Презентація результатів роботи Центру експертизи у сфері прав людей з інвалідністю

Презентація результатів роботи Центру експертизи у сфері прав людей з інвалідністю

Укрінформ
23 лютого, 10:00 - презентація результатів роботи Центру експертизи у сфері прав людей з інвалідністю.

Організатор: Громадська спілка«Ліги Сильних».

Учасники: Дар’я Сидоренко - виконавча директорка громадської спілки «Ліги Сильних»;  Ольга Гвоздік - адвокаційниця громадської спілки «Ліги Сильних»; Роман Боренько - директор «Inclusive IT»; Христина Лебідь - керівниця управління туризму Львівської міської ради (онлайн); 

Модератор: Богдан Кохан - проєктний менеджер громадської спілки «Ліги Сильних».

Чому це важливо?

Минулого року громадська спілка «Ліга Сильних» запустила проєкт Центру експертизи у сфері прав людей з інвалідністю.

Ключове завдання центру – надання експертизи для органів місцевого самоврядування під час їх роботи над стратегічними документами, які регулюють питання відбудови та розвитку громад, в частині дотримання інклюзивності, створення безбар’єрності та забезпечення прав людей з інвалідністю.

В 30 українських громадах розпочали роботу над стратегіями та програмами відновлення щодо включення компонентів інклюзивності та безбар’єрності, а також підвищення розуміння принципів інклюзії та безбар’єрності в суспільстві та серед представників влади.

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

В Укрінформі представили результати роботи Центру експертизи у сфері прав людей з інвалідністю

В Укрінформі представили результати піврічної роботи Центру експертизи у сфері прав людей з інвалідністю, який був створений громадською спілкою "Ліга сильних".

Про підсумки проєкту на пресконференції в Укрінформі розповіла виконавча директорка громадської спілки «Ліги Сильних» Дар’я Сидоренко.

"Ми провели роботу з 30 громадами з 9 областей. Ми надаємо консультації, проводимо аналіз документів з точки зору прав людей з інвалідністю, чи враховані їх інтереси. Крім такого аналізу ми надаємо рекомендації, що варто змінити з точки зору доступності. Також ми розробили чеклист, за допомогою якого можна визначити, що саме треба врахувати в стратегії розвитку міст для того, щоб вони відповідали питанням доступності і враховували права людей з інвалідністю. Цим чеклистом можуть користуватися всі громади, знайти його можна на сайті "Ліги сильних", і наразі ним вже скористалося .понад 100 територіальних громад", - розповіла Сидоренко.

Окремо в межах проєкту також відбулося три блоки навчання. Як розповіла Сидоренко, було проведено навчання для органів місцевого самоврядування, моніторингових груп та представників департаментів доступності Київської області, Львівської області, місті Дрогобич щодо стандартів доступності, моніторингу і підготовки звіту відповідно до українського законодавства.

Також було проведено навчання з підготовки 40 тренерів, які надалі будуть працювати з людьми, які втратили зір та навчання для 40 спеціалістів IT-компаній та людей з інвалідністю на предмет того, як створювати та тестувати сайти, щоб вони були доступними для людей, які втратили зір або погано бачать.

Окрім цього, в межах проєкту, як додала Сидоренко, спільно з соціологічною компанією "Рейтинг" було проведено соціологічне дослідження щодо ставлення до інвалідності, в ході якого опитували як людей, які не мають інвалідності, так і людей, з інвалідністю.

"За результатами цього дослідження ми запустили інформаційну кампанію "Час вийти на світло", яка охопила 2 млн людей, і показники зростають, тому що кампанія триває. Вона полягає у тому, що ми провели фотосесію, фотовиставки, зняли короткі відео про учасників проєкту і підготували історії про людей, які отримали інвалідність чи народилися з інвалідністю і про їх шлях прийняття себе", - сказала Сидоренко.

В подальшому, як додала вона, планується і надалі працювати з ОТГ. Наразі триває співпраця з Києвом, Запоріжжям і Івано-Франківськом, зокрема планується надати рекомендації, як зробити сайти органів влади доступними для сприйняття людьми з інвалідністю, а також надавати рекомендації щодо доступності різних обʼєктів, проаналізувати стратегії розвитку міст, консультації щодо доступності обʼєктів культури.

Центр експертизи у сфері прав людей з інвалідністю розпочав роботу влітку 2023 року, Центр створений Громадською спілкою "Ліга сильних".

Як повідомляв Укрінформ, перший рік повномасштабного вторгнення Російської Федерації на територію України додав понад 150 тисяч випадків реєстрації нової інвалідності.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-