Презентація дослідження

Презентація дослідження "Як змінилася вебдоступність у держсекторі"

Укрінформ
29 лютого, 11:00 - презентація дослідження "Як змінилася вебдоступність у держсекторі". 

Організатори: Медіацентр Україна – Укрінформ.

Спікери: Валерія Ткач -  заступниця директора Департаменту з розвитку електронних послуг у Міністерстві цифрової трансформації України; Володимир Брусіловський - керівник «Проєкту підтримки Дія» Програми розвитку ООН (UNDP) в Україні; Дмитро Попов - автор дослідження, консультант із питань цифрової доступності в UNDP в Україні, сертифікований спеціаліст Міжнародної асоціації фахівців з вебдоступності (онлайн).

Тема для обговорення: 

  • Наскільки доступні українські державні сайти, які бар'єри найчастіше заважають людям з інвалідністю ними скористатися та чи є прогрес за останні три роки? 

Чому це цікаво?

Вебдоступність державних онлайн-ресурсів поступово зростає другий рік поспіль. У 2023 році 22% проаналізованих сайтів органів влади були на достатньому та високому доступності для людей із інвалідністю. Порівняно із 2021 роком цей показник зріс на 9%. Такі результати щорічного моніторингу базової доступності 100 вебсайтів, проведеного Програмою розвитку ООН (UNDP) в Україні у партнерстві з Міністерством цифрової трансформації України за фінансової підтримки Уряду Японії наприкінці 2023 року.

Форма для реєстрації: https://forms.gle/k95a7CppU1KpWfQE9

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн та в чаті трансляції на YouTube.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також  ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці  Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

До кінця року портал «Дія» має стати повністю безбар’єрним - Мінцифри

У Міністерстві цифрової трансформації розпочали модернізацію порталу «Дія»; до кінця року планують його повністю адаптувати під вимоги цифрової доступності, в тому числі для людей із вадами зору та слуху.

Про це під час презентації в Укрінформі дослідження «Як змінилася вебдоступність у держсекторі» повідомила заступниця директора департаменту з розвитку електронних послуг у Міністерстві цифрової трансформації Валерія Ткач.

«На жаль, ще не всі державні вебресурси в Україні відповідають вимогам цифрової доступності. Проте минулого року ситуація покращилася – таких сайтів стало на 23% більше. І Мінцифри хоче власним прикладом заохотити всіх пришвидшити цей процес. Так, ми плануємо провести модернізацію всіх сторінок сайту міністерства, порталу та мобільного застосунку «Дія». І маємо за мету до кінця року зробити портал «Дія» повністю доступним», - сказала Ткач.

Наразі міністерство разом із «Проєктом підтримки Дія» Програми розвитку ООН (UNDP) працює над впровадженням цифрової доступності для всіх ресурсів органів центральної влади та органів місцевого самоврядування.

«Усі нові послуги, які ми створюємо, проходять перевірку на дотримання вимог цифрової доступності. Щоб кожна людина в Україні, яка має обмежені можливості по зору, слуху і таке інше, могла користуватися цими сервісами і послугами – без «мишки», за допомогою screen reader тощо. Це для таких людей вкрай важливі речі», - додала представниця Мінцифри.

Як повідомлялося, у 2020 році Президент Володимир Зеленський підписав указ "Про забезпечення створення безбар’єрного простору в Україні", ухвалено Національну стратегію безбар'єрності, План заходів із подолання бар’єрів, створено Раду безбар’єрності при Кабінеті Міністрів.

Достатній або високий рівень цифрової доступності має лише кожен п’ятий державний вебресурс – експерт

Державні органи запроваджують вимоги щодо цифрової доступності при створенні або модернізації своїх цифрових систем. Проте достатній або високий рівень доступності має поки що кожен п’ятий ресурс.

Про це під час презентації в Укрінформі дослідження «Як змінилася вебдоступність у держсекторі» повідомив керівник «Проєкту підтримки Дія» Програми розвитку ООН (UNDP) в Україні Володимир Брусіловський.

«Минулого року уряд затвердив постанову щодо вимог про цифрову доступність до всіх державних сайтів, мобільних додатків, інформаційних систем тощо. Ми бачимо, що деякі державні органи вже почали включати виконання цих вимог у свої плани і програми з модернізації або створення власних інформаційних систем. Проте в цьому році ми фіксуємо, що достатні або високий рівень доступності має лише кожен п'ятий існуючий державний вебресурс в Україні. Очевидно, що цього недостатньо і це треба змінювати», - сказав Брусіловський.

Він зазначив, що Міністерство цифрової трансформації у партнерстві з UNDP продовжить проводити тренінги, впроваджувати освітні програми та створювати окремі команди, які допомагатимуть іншим міністерствам та державним органам модернізувати власні цифрові ресурси і робити їх максимально доступними.

«І ми сподіваємося, що цей рік стане переломним роком. І тренд на безбар’єрність, передумови для якої були створені у попередні роки, коли були затверджені вимоги і стандарти щодо цифрової доступності, зміниться з еволюційного на екстенсивний», - додав експерт.

Як повідомлялося, у 2022 році в Україні вступив в дію новий державний стандарт із вебдоступності. У липні 2023 року Кабмін ухвалив постанову №757 «Деякі питання доступності інформаційно-комунікаційних систем та документів в електронній формі», якою зобов’язав усі органи виконавчої влади дотримуватися вимог держстандарту.

Відео:

Vіdeo:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-