Кремінна, Бородянка, Гостомель у фокусі відновлення. 100 ідей для міст від IRS

Кремінна, Бородянка, Гостомель у фокусі відновлення. 100 ідей для міст від IRS

Укрінформ
22 лютого, 10:00 - пресконференція на тему: "Кремінна, Бородянка, Гостомель у фокусі відновлення. 100 ідей для міст від IRS".

Організатор: IRS (Інновації та реконструкція для суспільства).

Спікери: Ірина Захарченко - виконувачка обов’язків селищного голови Бородянки; Сергій Смаль - начальник Гостомельської селищної військової адміністрації; Наталя Макогон - заступниця начальника Кремінської МВА з житлово-комунальних та соціальних питань; Зоряна Тихончук - архітекторка, креативна директорка IRS; Крістіан Віттіг - CEO Though Group (Чилі).

До участі запрошені: Архітектурні офіси України, представники архітектурних вишів України, представники міст Кремінна, Бородянка, Гостомель, Ірпінь, бізнесу та громадських організацій, а також ТОВ “ВІДВАЖНИХ” та Інвестиційної групи «MOLODIST» як головних спонсорів проєкту.

Модераторка: Ірина Ярмоленко - директорка IRS.

Питання до обговорення:

  • Ключові проблеми та вимоги співпраці між містами, громадянами та міжнародними й вітчизняними архітекторами.
  • Підписання меморандумів щодо сталого відновлення міст між IRS, а також Кремінною, Бородянкою та Гостомелем.
  • Попередні підсумки реєстрації громад та архітекторів до колаборації в рамках Хакатону «100 ідей для міст».
  • Анонс травневої Лабораторії відновлення українських міст від IRS та КБУ.

Довідково. IRS – це команда фахівців-урбаністів та проєктних менеджерів з відновлення українських міст, що розпочала діяльність у березні 2022 року у відгук на критичне руйнування міст Київської агломерації. Волонтери IRS залучили сотні мільйонів гривень на відбудову критичної інфраструктури та житлового сектору Київщини, встановили співпрацю з муніципалітетами десятків міст ЄС та США. Команда IRS представила інформацію про руйнування українських міст у Комітеті регіонів ЄС, Європейському парламенті, Chatham House, на форумі G7, на Трієнале в Мілані, в International Meridian Center у Вашингтоні та інше. Діяльність IRS висвітлювали: New York Times, Euronews France, RAC1, Національний Марафон, «Сніданок з 1+1», «5 канал»  тощо.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: info@irsua.org.

Акредитація триватиме до 20:00  21 лютого 2024 року, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос. 

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

Кремінна, Бородянка та Гостомель підписали меморандуми щодо сталого відновлення з IRS

У Києві відбулося підписання меморандумів щодо сталого відновлення між IRS, а також Кремінною, Бородянкою та Гостомелем.

Підписання відбулося в Укрінформі.

«Ми розуміємо, що руйнування в Україні є надзвичайно великими. Багато міст потребують комплексних підходів та комплексної аналітики професіоналів з питань урбаністичного, архітектурного планування міст та відновлення і модернізації наших суспільств. Сьогодні ми підписуємо меморандуми про взаєморозуміння з трьома населеними пунктами – Бородянка, Гостомель, Кремінна», – сказала директорка IRS Ірина Ярмоленко.

Вона зазначила, що ці три населені пункти беруть участь у IRS хакатоні «100 ідей для міст», де також передбачена підготовка концепцій різних інфраструктурних планів.

«Ми переймаємо досвід Ірпеня по тому, як він активно відбудовувався. Сподіваємось, що сьогоднішнє підписання меморандуму дасть нам неймовірний поштовх і можливості у подальшій відбудові Бородянської громади», – сказала виконувачка обов’язків селищного голови Бородянки Ірина Захарченко.

Начальник Гостомельської селищної військової адміністрації Сергій Смаль поінформував, що на території Гостомельської громади було пошкоджено більше 3200 об'єктів, зокрема багато закладів освіти. Він розповів, що IRS долучилися до відновлення одного повністю зруйнованого закладу освіти, що дасть можливість більш ніж 800 дітям піти до школи.

Заступниця начальника Кремінської МВА із житлово-комунальних та соціальних питань Наталя Макогон повідомила, що у Кремінній до повномасштабної війни проживали майже 22 тисячі людей. Наразі, за її словами, більш ніж на 70% місто зруйноване, зокрема житлові будинки, адміністративні будівлі, школи, дитсадки, заклади позашкільної освіти, є багато руйнувань промислового комплексу, доріг.

Вона додала, що Кремінська громада наразі тимчасово окупована, але вірить, що повернеться у склад України.

Як відомо, IRS – це команда фахівців-урбаністів та проєктних менеджерів з відновлення українських міст, що розпочала діяльність у березні 2022 року у відгук на критичне руйнування міст Київської агломерації. Волонтери IRS залучили сотні мільйонів гривень на відбудову критичної інфраструктури та житлового сектору Київщини, встановили співпрацю з муніципалітетами десятків міст ЄС та США.

Команда IRS представила інформацію про руйнування українських міст у Комітеті регіонів ЄС, Європарламенті, Chatham House, на форумі G7, на Трієнале в Мілані, в International Meridian Center у Вашингтоні тощо.

У рамках хакатону «100 ідей для міст» від IRS 83 учасники відібрали в розробку різні проєкти

У рамках хакатону «100 ідей для міст» від IRS (Інновації та реконструкція для суспільства) уже зареєстрували 83 учасників.

Про це сказала директорка IRS Ірина Ярмоленко під час пресконференції в Укрінформі «Кремінна, Бородянка, Гостомель у фокусі відновлення. 100 ідей для міст від IRS».

«Наразі IRS втілюють великий проєкт «100 ідей для міст», який має дуже широку географію: 24 області, 126 громад України. Ми отримали 250 заявок на розробку різних архітектурних проєктів. Це такі проєкти, як реабілітаційні центри, різні терапевтичні сади, проєкти щодо медицини, освіти, парків та скверів тощо. Наразі у нас вже зареєстровано 83 учасники, які відібрали ці проєкти в розробку. Це як архітектурні університети з різних куточків світу та України, так і архітектурні компанії», – сказала Ярмоленко.

Вона пояснила, що у рамках хакатону учасники на підставі технічних завдань та вихідних даних розробляють і презентують проєкти відновлення конкретних міських районів, об’єктів, систем інфраструктури.

Ярмоленко додала, що IRS продовжує збір архітектурних заявок.

Архітекторка, креативна директорка IRS Зоряна Тихончук анонсувала травневу Лабораторію відновлення українських міст від IRS та КБУ.

«Це унікальна подія оскільки методології, які ми представимо на цьому саміті, були розроблені, скажімо, в боях. Бо ми пройшли шлях волонтерства в Ірпінській громаді та інших громадах України. Спираючись на цей досвід комунікації, аналітику громад, розробили власні проєкти відновлення та модернізації громад України. Через ці методики організації ми бачимо реальні можливості відновлення нашої країни», – сказала Тихончук.

Вона розповіла, що на цьому заході авторитетні експерти, спікери з України представлять галузеві напрямки, які IRS пропонує громадам для розвитку. До саміту також долучаться міжнародні амбасадори.

«Наша аналітика показала, що більшість проблем для громад є спільними. Ми розробили чотири напрямки нашої діяльності, які представимо на цьому саміті. Це модерування процесів, написання унікальних стратегій, просування, вихід громад із тіні і розробка проєктних концептуальних рішень», – зазначила архітекторка.

Тихончук підкреслила, що документи, які розробляє IRS з громадами, не є шаблонними, а, навпаки, для кожної громади організація виділяє її унікальну сферу господарювання, економічну сферу, унікальну культурну особливість, яка і має стати тією точкою економічного зростання і забезпечити відновлення громади.

Як відомо, IRS – це команда фахівців-урбаністів та проєктних менеджерів з відновлення українських міст, що розпочала діяльність у березні 2022 року у відгук на критичне руйнування міст Київської агломерації. Волонтери IRS залучили сотні мільйонів гривень на відбудову критичної інфраструктури та житлового сектору Київщини, встановили співпрацю з муніципалітетами десятків міст ЄС та США.

Команда IRS представила інформацію про руйнування українських міст у Комітеті регіонів ЄС, Європарламенті, Chatham House, на форумі G7, на Трієнале в Мілані, в International Meridian Center у Вашингтоні тощо.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-