Презентація книги «Кримськотатарські родини»

Презентація книги «Кримськотатарські родини»

Укрінформ
28 лютого, 12:00  - презентація книги Євгенії Генової «Кримськотатарські родини».

Організатори: Медіацентр Україна – Укрінформ.

Спікери: Тарас Шевченко - заступник міністра культури та інформаційної політики України з питань європейської інтеграції; Євгенія Генова - авторка книги, кандидатка філологічних наук, журналістка-розслідувальниця і правозахисниця (онлайн); Гульнара Бекірова - член Меджлісу кримськотатарського народу,  заступник голови Генічеської районної державної адміністрації, член Всесвітнього конгресу кримських татар і дружина політв’язня Едема Бекірова (онлайн); Рефат Чубаров - український кримськотатарський політик і громадський діяч, народний депутат України III—V та VIII скликань, голова Меджлісу кримськотатарського народу, заступник голови Ради представників кримськотатарського народу; Максим Удовиченко - генеральний директор Державного підприємства «Центр захисту інформаційного простору України»; Олександр Красовицький - директор видавництва «Фоліо». 

Чому це цікаво? 

Авторка видання, журналістка-розслідувальниця і правозахисниця, давно займалася темою складних доль кримських татар. Зокрема, вона певний час жила у Криму, де працювала над серією репортажів. Під час повномасштабного вторгнення Євгенія Генова вирішила об’єднати серію нарисів і показати світу історії звичайних людей: депортованих радянською владою, тих, хто сам переїхав з окупованого півострова, та тих, хто зараз боронить Україну.

До книги, яку авторка писала протягом 2023 року, увійшли 14 історій про різні кримськотатарські родини, які охоплюють теми депортації, війни, голоду. 

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Захід транслюватиметься на ютуб-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

«Кримськотатарські родини» - у Києві презентували книгу Євгенії Генової про поневіряння сімей 14 представників корінного народу півострова

Колишній політв'язень Кремля, кримськотатарський активіст Едем Бекіров 22 місяці знаходиться у лікарні Стамбула у важкому стані. Такі наслідки російської в'язниці.

На цьому наголосила член Меджлісу кримськотатарського народу, заступник голови Генічеської районної державної адміністрації, член Всесвітнього конгресу кримських татар та дружина політв’язня Едема Бекірова Гульнара Бекірова під час презентації книги Євгенії Генової «Кримськотатарські родини» в Медіацентрі Україна – Укрінформ, передає кореспондент Укрінформу.

"Зараз я доглядаю тяжкохворого чоловіка, ми проживаємо у Стамбулі. 22 місяці ми з Едемом знаходимося у лікарні. Це наслідки російської в'язниці, де мій чоловік пробув 257 днів", - сказала вона.

За словами Гульнари, коли авторка книги записувала історію їхньої родини, чоловік був тяжкохворий, і щоб його не навантажувати, писали по 20-30 хвилин декілька разів.

"Історія нашої родини, написана в книзі, починається від наших дідусів і закінчується нашою історією. Все, що нам розповідали батьки, ми чули від них, але вже самі пройшли цей шлях з 2014 року", - зазначила вона.

Бекірова розповіла, що коли її чоловіку дали хату в Новоолексіївці 35 років тому, її попередили, що буде жити поруч з сусідкою-"бандерівкою". А сусідка-українка зустріла борщем і виявилася дуже гарною людиною.

"Росія і сьогодні знищує ідентичність кримськотатарського народу. Якщо Росію не зупинити, вона знищить усе. Це ворог", - наголосила дружина політв'язня.

Сам Бекіров, як подається у книзі, розповів, що у 1967 році їхній родині дозволили повернутися в Крим. Радянська влада пропонувала переселятися лише обмеженій частині кримських татар та лише на степову частину півострова, чинила різні перепони, активно посилюючи дезінформацію про "зрадників": "Влада тоді розпалювала ненависть на кримських татар, налаштовувала радянських громадян, що ми - дуже страшні, усіх заріжемо. Тож місцеві постійно били нас і дітей. Але ситуації зі ставленням до нас почала змінюватися з початком незалежності України. Дев'яності роки - це був період надій і радості. Це була така міцна віра, що в нас усе вийде".

За словами авторки, «Кримськотатарські родини» об’єднують історії 14 звичайних людей: депортованих радянською владою, тих, хто сам переїхав з окупованого півострова, та тих, хто нині боронить Україну.

Авторка Євгенія Генова - кандидат філологічних наук, журналістка-розслідувальниця і правозахисниця Євгенія Генова давно займалася темою складних доль кримських татар. Зокрема, вона певний час жила у Криму, де працювала над серією репортажів. Під час повномасштабного вторгнення вирішила об’єднати серію нарисів. Робота над книгою тривала упродовж 2023 року.

Книгу планують перекласти турецькою та англійською мовами.

Як повідомлялося, житель Херсонської області, інвалід І групи Едем Бекіров провів кілька місяців у російському СІЗО за обвинуваченням у нібито зберіганні та передачі вибухових речовин і боєприпасів. Силовики затримали його на в'їзді в Крим вранці 12 грудня 2018 року. На півострів він їхав, щоб відвідати літню матір та інших родичів перед плановою операцією на серці. 7 вересня 2019 року Бекіров був звільнений і вивезений спецслужбами з Криму в результаті «великого обміну» між Україною і Росією.

Відео: 

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-