Штучний інтелект та дезінформація

Штучний інтелект та дезінформація

Укрінформ
13 березня, 13:00 - пресконференція на тему: «Виявлення та протидія російській пропаганді за допомогою новітніх технологій: презентація посібника для творців контенту».

Організатор: Інститут інноваційного врядування.

Учасники: Анна Мисишин - співзасновниця та керівниця Інституту Інноваційного Врядування, модераторка; Валерія Майборода - експертка Інституту Інноваційного Врядування з етики штучного інтелекту; Олег Дубно - юридичний консультант з розвитку правового регулювання ШІ при Міністерстві цифрової трансформації України; Валерія Ковтун - співзасновниця медіа «Ми тут», заступниця директора проєкту Zinc Network.

До участі запрошені представники Міністерства цифрової трансформації.

Коротко. Під час заходу буде презентовано посібник, розроблений Інститутом інноваційного врядування за підтримки Посольства Великої Британії в Україні. Видання покликане допомогти творцям контенту, журналістам та користувачам соціальних мереж виявляти фейки та протидіяти російській пропаганді, особливо коли вона поширюється з використанням новітніх технологій штучного інтелекту.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Акредитація триватиме до 17:00 12 березня 2024, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

В Україні розробили посібник про використання штучного інтелекту для протидії пропаганді РФ

В Україні видали посібник, покликаний допомогти творцям контенту, журналістам і користувачам соцмереж у виявленні та протидії російській пропаганді, особливо в умовах, коли вона поширюється за допомогою новітніх технологій штучного інтелекту.

Презентація посібника, який розробили фахівці Інституту інноваційного врядування за підтримки Посольства Великої Британії в Україні, відбулася в Укрінформі.

"Тема цього посібника є дуже важливою на сьогодні, через те, що ... буквально два роки тому стався великий технологічний бум, і у світі почали з’являтися додатки штучного інтелекту, які як і спрощують нам всім життя, тому що багато всіх почали користуватися ними для автоматизації якоїсь роботи, так і, відповідно, вони несуть відповідні ризики", – сказала співзасновниця та керівниця Інституту інноваційного врядування Анна Мисишин.

За її словами, найбільші ризики такі додатки ШІ й технології можуть нести в контексті російсько-української війни, оскільки багато журналістів, контент-мейкерів використовують такі технології для створення своїх інформаційних матеріалів.

Вона додала, що за відсутності повноцінного фактчекінгу інформації, яка створюється за допомогою додатків ШІ, поширюється багато дезінформації та пропаганди. "Метою Інституту інноваційного врядування було донести до творців контенту, журналістів та громадськості, яким чином забезпечити якраз безпечне поширення інформації, створеної та поширеної, генерованої додатком штучного інтелекту", – пояснила Мисишин.

Вона додала, що видання, зокрема, містить рекомендації, як розпізнати дипфейк, як працювати з даними, поради на різні випадки життя щодо використання технологій у роботі з інформацією.

Ознайомитися з посібником можна на сайті Інституту інноваційного врядування.

Як зазначають автори видання, посібник містить огляд можливостей технологій штучного інтелекту у створенні контенту та детальний підхід до виявлення російської пропаганди, створеної за допомогою ШІ в інформаційному просторі. У ньому підкреслюється важливість перевірки фактів та верифікації.

Основна увага у виданні приділяється відповідальному використанню ШІ в журналістиці та створенні контенту, збалансуванню переваг і ризиків цих технологій. Посібник охоплює такі важливі теми, як машинне навчання, глибоке навчання, генеративний ШІ, "галюцинації" ШІ та проблеми глибоких фейків. У посібнику також розглядається роль соціальних мереж у поширенні дезінформації та висвітлюються стратегії підвищення медіаграмотності.

У ньому обговорюється підзвітність зацікавлених сторін, зокрема журналістів, розробників ШІ та медіаплатформ, і підкреслюється необхідність етичних принципів в епоху передових технологій штучного інтелекту.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-