Підсумки діяльності Укрдержархіву у 2023 році

Підсумки діяльності Укрдержархіву у 2023 році

Укрінформ
23 лютого, 14:00 - публічний звіт голови Державної архівної служби України Анатолія Хромова за 2023 рік. 

Організатор: Державна архівна служба України.

Спікер: Анатолій Хромов - голова Укрдержархіву.

Коротко. Голова Державної архівної служби України виступить з публічним звітом «Про роботу Укрдержархіву, архівних установ і спеціальних установ страхового фонду документації у 2023 році та пріоритети на 2024 рік».

Текст звіту доступний за посиланням

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: тел. (044) 275 36 55, контактна особа: Юлія Прилепішева, начальник управління комунікацій Укрдержархіву; тел. (044) 275 45 22, контактна особа: Євген Дубовінський, головний спеціаліст відділу комунікацій зі ЗМІ, громадськістю та доступу до публічної інформації управління комунікацій. Акредитація триватиме до 12 години 22 лютого 2024 року. 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос. 

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

За останні п'ять років темпи оцифрування документів зросли майже в 16 разів – голова Укрдержархіву

За останні п'ять років темпи оцифрування документів зросли майже в 16 разів, а порівняно з 2022 роком - майже в 2,5 раза.

Про це голова Державної архівної служби України Анатолій Хромов повідомив під час публічного звіту в Укрінформі за 2023 рік.

“За останні п'ять років темпи оцифрування документів зросли майже в 16 разів, а порівняно з попереднім, 2022 роком - майже в 2,5 раза”, – сказав Хромов.

Він зауважив, що за 2023 рік українські архівісти разом з партнерами, українськими й міжнародними інституціями, оцифрували понад 21 мільйон аркушів.

“Оцифрування архівної інформації є одним із методів убезпечення втрати архівної інформації. Як підтверджує досвід, зокрема Державного архіву Херсонської області, навіть фізичний носій архівної інформації, викрадений росіянами, може бути відтворений через цифрові копії”, – підкреслив голова Укрдержархіву.

Хромов нагадав, що з ініціативи Державної архівної служби наказом Міністерства юстицій України були легалізовані цифрові копії у фонд користування на рівні з паперовими оригіналами. За його словами, це дає можливість архівістам за відсутності оригіналу видавати офіційні документи, копії, довідки, витяги.

Голова Укрдержархіву наголосив, що коли йдеться про 21 мільйон цифрових копій, то потрібно розуміти, що це понад 500 тисяч справ.

“Раніше ми говорили про те, що для оцифрування всіх українських архівів за наявними тоді темпами потрібно було тисячу років. Зараз на окремих прикладах, зокрема Державного архіву Полтавської області, від першого до останнього документа достатньо великий обласний архів може бути повністю оцифрований за вісім років”, – сказав він.

Хромов поінформував, що лідерами з оцифрування документів НАФ серед центральних державних архівів є: ЦДІАК України (96 228 од. зб.), ЦДАЕА (20 509 аудіовізуальних документів), ЦДАВО України (12 564 од. зб.). Лідерами серед державних архівів областей є: Державний архів Полтавської області (141 632 од. зб.), Державний архів Хмельницької області (86 810 од. зб.), Державний архів Кіровоградської області (82 841 од. зб.).

Як повідомляв Укрінформ, Державна архівна служба України започаткувала онлайн-проєкт «Єдине вікно доступу до цифрових ресурсів українських архівів», створений на платформі ARCHIUM.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-