Війна Росії проти України: збитки довкіллю та плани відновлення

Війна Росії проти України: збитки довкіллю та плани відновлення

Укрінформ
22 лютого, 13:45 - відкриття виставки “Природа і культура: обличчя української ідентичності” та пресконференція першого заступника міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олександра Краснолуцького до другої річниці повномасштабного вторгнення Росії на територію України.

Організатор: Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.

Спікери: Олександр Краснолуцький - перший заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України; Богдан Вихор - виконавчий директор WWF-Україна; Олег Киричук -  комунікаційний менеджер Програми розвитку ООН в Україні.

Модератор: Віталій Аністратенко - фахівець Міндовкілля.

Коротко. Пресконференція розпочнеться відкриттям виставки “Природа і культура: обличчя української ідентичності”, творча ідея якої належить WWF-Україна. Експозиція організована  Міндовкіллям у партнерстві з Музеєм Івана Гончара та проєктом з оцінки шкоди довкіллю ПРООН в Україні за підтримки уряду Швеції, проєктом APENA 3, що фінансується Європейським Союзом.

Під час пресконференції міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець озвучить актуальні цифри збитків довкіллю від війни Росії проти України, інструменти притягнення РФ до відповідальності та розповість про плани відновлення довкілля України.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація працівників ЗМІ - за посиланням. Акредитація триватиме до 18:00, 21 лютого. Контактна особа: Євгенія Сімкова, (097) 710 - 90 - 79, Міндовкілля.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

Природоохоронному фонду України завдано збитків на 7,2 млрд грн – Міндовкілля

За попередніми оцінками, природоохоронний фонд України через війну з росією зазнав збитків на 7,2 млрд грн і ця цифра буде лише зростати.

Про це повідомив перший заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів Олександр Краснолуцький під час відкриття в Укрінформі виставки «Природа і культура: обличчя української ідентичності», організованої міністерством разом з партнерами до другої річниці повномасштабного вторгнення.

«Вже 10 років в Україні триває війна, два з яких – повномасштабна, і весь цей час страждають наші природоохоронні території, знищуються унікальні види рослинного та тваринного світу. Збитки, які завдала ця війна нашому природоохоронному сектору, вже сягнули понад 7,2 млрд грн. І це тільки ті збитки, які зараз може оцінити Державна екологічна інспекція. Бо сьогодні невідомо, в якому стані перебувають наші унікальні національні природні парки, що знаходяться в окупації. Після деокупації, на жаль, ця цифра зросте», - сказав Краснолуцький.

Наразі окупованими залишаються, зокрема, Джарилгацький національний природний парк та заповідник «Асканія-Нова» на Херсонщині, національний природний парк «Меотида» у Донецькій області.

«У нас є факти, наприклад, що на Джарилгачі, унікальному острові, росіяни влаштовували сафарі на тварин. Також знаємо, що з «Асканії» вони вивозили коней Пржевальського, на вивезення та ввезення яких, згідно з СІТЕС (Конвенція про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення. – ред.), потрібні спеціальні дозволи. Росія порушила конвенцію, учасником якої є сама. Україна звернулася до відповідних органів з цього приводу і наразі чекаємо на рішення», - зазначив Краснолуцький.

Він підкреслив, що виставка, яка згодом буде представлена на інших майданчиках, має на меті привернути увагу українців до ситуації в довкіллєвій сфері, а також закликати їх до ощадливого використання природних ресурсів.

Всього в експозиції представлено 14 робіт, до створення яких долучилися фонд WWF-Україна, Музей Івана Гончара та проєкт з оцінки шкоди довкіллю ПРООН в Україні, за підтримки уряду Швеції, APENA 3. Ці роботи поєднують в собі наукові факти про українську природу, етнографічні дослідження та твори народного мистецтва.

Як повідомлялося, для імплементації восьмого пункту Формули миру при Офісі Президента України створено Міжнародну робочу групу щодо екологічних наслідків війни. Співголови групи – керівник ОПУ Андрій Єрмак та ексвіцепрем’єр-міністр, колишня очільниця МЗС Швеції Маргот Вальстрем.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-