Презентація посібника “Дороговказ пораненого”

Презентація посібника “Дороговказ пораненого”

Укрінформ
29 лютого, 13:30 - презентація посібника “Дороговказ пораненого”.

Організатор: Міжнародний благодійний фонд “Здоров'я українського народу”.

Спікери: Сергій Сошинський - президент МБФ “Здоров'я українського народу, модератор”; Віктор Сердюк - президент Ради захисту прав безпеки пацієнтів; Дмитро Суходольський - ветеран ЗСУ, один з авторів “Дороговказу пораненого”; Андрій Приходько - доктор юридичних наук, засновник юридичної платформи «КОНСУЛЬТАНТ»; Юрій Трутенко - ветеран війни, резидент національної програми #ВрятуйКінцівку; Віталій Назаренко - військовослужбовець ЗСУ, резидент нацпрограми  #ВрятуйКінцівку.

До участі запрошені: поранені військові та члени їхніх родин, лікарі, профільні відомства, громадські діячі, активісти, інфлюєнсери, амбасадори програм та інші сторони, зацікавлені у підтримці та допомозі пораненим. 

Чому це важливо?

“Дороговказ пораненого” – посібник зі структурованою та покроковою інструкцією для травмованих військовослужбовців та їхніх сімей. Результат дворічної роботи експертів, медиків, благодійників, поранених військових, ветеранів. Містить довідкову інформацію про те, що необхідно врахувати пораненому на кожному з етапів: евакуація, стабілізація, госпіталізація, лікування, щоби не втратити кінцівку. А саме: 

  • Як діяти після поранення?
  • Куди звертатися?
  • Пріоритети: на що звертати, на що не звертати увагу?
  • До чого можуть призвести та чи інша дія/бездіяльність?
  • Рекомендації щодо різних штатних та позаштатних ситуацій.
  • Питання, які часто ставлять поранені та їхні родичі.

Мета посібника - уникнути ситуацій, котрі призводять до ампутацій у великої кількості поранених, заощадити ресурси та допомогти постраждалим повернутись до нормального життя з потужною підтримкою з боку українського суспільства. 

“Дороговказ пораненого” буде передано у 210 військових частин, з якими співпрацює нацпрограма #ВрятуйКінцівку, також цей посібник буде розміщено у всіх ЗМІ, які прагнуть зменшити кількість ампутацій наших захисників.

Передбачене надання доступу суспільству до “Дороговказу пораненого”, шляхом публікації його текстової версії на сайті houp.org/uk, а також у спеціальному Телеграм-каналі “Дороговказ пораненого”. 

Формат заходу – офлайн (Зала 2). 

Журналісти можуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

Акредитація триватиме до 13:00 29 лютого, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

В Укрінформі презентували посібник “Дороговказ пораненого” з покроковою інструкцією для травмованих військовослужбовців

Посібник “Дороговказ пораненого” містить покрокову інструкцію для травмованих військовослужбовців та важливу інформацію, що необхідно врахувати пораненому на кожному з етапів: евакуація, стабілізація, госпіталізація, лікування, щоб не втратити кінцівку.

Про це на презентації в Укрінформі сказав президент Міжнародного благодійного фонду “Здоров'я українського народу” Сергій Сошинський.

“Поранених з кінцівками – понад 74% від загальної кількості, і на жаль величезна кількість таких травм призводить до ампутації. Зокрема, через те, що багато військовослужбовців, які отримали поранення, потрапляють у ситуації, коли вони не знають, що робити для того щоб зберегти кінцівку”.

Сошинський зауважив, що мета дороговказу - уникнути ситуацій, котрі призводять до ампутацій у великої кількості поранених, заощадити ресурси та допомогти постраждалим повернутись до нормального життя з потужною підтримкою з боку українського суспільства. У посібнику є алгоритм, як діяти після поранення, куди звертатися,

“Дороговказ пораненого” буде передано у 210 військових частин, з якими співпрацює нацпрограма “Врятуй кінцівку”. Сошинський зауважив, що в рамках цієї програми 1200 ветеранів ділились своїм досвідом.

Президент Ради захисту прав безпеки пацієнтів Віктор Сердюк вважає, що має існувати так званий диспетчер, який відслідковуватиме маршрут пораненого а також оперативно надавати консультації. Крім того Сердюк наголосив, що держава має повернути обов'язкове медичне страхування військових, яке чомусь скасували 8 років тому.

Ветеран ЗСУ, один з авторів “Дороговказу пораненого” Дмитро Суходольський зауважив, що раніше виданий посібник від Міноборони є “суховатим”, там є вижимки, що робити, є посилання на закони, і якщо в них заглибитись, то можна розгубитись. Хотілось би мати більш зрозуміліший дороговказ і тому вирішили створити цей.

На пресконференції повідомили, що передбачено надання доступу суспільству до “Дороговказу пораненого”, шляхом публікації його текстової версії на сайті houp.org/uk, а також у спеціальному Телеграм-каналі “Дороговказ пораненого”.

Як повідомляв Укрінформ, у квітні 2023 року на сайті Міністерства оборони України запрацював розділ, який містить інформацію про алгоритми дій пораненого та відповіді на всі питання, які виникають під час лікування, проходження ВЛК, отримання виплат тощо.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-