Звіт НАБУ і САП щодо результатів дільності в ІІ півріччі 2023 року

Звіт НАБУ і САП щодо результатів дільності в ІІ півріччі 2023 року

Укрінформ
21 лютого, 14:00 - брифінг на тему: "Звіт НАБУ і САП щодо результатів дільності в ІІ півріччі 2023 року".

Організатори: Медіацентр Україна-Укрінформ.

Спікери: Семен Кривонос - директор НАБУ;  Олександр Клименко - керівник САП.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн та в чаті трансляції на YouTube.

Для участі у брифінгу обов’язкова реєстрація, вона триватиме до 17:00 20 лютого.

Форма для реєстрації: https://docs.google.com/forms/d/1lIbM1vujGGZxCmbwoKJP46-u6kdC9c0MtA6EkRkA9R4/viewform?edit_requested=true.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTVа також  ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/aboutна фейсбук-сторінці  Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

НАБУ розслідує понад 60 проваджень щодо зловживань у сфері оборони - Кривонос

НАБУ розслідує понад 60 проваджень щодо зловживань у сфері оборони.

Про це на пресконференції в Медіацентрі "Україна-Укрінформ" повідомив директор НАБУ Семен Кривонос, передає Укрінформ.

"Наразі детективами НАБУ здійснюється розслідування більше ніж у 60 провадженнях, які стосуються тих чи інших зловживань у сфері оборони. З них нами виділено найбільш пріоритетні, що стосуються закупівель озброєння, бронетехніки, харчування, одягу у період 2022-2023 років. Зараз активно здійснюється досудове розслідування", - сказав Кривонос.

Він наголосив, що найважливішим завданням НАБУ є якісне документування злочинної діяльності і збирання достатньої кількості беззаперечних доказів. НАБУ співпрацює у цьому з правоохоронцями інших країн, проводить експертизи з метою визначення обсягу збитків, нанесених тією чи іншою схемою.

Як повідомляв Укрінформ, Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили заступнику голови Запорізької обласної ради, його помічнику та депутату цієї облради про підозру в наданні неправомірної вигоди.

У НАБУ пропонують створити експертну установу для пришвидшення досудових розслідувань

Директор Національного антикорупційного бюро Семен Кривонос наголосив на важливості створення експертної установи при НАБУ для пришвидшення досудових розслідувань.

Про це він сказав на брифінгу в Медіацентрі «Україна-Укрінформ», звітуючи про результати діяльності в ІІ півріччі 2023 року.

«Оскільки ми дуже багато часу витрачаємо на отримання експертизи, ми змушені звертатися до інших органів, чекати місяцями. І це пов’язано не тільки з якимись негативними чинниками, перешкоджання в діяльності бюро, це пов’язано із завантаженням цих експертних установ, тому що до них звертаються всі правоохоронні органи. Ми витрачаємо час іноді на просто зрозуміти, скільки збитків завдано при закупівлі того чи іншого виду озброєння чи харчування. Тому ми неодноразово комунікуємо і продовжуємо комунікувати про необхідність створення експертної установи при НАБУ з метою здобуття якісних доказів, пришвидшення досудового розслідування, мінімізації ризиків необґрунтованого втручання в діяльність Національного антикорупційного бюро і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури», - сказав Кривонос.

Він уточнив, що «на даний час законодавчих ініціатив, будь-яких зареєстрованих законопроєктів щодо внесення змін у відповідні законодавчі акти їх немає».

«Ми зараз проводимо активну адвокаційну кампанію для того, щоб перейти вже від слів до діла і, відповідно, вирішити це вже питання на практиці й утворити експертну установу при НАБУ. Тут дуже важливий меседж - для того, щоб ця експертна установа була незалежною від втручання, і як від зовнішніх сторін, так і безпосередньо від будь-якого тиску, з боку і менеджменту НАБУ, і детективів НАБУ. Тобто з усіма процесуальними гарантіями. Наша основна мета об’єктивна - в розумні, адекватні строки експертиза у кримінальному провадженні. Це наша основна мета. Без будь-якого втручання, без ризиків витоку інформації, без втручання в процеси експертизи, без якогось обґрунтованого затягування чи необґрунтованого, коли навантаження значне. Це та експертна установа, яка в досудових розслідуваннях і в провадженнях, які здійснює НАБУ і САП, буде здійснюватися, проводитися експертиза з метою визначення збитків, інших питань, безпосередньо для того, щоб об’єктивно без будь-яких втручань дати відповідь - скільки вкрадено в тому чи іншому провадженні, чи вкрадено взагалі. Давайте такими простими словами говорити», - пояснив директор НАБУ.

Як повідомлялося, раніше Національне антикорупційне бюро України викрило схему, що створює передумови для корупційних зловживань у Міністерстві оборони при закупівлі продуктів для Збройних сил України.

Цього року НАБУ пройде незалежний аудит - Кривонос

Цього року відбудеться незалежний аудит Національного антикорупційного бюро.

Про це сказав директор НАБУ Семен Кривонос на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ, звітуючи про результати дільності в ІІ півріччі 2023 року.

«Я наголошую, що в цьому році НАБУ чекає перший в його історії, в історії установи незалежний аудит, який буде проведено незалежними експертами. Цей процес уже розпочався. Кабінетом Міністрів направлені відповідні листи для надання кандидатів у цю комісію з перевірки діяльності бюро. Ми готові повністю сприяти цьому процесу і готові, і максимально прозоро будемо демонструвати його результати», - сказав Кривонос.

Як повідомлялося, Україна до кінця вересня 2024 року зобов'язалася перед МВФ провести перший зовнішній аудит Національного антикорупційного бюро (НАБУ) незалежними експертами, призначеними міжнародними партнерами.

Минулий рік став найрезультативнішим в роботі антикорупційних органів – керівник САП

Минулий рік став найрезультативнішим в роботі антикорупційних органів з моменту їх створення, серйозні результати є в сфері боротьби з корупцією саме в судовій системі.

Про це на брифінгу в медіацентрі Україна – Укрінформ заявив керівник САП Олександр Клименко.

«Цей рік є найрезультативнішим в роботі антикорупційних органів з моменту їх створення. Тобто цей рік ми показали найкращі результати по всіх показниках. Якщо ми візьмемо і кількість направлень до суду, і кількість повідомлених підозр, і відшкодування збитків, то ці показники є кращими. Хочу зупинитись не на показниках роботи і цифрах, а хочу сказати, що ми 2 роки адвокатували і боролись за певні законодавчі зміни, які змогли би забезпечити нам незалежну роботу САП, і в грудні ВР проголосувала цей відповідний законопроєкт. І дійсно для нас зараз головним і досить складним завданням є те, щоб ми забезпечили постійну безперервну роботу САП з моменту переходу її як департаменту Офісу генпрокурора до незалежної окремої юридичної особи, і щоб це ніяк не вплинуло на результати нашої роботи. Цим ми зараз і займаємось», - повідомив Клименко.

Він нагадав, що 9 січня зареєстрована окрема юридична особа і САП поступово проходить всі процедури, щоб передати приміщення, майно і забезпечити конкурси на посади державної служби.

Клименко наголосив на серйозних результатах САП у сфері боротьби з корупцією в судовій системі.

«Ми досить гарний результат маємо в сфері боротьби з корупцією саме в судовій системі. За результатами в нас є повідомлення про підозру, направлені до суду - це судді всіх інстанцій: і перша інстанція, судді апеляції, судді Верховного суду. Також у нас є голова Державної судової адміністрації, що не менш важливо і не менш відповідальна посада в державі. Тому в цьому напрямку у нас є досить гарні результати. Ми ставимо для себе пріоритет мати більш чіткі вагомі результати в боротьбі з корупцією також в оборонній сфері», - наголосив Клименко, запевнивши що результати роботи в поточному році будуть відчутними.

Відповідаючи на питання що робиться для того, щоб не просто викривати доконані факти корупції, а викорінювати можливості для корупційних схем, директор НАБУ Семен Кривонос повідомив: «Відповідно до закону про НАБУ ми за результатами розслідування безпосередньо злочинів можемо формувати наші рекомендації щодо усунення тих чи інших корупційних ризиків. І ця робота здійснюється детективами системно».

За словами Кривоноса, були направлені рекомендації Міністерству оборони, які стосувались питань харчування, закупівлі БПЛА. Зокрема, перегляд контрактів на закупівлю БПЛА зменшив ціни на суму понад 3,5 млрд грн. Також надавались рекомендації і щодо усунення окремих корупційних ризиків діяльності АРМА.

Як повідомлялося, раніше Національне антикорупційне бюро України виявило схему, що створює передумови для корупційних зловживань у Міністерстві оборони при закупівлі продуктів для Збройних сил України.

У НАБУ заявили, що у справі нафтопродуктів Курченка частину доказів довелося відновлювати

Детективи Національного антикорупційного бюро відновлювали частину доказів у справі продажу конфіскованих у структур олігарха-втікача Сергія Курченка нафтопродуктів після того, як отримало її для дорозслідування у 2019 році.

Про це повідомив директор НАБУ Семен Кривонос на спільній з очільником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександром Клименком пресконференції в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

“Прийшли з підозрами у той момент, коли було достатньо доказів для предʼявлення звинувачення. Дійсно, це провадження було передане до НАБУ, але частина доказів, які були здобуті у цьому провадженні у період з 2015 по 2019 рік, не була передана. Детективи вживали заходів щодо відновлення цих доказів, здобуття їх, проведення доволі складних експертиз для встановлення розміру збитків. Також проводилися інші слідчі дії - гласні і негласні”, - сказав Кривонос, відповідаючи на запитання, чому у цій справі підозри оголосили лише через п’ять років після її отримання.

“Фактично, коли ми були готові, як орган досудового розслідування з прокуратурою, предʼявити підозри, ми це зробили”, - додав Кривонос.

Своєю чергою очільник САП зазначив, що “не має значення, скільки часу пройшло з моменту вчинення злочину, якщо зібрані докази, то особа має бути притягнута до відповідальності”.

Клименко зауважив, що справа нафтопродуктів Курченка є не “найстарішим” провадженням, у якому САП оголосила повідомлення про підозру.

“У нас були провадження за період вчинення злочину у 2011-2012 роках, якщо ми говоримо про Одеський аеропорт. Якщо ми говоримо про справу Укрнафти, то перший епізод також стосується періоду 2013-2014 років, формула “Роттердам+”, то це період 2015-2016 років”, - сказав він.

За словами очільника САП, такі справи забирають велику кількість часу.

“Особливо коли ми розслідуємо їх не з самого початку і перед нами розслідував інший орган, або не хотів розслідувати. Це досить ускладнює слідство і створює певним чином інші перешкоди. Тому коли були зібрані докази (у справі нафтопродуктів Курченка - ред.), то були і прийняті відповідні процесуальні рішення”, - сказав Клименко.

Як повідомлялося, 12 лютого в СБУ заявили, що правоохоронці викрили колишнього народного депутата та його спільників у незаконному привласненні і продажі 97 тисяч тонн конфіскованих державою нафтопродуктів.

За даними слідства, у 2014 році держава конфіскувала майже 100 тисяч тонн нафтопродуктів у структур Сергія Курченка – олігарха часів президента-втікача Віктора Януковича. Завдяки політичному лобі колишнього народного депутата ці нафтопродукти були передані для реалізації профільному державному підприємству, щоб наповнити держбюджет. Останнє на той час очолювали керівники, підконтрольні бізнес-партнеру ексдепутата.

За вказівкою фігурантів посадовці держпідприємства сприяли продажу конфіскованих нафтопродуктів за суттєво заниженими цінами групі компаній, власником якої був згаданий бізнес-партнер. У подальшому нафтопродукти реалізовували на заправках цієї групи компаній та в інших мережевих АЗС, а отриманий дохід концентрувався у бенефіціарів схеми.

Для створення видимості, що арештовані нафтопродукти передані для потреб Міністерства оборони, державне підприємство здійснило відповідні поставки на комерційній основі.

Оборонне відомство розрахувалося у повному обсязі, проте отримало всього 1,6% «нафтопродуктів Курченка». Решта виявилося нафтопродуктами, закупленими в тієї ж групи компаній, яка зі свого боку закупила їх у Росії та Білорусі.

У справі фігурує колишній народний депутат Сергій Пашинський. Прокурори САП у ВАКС просять обрати йому запобіжний захід у вигляді арешту із можливістю внесення застави у розмірі майже 300 млн грн.

НАБУ звернеться до уряду з рекомендаціями щодо належного обліку гумдопомоги — Кривонос

Національне антикорупційне бюро звернеться до Кабінету Міністрів із рекомендаціями щодо необхідності належного обліку гуманітарної допомоги.

Про це повідомив директор НАБУ Семен Кривонос на пресконференції в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

“На початку повномасштабного вторгнення нормативно-правовим актом було встановлено, що гуманітарна допомога належним чином не обліковується. Ми будемо звертатися до уряду з рекомендаціями щодо усунення цієї прогалини і належного обліку отриманої гуманітарної допомоги”, - сказав він.

Як повідомлялося, НАБУ розслідує кримінальне провадження щодо розподілу грошей на гуманітарну допомогу Міністерством соціальної політики у перші місяці війни. Йдеться про 164 млн грн, які отримали сумнівні благодійні організації. Вони переказували гроші сумнівним постачальникам.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-