Перспективи інноваційного розвитку біоекономічного потенціалу України

Перспективи інноваційного розвитку біоекономічного потенціалу України

Укрінформ
5 березня, 12:00 відбудеться презентація дослідження на тему: «Перспективи інноваційного розвитку біоекономічного потенціалу України».

Організатори: Соціальний центр «СОЦІОІНФОРМ», ГО «Агенція сталого розвитку «СИНЕРГІЯ».

Учасники: Наталія Зайцева-Чіпак - директорка Соціального центру «Соціоінформ»; Вікторія Вострякова - к.е.н., голова ГО «Агенція сталого розвитку «СИНЕРГІЯ», модераторка.

Коротко. Мета дискусії - обговорення результатів фокус-групового дослідження та онлайн-опитування про сприйняття біоекономіки в Україні з урахуванням думки бізнесу, державного та наукового секторів для поглиблення розуміння та виявлення перспектив розвитку цього стратегічного напрямку. За результатами отриманих результатів буде підготовлено аналітичний документ "Інноваційний розвиток біоекономічного потенціалу України".

Довідково. Дослідження "Потенціал впровадження біоекономіки в Україні" реалізується в межах проєкту "Будуємо біоекономіку України", під загальною координацією к.е.н. Вікторії Вострякової  - стипендіатки програми ЄС для лідерів громадянського суспільства країн Східного партнерства Eastern Partnership Civil Society Facility та фінансується Європейським Союзом.

Формат заходу – онлайн Zoom.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом.  Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

Розвиток біоекономіки може бути джерелом нових інвестицій у відбудову - експертка

Завдяки розвитку біоекономіки, Україна отримає можливість залучення додаткових нових інвестицій для відбудови зруйнованих промислових районів, з урахуванням міжнародних екологічних стандартів.

Таку думку висловила директорка Соціального центру «Соціоінформ» Наталія Зайцева–Чіпак у презентації дослідження “Перспективи інноваційного розвитку біоекономічного потенціалу України” в Укрінформі.

“Наше дослідження доводить, що донори з більшим бажанням фінансово підтримують відбудову та інвестують у ті проєкти, які мають екологічну складову”, - стверджує Зайцева–Чіпак.

За словами експертки, Україна має усі шанси для впровадження нових біоекономічних технологій, оскільки володіє широко ресурсною базою. Зокрема, йдеться про створення добрив з біовідходів, використання листової біомаси, біоінженерію, тощо.

“Якщо ж говорити про конкретні технології, то мова здебільшого йде про переробку відходів легкої промисловості та сільського господарства на інші матеріали або біоресурси. Не забуваємо й про можливості виробництва біопалива та створення біогазових установок”, - додає директорка Соціального центру «Соціоінформ».

Під час презентації дослідження учасники обговорення акцентували, що розвиток біоекономіки є однією з ключових передумов для інтеграції України в ЄС.

“Якщо ми плануємо євроінтеграцію, беремо певні кліматичні зобовʼязання, які передбачають скорочення викидів того ж вуглекислого газу, іншими словами - перехід на зелений курс”, - нагадує Зайцева–Чіпак.

Для подальшого поступу у розвитку біоекономіки України та переходу на нову сталу циркулярну економічну модель необхідно розробити холістичну та науково обґрунтовану інноваційну стратегію біоекономічної трансформації в Україні. Зважаючи на високий потенціал агросфери України, біоекономічна трансформація може стати потужним драйвером національної економіки у найближчі десятиліття, тому інноваційну стратегію, яка дозволить біоекономічному сектору розкрити свій потенціал, слід розглядати як найбільш перспективну економічну стратегію для України. Комплексність та міждисциплінарність біоекономіки вимагає застосування системного підходу, що враховує взаємозв’язок та взаємозалежність розвитку наукових досліджень і технологічних розробок, інфраструктури, підготовки кваліфікованих кадрів, адаптацію нормативних актів, безпеки, фінансової політики та обміну даними і, таким чином, підлягає узгодженню та адаптації - підсумувала результати дослідження стипендіатка та координаторка проєкту Вікторія Вострякова.

Як повідомляв Укрінформ, Україна вже започаткувала низку проєктів з акцентом на зелений курс. Очікується, що «зелені» проєкти, які почала реалізовувати Україна, створять до 4,2 млн робочих місць, що допоможе компенсувати втрати від війни.

Дослідження проведено в межах проєкту «Будуємо біоекономіку України», що реалізується під загальною координацією к.е.н. Вострякової Вікторії, стипендіатки Програми ЄС для лідерів громадянського суспільства країн Східного партнерства, та фінансується Європейським Союзом

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-