Медіамарафон: «10 років російської агресії в Україні. Шлях до справедливості». Панель 3: «Схід» 

Медіамарафон: «10 років російської агресії в Україні. Шлях до справедливості». Панель 3: «Схід» 

Укрінформ
20 лютого,14:00  - в рамках медіамарафону «10 років російської агресії в Україні. Шлях до справедливості» відбудеться дискусійна панель «Схід».

Організатори: Медіацентр Україна-Укрінформ.

Учасники: Тетяна Катриченко -  виконавча директорка Медійної ініціативи за права людини; Аліна Павлюк - адвокатка Української правової консультативної групи (ULAG); Олена Лазарєва - лікарка-анестезіологиня, колишня заручниця, яка 16 жовтня 2017 року разом зі своїм чоловіком потрапила у заручники до представників підконтрольних РФ незаконних збройних формувань в ОРДЛО; Олексій Кодьман - ветеран російсько-української війни, колишній військовополонений (2015–2017 рр.), розвідник 56-ї мотопіхотної бригади ЗСУ, засуджений квазісудами; Андрій Лещенко - заступник начальника управління процесуального керівництва та підтримання публічного обвинувачення Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу Генерального прокурора; Микола Мазур - суддя Верховного Суду.

Модератор: Сергій Стуканов - журналіст.

Теми до обговорення:

  • Як Росії упродовж майже восьми років вдавалося замилювати очі міжнародної спільноти: чому світ не спромігся назвати речі своїми іменами? 
  • Яких доказів присутності РФ в Україні не вистачило МКС? 
  •  Чи «побачить» суд, що Росія здійснювала ефективний контроль на сході України задовго до повномасштабного вторгнення? 
  • Як трансформувалося українське законодавство та бачення подій з боку правоохоронної системи? 
  •  Чому після стількох років Україна не ратифікує Римський статут?

Чому це важливо? 

Медіамарафон «10 років російської агресії в Україні. Шлях до справедливості» – це чотири тематичні дискусійні панелі: «Майдан», «Крим», «Схід» та «Повномасштабне вторгнення» за участю представників влади, правозахисників та потерпілих. Обговорення охопить період останніх десяти років, коли Україна проходить через безпрецедентні випробування, включно з найтяжчими міжнародними злочинами, скоєними на її території.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн та в чаті трансляції на YouTube.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTVа також  ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/aboutна фейсбук-сторінці  Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

Повномасштабне вторгнення Росії стало продовженням того, що росіяни не відчули належної реакції на попередню свою агресію на сході України – експерт

Повномасштабне вторгнення Росії стало фактично продовженням того, що росіяни не відчули належної реакції світу на попередню свою агресію на сході України.

Про це заявила виконавча директорка Медійної ініціативи за права людини Тетяна Катриченко під час дискусійної панелі «Схід» у рамках медіамарафону «10 років російської агресії в Україні», що відбулась в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

«Звісно, коли ми говоримо про 2014 рік, ми завжди живемо у 2024 році. Але ми все це вже переживали. Єдине, що ми, мабуть, не зробили тоді, – це належних висновків і кроків, аби попередити широкомасштабне вторгнення. У 2014 році світ сумнівався в тому, що відбувається в Україні. І коли Росія побачила, що немає належної реакції, вона посилила свій вплив і свої дії», - сказала Катриченко.

Вона нагадала, що на окупованих територіях України, починаючи з 2014 року, Росія фактично влаштувала квазіправову систему.

«Спочатку Російська Федерація брала в полон сотні і тисячі українських військових, і ні про яке дотримання Женевських конвенцій тоді не йшлося, як і зараз: їх катували, били, знущалися і потім віддавали Україні в рамках так званих обмінів. Паралельно відбувалися затримання цивільних українських громадян, починаючи з 2016 року, Росія почала віддавати військових і цивільних разом у рамках тих самих обмінів. Але про багатьох з цих людей ми досі нічого не знаємо», - підкреслила експертка.

За її словами, Росія влаштовувала спеціальну систему для цих затриманих на окупованих територіях людей: спочатку це були підвали, потім СІЗО, а далі виправні колонії. Пізніше також почали функціонувати так звані суди, які розглядали ці справи як політично вмотивовані, а в якийсь момент почали розглядати справи не тільки цивільних, а й військовослужбовців.

І весь цей час, зауважила Катриченко, багато свідків і потерпілих сподівалися на справедливість, що зрештою настане час, коли кожен злочин, який вчинявся на окупованих територіях, буде покараний. «Але маємо констатувати, що поки так не сталося. А потім почалася нова хвиля російської агресії і фактично про ті злочини, які відбувалися впродовж тих 8 років, багато хто забув», - підсумувала експертка.

Як повідомлялося, 20 лютого 2014 року російські війська без знаків розрізнення здійснили операцію військового вторгнення на територію Криму з метою анексії Кримського півострова від України та окупації його Росією. Захоплення півострова стало першою частиною збройного конфлікту між Росією та Україною. Після окупації Криму Росія розпочала війну на сході України.

24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Наразі триває 727-й день російсько-української війни.

Росія розгорнула на окупованих територіях сходу мережу таборів для полонених, чимало людей там ще з 2014 року – ексзаручниця

Росія розгорнула цілу мережу таборів для полонених на окупованих територіях сходу, чимало людей там перебуває ще з 2014 року.

Про це розповіла лікарка-анестезіологиня, колишня заручниця, яка 16 жовтня 2017 року разом зі своїм чоловіком потрапила у заручники до представників підконтрольних РФ незаконних збройних формувань в ОРДЛО Олена Лазарєва під час дискусійної панелі «Схід» у рамках медіамарафону «10 років російської агресії в Україні», що відбулась в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

«Події, які розпочалися у Донецьку у 2014 році, здавалися спочатку просто театром абсурду, і ніхто не думав, що це може затягнутися надовго. Згодом почали зникати люди, родичі і знайомі шукали їх по лікарнях. А далі уже почали дізнаватися про різні катівні, куди кидають людей, яких хапають просто посеред вулиці, і в цих катівнях людина може опинитися взагалі ні за що. Нас з чоловіком схопили у жовтні 2017 року за так званою статтею «шпигунство на іноземну державу Україну». Звільнили нас лише у грудні 2019 року в рамках останнього великого обміну цивільними. Але деякі жінки, з якими я перебувала у катівні, досі перебувають у там», - зазначила Лазарєва.

Вона розповіла, що причини, за якими людей кидали до цих катівень, були абсолютно різні. Це і проукраїнська позиція, і співпраця з українськими військовими, і дописи в соцмережах, і доноси сусідів. Причина не обов’язково могла бути поважна, людину могли забрати просто так, зауважила колишня заручниця.

За її словами, російські найманці особливо жорстоко поводяться з жінками у цих місцях несвободи. Йдеться і про фізичні тортури, і сексуальне насилля, приниження, образи, постійний психологічний і моральний тиск.

Лазарєва розповіла, що їй особисто довелося пройти тортури в тюрмі "Ізоляція".

Як повідомлялося, 20 лютого 2014 року російські війська без знаків розрізнення здійснили операцію військового вторгнення на територію Криму з метою анексії Кримського півострова від України та окупації його Росією. Захоплення півострова стала першою частиною збройного конфлікту між Росією та Україною. Після окупації Криму Росія розпочала війну на сході України.

24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Наразі триває 727-й день російсько-української війни.

«Ізоляція» – тюрма бойовиків "ДНР". Люди, яким довелося туди потрапити, називають її катівнею, концтабором та навіть пеклом.

З їхніх слів, практично в центрі Донецька терористи не просто знищують людей фізично, а виснажують морально. Аби отримати зізнання, б'ють, катують електричним струмом, а потім щодня знущаються – змушують важко працювати, імітують розстріли та ґвалтують на очах в інших.

Саме там свого часу 28 місяців терористи утримували журналіста і блогера Станіслава Асєєва.

Росія готувала вторгнення в Україну ще з 2006 року – представник ОГП

Росія готувала вторгнення в Україну ще з 2006 року, у 2014 році вона почала реалізовувати в Україні доктрину прихованої війни.

Про це розповів заступник начальника управління процесуального керівництва та підтримання публічного обвинувачення Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу генерального прокурора Андрій Лещенко під час дискусійної панелі «Схід» у рамках медіамарафону «10 років російської агресії в Україні», що відбулася в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

«Ми всі побачили, що події, які відбувалися у 2014 році (в Криму, у південно-східній частині України, в Харківській, Запорізькій, Донецькій, Луганській, Херсонській, Миколаївській областях) були зрежисовані саме «акторами з РФ». В Росії на той час була розроблена і на території України апробовувалась нова доктрина ведення війни, коли війна не ведеться відкрито, а ведеться приховано, максимально відтверміновується гаряча фаза вторгнення. Це так звана доктрина Герасимова. У 2016 році була здійснена друга презентація цієї доктрини, уже більш модернізована… Однак треба розуміти, що такі сценарії не відбуваються раптово. Вони потребують підготовки, планування і реалізації. На даний час ми провели дослідження і можемо сказати, що ще з 2006 року Росія готувалася до вторгнення в Україну», - сказав Лещенко.

За його словами, ця російська гібридна доктрина полягала саме в тому, що війни зараз не ведуться з проголошення самої війни, вони ведуться приховано, використовується так званий протестний потенціал місцевого населення, робиться усе можливе, щоб створити вогнища політичної нестабільності на території країни-супротивника і потім їх використовувати у власних цілях.

Іншою складовою цієї війни, розповів представник ОГП, є величезний пропагандистський вплив на населення іншої країни. І ми можемо побачити, зауважив він, що ототожнення українців з націоналістами і фашистами почало з’являтися у російських пропагандистських ЗМІ ще наприкінці 2013 року. Ще однією частиною гібридної війни є приховане використання військ своєї країни, що було зафіксовано і в Криму, і на сході України, зазначив Лещенко.

«Росія переслідувала одну мету – залишитись великою державою і утримати Україну в зоні свого впливу. Членство України в ЄС і НАТО – це геополітичний програш Росії на світовій арені. Тому було реалізовано цей гібридний сценарій війни», - сказав він.

За словами Лещенка, «зараз ми розуміємо, що 10 років, які минули, - це 10 років нашого активного протистояння і боротьби з російською агресією».

Він повідомив також, що у період з 2015 по 2019 роки прокуратура змогла отримати свідчення понад 2 тисяч осіб, які перебували у місцях несвободи на окупованих територіях, про злочини РФ. І ця інформація дала змогу показати світовому суспільству, що у системі широкомасшабності злочинів Росії на території України ці злочини не є відокремленими один від одного, це система роботи тих осіб, які розпочали війну, і тих, хто керував адміністраціями на окупованих територіях.

«І чим більше ми розслідували, тим більше доказів причетності РФ до цих злочинів на території України ми отримували. Звісно, ці докази досить важко збирати, бо ми не маємо доступу до окупованих територій, не маємо можливості провести слідчі дії на цій території. Але матеріалу зібрано і так досить багато», - пояснив представник ОГП.

Як повідомлялося, 20 лютого 2014 року російські війська без знаків розрізнення здійснили операцію військового вторгнення на територію Криму з метою анексії Кримського півострова від України та окупації його Росією. Захоплення півострова стала першою частиною збройного конфлікту між Росією та Україною. Після окупації Криму Росія розпочала війну на сході України.

24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Наразі триває 727-й день російсько-української війни.

Кваліфікація подій, що відбувалися на сході України з 2014 року, залишається найбільш відкритим питанням в юридичній площині – адвокат

Правова кваліфікація подій, що відбувалися на сході України з 2014 року, залишається найбільш відкритим питанням в юридичній площині.

Про це сказала адвокатка Української правової консультативної групи (ULAG) Аліна Павлюк під час дискусійної панелі «Схід» у рамках медіамарафону «10 років російської агресії в Україні» в медіацентрі Україна – Укрінформ.

«Найбільш відкритим зараз в юридичній площині залишається питання кваліфікації того, що відбувалося на сході України з 2014 року. Бо це той випадок, коли досить сильно політичні процеси впливали на те, яке бачення формувалась у юридичній площині загальної ситуації. До прикладу, проголошення АТО дуже вплинуло на правову кваліфікацію діянь, тому що після 2014 року ми маємо практику розслідування вчинення злочинів внаслідок збройного конфлікту, здійснення антитерористичної діяльності і надання самої оцінки так званим ЛНР/ДНР як терористичних організацій», - зазначила Павлюк.

Вона розповіла, що події на Донбасі стали серйозним викликом для правоохоронців стосовно того, як збирати інформацію, документувати, і саме на розслідуванні подій на сході України було сформовано унікальний досвід у слідчих прокурорів України, як працювати на місцях, як працювати в небезпечних зонах, і дуже важливо, щоб цей досвід не було втрачено.

«Сьогодні також є питання до Кримінального кодексу України, його відповідності міжнародним стандартам, до Кримінально-процесуального кодексу, до можливості ратифікації Римського статуту. Крім цього, в юридичній площині з’являється цілий спектр питань, пов’язаних з визначенням різних категорій осіб, питань про те, як захищати військовополонених, хто такі цивільні особи, які перебували у місцях несвободи, як їм допомогти, як бути з соціальними гарантіями для осіб на окупованих територіях, як захищати потерпілих і свідків. Ці питання ще залишаються актуальними для нас. Тому домашніх завдань справді дуже багато», - сказала адвокатка.

За її словами, по суті схід України, так само як і Крим, став тією територією, де випробовувались нові техніки і методології вчинення різної категорії злочинів. Для України такі факти, як затримання цивільних, військових, насильницькі зникнення, незаконна депортація, примусове переміщення – це ті факти, які мали місце, і формувалась відповідна юридична практика. Окремо також потрібно було кваліфікувати дії, пов’язані з лінією розмежування, безпековими викликами, сірою зоною тощо.

При цьому, підкреслила адвокатка, зовсім інший рівень показав Міжнародний кримінальний суд, який у своєму звіті з попереднього вивчення ситуації на сході України зробив висновок, що там має місце «змішаний збройний конфлікт». «Суд зміг знайти докази участі в цьому конфлікті РФ – це середина літа 2014 року. І зараз ми бачимо, що в самому уже розслідуванні пріоритет в оцінці фактів, акцент, змістився, на жаль, на події після 24 лютого 2022 року. Але це не означає, що так просто можна відкинути те, що відбувалося на сході України 8 років. І це питання залишається невизначеним ще», - зауважила вона.

Ще інша площина юридичної практики і кваліфікації подій на сході, за словами Павлюк, – це Європейський суд з прав людини. «Тут є кілька міждержавних скарг, і найцікавіша справа – це Україна і Нідерланди проти РФ. І тут оцінюються також події з 2014 року, що відбувалося на Донбасі, але йдеться уже про питання контролю і самостійності незаконних збройних формувань. Попередні висновки суду говорять про те, що вже після 11 травня 2014 року, коли пройшли так звані референдуми, РФ здійснювала ефективний контроль над територіями Донбасу», - зазначила вона.

І нарешті найновіша історія по розслідуванню подій на сході України, розповіла адвокатка, – це рішення Міжнародного суду ООН, яке ми отримали кілька тижнів тому.

«Тому ми маємо зараз такі досить різні процеси. І найголовніше наше завдання на майбутнє, щоб контекст Донбасу і Криму не був відділений від широкомасштабного вторгнення РФ», - підсумувала вона

Як повідомлялося, 20 лютого 2014 року російські війська без знаків розрізнення здійснили операцію військового вторгнення на територію Криму з метою анексії Кримського півострова від України та окупації його Росією. Захоплення півострова стало першою частиною збройного конфлікту між Росією та Україною. Після окупації Криму Росія розпочала війну на сході України.

24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Наразі триває 727-й день російсько-української війни.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-