.

За словами Смаля, лісова галузь України у 2023 році показала найкращі фінансові результати за всю історію незалежності.

"В чому тут секрет успіху і власне причина такого стрімкого зростання? Це безумовно централізація, ефективність і просто управлінські рішення, які були застосовані протягом минулого року, які і вивели просто на якісно інший рівень показники діяльності. Це і закупівлі, економія, це і більш ефективне використання ресурсу", - зазначив Смаль.

Як повідомлялось, площа лісів в Україні, на яких ведення лісогосподарської діяльності відбувається відповідно до міжнародних стандартів, у 2023 році збільшилася на 14,5% - до 4,65 млн га.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-