Як попередити загибель українських військових у російському полоні. Презентація аналітики

Як попередити загибель українських військових у російському полоні. Презентація аналітики

Укрінформ
21 лютого, 10:30 - презентація аналітики “Місія врятувати: що відбувається у російському полоні і як попередити загибель у ньому українських військових”.

Організатори: Медіацентр Україна-Укрінформ.

Спікери: Тетяна Катриченко - виконавча директорка МІПЛ; Марія Климик - журналістка МІПЛ; Анастасія Гондюл - дружина Артема Гондюла, військовослужбовця бригади “Азов”, важкопораненого з бараку в Оленівці, де сталися вибухи, ГО “Спільнота Родин Оленівки”; Богдан Слободян - свідок загибелі в російському полоні українського військовослужбовця; Андрій Яковлєв -  адвокат, експерт МІПЛ із міжнародного права.

Чому це важливо?

Аналіз ґрунтується на задокументованих фактах і свідченнях про найбільш кричущі порушення Росією прав українських військовополонених, які призвели до смертей у полоні. Для цього команда МІПЛ опитала понад 20 військових, які повернулися з російського полону. Команда МІПЛ в деталях описує кожен етап полону: від моменту потрапляння і умов утримання в колоніях і СІЗО, до катувань, загибелі і позасудових страт українських військовополонених.

Під час презентації МІПЛ представить аналіз свідчень звільнених у результаті обмінів полонених, які заявляють про загибель українських військових у російському полоні внаслідок побиття або катувань. Також вони говорять про самогубства полонених через психологічне, сексуальне чи інше насилля в полоні. У відповідь на запит МІПЛ про кількість українців, які загинули в російському полоні з 24 лютого 2022 року до 16 листопада 2023 року, Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України повідомило про 49 осіб.

В аналітиці також йдеться про роль Міжнародного комітету Червоного Хреста в умовах збройного конфлікту, надано правову оцінку діям РФ і її представникам згідно з нормами міжнародного права.

Додаткова інформація  за тел.: +380 66 402 71 72, e-mail: s.miroshnychenko@mipl.org.ua  (Станіслав Мірошниченко, керівник інформаційного напряму МІПЛ).

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн та в чаті трансляції на YouTube.

Акредитація представників ЗМІ за посиланням

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTVа також  ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/aboutна фейсбук-сторінці  Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

Від початку повномасштабної війни в Україну повернуто 49 тіл військовополонених - МІПЛ

В Україну з 24 лютого 2022 року до листопада 2023-го повернуто 49 тіл військовослужбовців, що, як вважалось, перебували в полоні.

Про це сказала виконавчий директор Медійної ініціативи за права людини (МІПЛ) Тетяна Катриченко на презентації аналітики “Місія врятувати: що відбувається у російському полоні і як попередити загибель у ньому українських військових” у Медіацентрі Україна-Укрінформ.

“49 тіл військовослужбовців, які вважались у полоні, були повернуті в Україну. Це не враховуючи тих, хто міг загинути на полі бою одразу, коли їх брали у полон, і не враховуючи тих, хто загинув в Оленівці”, - сказала вона, уточнивши, що такі дані за період з 24 лютого 2022 року до 16 листопада 2023 року повідомило Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України на запит МІПЛ.

На переконання Катриченко, РФ знущається з українських військовополонених, бо вважає, що не буде покарана за свої злочини. “Вона так чинить тому, що має можливість не допускати зовнішній контроль за військовополоненими”, - заявила експерт.

На її переконання, головна умова для припинення знущань — це контроль міжнародних інституцій, зокрема Міжнародного Червоного Хреста, якого на зараз немає.

Катриченко також наголосила на важливості документування знущань з полонених, оскільки це будуть реальні аргументи у міжнародних процесах.

Своєю чергою експерт МІПЛ із міжнародного права адвокат Андрій Яковлєв наголосив, що дуже важливо, щоб факт перебування в полоні був належним чином зафіксований. За Женевськими конвенціями має бути заповнена карточка, і рідні після цього можуть контактувати з полоненим. З боку України ця конвенція виконується, на відміну від РФ. Тож на сьогодні невідома точна кількість українських полонених.

Натомість, за словами Яковлєва, точно відомо, що у російському полоні “катування відбуваються постійно і хтось не витримує, і якщо ми точно не будемо знати, що особа в полоні, а не зникла безвісти, то ми і не будемо знати, що вона померла". Тому, на думку адвоката, факт реєстрації може вплинути на те, щоб "зменшити страждання військовополонених". Цього в першу чергу можна домогтися через Червоний Хрест або міжнародні громадські організації.

Колишній військовополонений Богдан Слободян розповів, як на його очах у полоні закатували українського військового. “Хлопця з перших днів тримали у карцері. Це місце, де людина божеволіє, її там ламають, і на жаль, у більшості випадків їм це вдається”, - сказав Слободян.

За його словами, цей чоловік під час прогулянки розповідав, що йому не давали спати протягом 7 днів, катували по 3-4 рази на добу, і це тривало протягом двох місяців. Крім того, його змушували підписати зізнання у нібито вбивстві людини. “Мабуть, кати досягли свої мети, бо хлопця у лежачому стані і не при собі перевели у камеру. Він вже не міг себе обслуговувати, у нього відмовляли нирки, і "швидка" його відвезла у непритомному стані. Більше його не бачили", - розповів колишній полонений, додавши, що чоловіка "закатували на смерть".

Богдан Слободян родом з Івано-Франківська, він старший навідник 35 окремої бригади морської піхоти. У полон потрапив 28 березня 2023 р., був визволений у січні 2024-го. У полоні він провів 286 днів.

Українські військові, які перебували у полоні, свідчать, що представники МКЧХ не відвідували їх - МІПЛ

Українські військові, які перебували в російському полоні, під час спілкування з правозахисниками вказували на те, що представники міжнародних організацій, зокрема Міжнародного комітету Червоного Хреста, не відвідували їх.

Про це сказала представниця Медійної ініціативи за права людини (МІПЛ) Марія Климик на презентації аналітики “Місія врятувати: що відбувається у російському полоні, і як попередити загибель у ньому українських військових” у Медіацентрі Україна-Укрінформ.

«Росія не допускає представників Червоного Хреста до місць утримання українських військовополонених. Тому контролю над тим, що відбувається з нашими військовополоненими в місцях утримання немає абсолютно ніякого», – зазначила Климик.

За її словами, правозахисники отримали свідчення звільнених у результаті обмінів полонених, які заявляють про загибель українських військових у російському полоні внаслідок побиття або катувань.

Під час так званого процесу «прийомки», коли всіх військовополонених перевозять у нове місце утримання, всіх їх по черзі та без винятку б’є охорона. У правозахисників є свідчення про смерть кількох військовополонених під час цього процесу.

Умови утримання не сприяють тому, щоб поранення загоїлися. Водночас у здорових людей за час перебування в полоні стан погіршується від умов і постійних тортур.

«Дуже часто у людей просто зупиняється серце від того, що до них щоденно застосовують електрошок. У нас були свідчення того, що до полонених застосовували електрошок, поки він повністю не розрядиться», – розповіла Климик.

Як повідомляв Укрінформ, колишній військовополонений Богдан Слободян розповів, як на його очах у полоні закатували українського військового, якого тримали у карцері, не давали спати протягом 7 днів, катували по 3-4 рази на добу, і це тривало протягом двох місяців. Слободян у полоні провів 286 днів.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-