Детінізація тютюнового ринку та результати євроінтеграційної акцизної політики в Україні

Детінізація тютюнового ринку та результати євроінтеграційної акцизної політики в Україні

Укрінформ
20 лютого, 13:15 -  пресконференція на тему: «Детінізація тютюнового ринку та результати євроінтеграційної акцизної політики в Україні».

Організатор: Громадська організація «Життя». 

До участі запрошені: Данило Гетманцев - народний депутат України, голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики ВРУ; Дмитро Купира - виконавчий директор ГО «Життя»; представники бюро ВООЗ в Україні; представники Світового Банку.

Коротко. Учасники пресконференції обговорять ключові заходи у боротьбі з нелегальною торгівлею тютюновими виробами, результати акцизних надходжень до Держбюджету за 2023 рік завдяки реалізації євроінтеграційної Директиви 2011/64/ЄС та шляхи досягнення євроінтеграційних зобовʼязань щодо акцизів на тютюнові вироби.

Довідково. До 2025 року в Україні діє семирічний план підвищення тютюнових акцизів на 20% щороку, який мав на меті досягти мінімального європейського рівня оподаткування сигарет (90 євро на 1000 штук). Проте, через процеси девальвації, зокрема викликані війною, за чинного плану Україна досягне акцизу лише 70 євро за 1000 сигарет замість 90 євро, визначених зобовʼязаннями України. Назріває очевидна необхідність додаткового підвищення акцизу для забезпечення виконання євроінтеграційних зобовʼязань та додаткового наповнення бюджету держави.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Додаткова інформація: Ольга Масна, медіакоординаторка ГО «Життя», 073-089-65-70, olha.masna@center-life.org.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

Тіньовий ринок тютюну сягнув рекордних показників з часів незалежності України - Гетманцев

За минулий рік обсяг тіньового ринку тютюну сягнув 21,8%, що є рекордним показником з часів незалежності України.

Про це в Укрінформі під час пресконференції на тему: «Детінізація тютюнового ринку та результати євроінтеграційної акцизної політики в Україні» сказав голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

З його слів, навіть незважаючи на те, що у минулому році план надходжень по тютюнових акцизах був перевиконаний на понад 13%, "все одно виходячи з досліджень, які були проведені на ринку, по року у нас 21,8% тютюну в тіні. Це рекордний показник за час всієї незалежності", - сказав Гетманцев.

Він зазначив, що понад 70% нелегальної тютюнової продукції має позначку Duty Free або ж призначена для експорту.

Гетманцев також нагадав, що є декілька проблем, з яким держава стикається у боротьбі з нелагальним ринком тютюнових виробів. Перше - це імпорт відповідної продукції. Значні обсягі нелегального тютюну, який продається в Україні, це якраз імпортний тютюн. Друга проблема - експорт цієї продукції, адже великі обсяги тютюну вивозяться з України у нелегальний спосіб. Третя проблема - це різне податкове навантаження на долю сировини. Якщо доброчесні платники сплачують 3-5 млн грн на 1 тонну сировини, то недоброчесні виробники можуть сплачувати 160 тис. грн на 1 таку тонну. І власне четверта проблема - це нелегальна торгівля, яка спостерігається по всій країні. Найбільші її обсяги зафіксовані у Волинській, Дніпропетровській, Запорізькій, Закарпатській, Івано-Франківській, Хмельницькій, Рівненській, Черкаській та Чернівецькій областях.

Як повідомлялось, до держбюджету України у 2023 році від акцизів на тютюнові та нікотинові вироби надійшло 80,3 млрд грн.

Підвищення акцизів на тютюнові вироби підтримують 65% українців - опитування

Згідно з опитуванням, проведеним Київським міжнародним інститутом соціології на замовлення ГО "Життя", стало відомо, що 65% населення України готові до підвищення акцизів на тютюнові вироби.

Про це в Укрінформі на пресконференції «Детінізація тютюнового ринку та результати євроінтеграційної акцизної політики в Україні» сказав виконавчий директор ГО «Життя» Дмитро Купира.

"Ми отримали позицію українців щодо додаткового підвищення акцизів на тютюнові вироби. А саме - 65% українських громадян підтримують додаткове підвищення акцизів", - сказав Купира.

Він зазначив, що серед некурців ідею щодо додаткового оподаткування тютюнових виробів підтримує 75% населення, а серед тих, хто курить - тільки 41%.

Купира зазначив, що на формування значного зростання у 36% акцизних надходжень від тютюнових виробів у 2023 році вплинула не лише правильна податкова політика України, а ще й накопичення тютюновими виробниками та імпортерами значних запасів тютюнових виробів, для реалізації їх за старими цінами у 2024 році, про що свідчить аналіз акцизних надходжень.

"З огляду на це, ми можемо очікувати цьогоріч зменшення надходжень від акцизного податку на тютюн. Тому, задля виконання євроінтеграційних вимог та збереження рівня надходжень у бюджет, необхідно якнайшвидше впровадити план досягнення 90 євро за 1000 шт", - сказав Купира.

Як повідомлялось, експерти раніше пояснювали, що акцизи на тютюнові вироби в Україні потрібно додатково підвищити за два роки, щоб досягти мінімального європейського рівня оподаткування сигарет, і отримати 36 млрд грн у бюджет країни. До 2025 року в Україні діє семирічний план підвищення тютюнових акцизів на 20% щороку, який і мав на меті досягти мінімального європейського рівня оподаткування сигарет.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-