Публічний звіт про результати роботи Держрибагентства за 2023 рік

Публічний звіт про результати роботи Держрибагентства за 2023 рік

Укрінформ
22 лютого, 11:30 - публічний звіт т.в.о. голови Держрибагентства Ігоря Клименка за 2023 рік.

Організатор: Державне агентство України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм.

Спікер: Ігор Клименок - т.в.о. голови Державного агентства України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм.

До участі запрошені: представники громадської ради при Держрибагентстві, громадських об’єднань, організацій роботодавців, професійних спілок, некомерційних організацій, експерти галузі.

Коротко. Ігор Клименок поінформує про підсумки роботи Держрибагентства у 2023 році, зокрема щодо реалізації реформ у сфері меліорації земель та рибного господарства, результатів діяльності рибоохоронних патрулів, оновлення нормативно-правової бази галузі тощо.

Матеріали звіту за посиланням.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Контактна особа: Олександр Златогорський, тел.: (044) 486-25-84,e-mail: presa.darg@gmail.com.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

Через знищення Каховської греблі збитки рибної галузі сягнули майже 10 млрд грн

Збитки рибного господарства України внаслідок знищення Каховського водосховища після підриву греблі гідроелектростанції росіянами перевищили 9,8 млрд грн.

Про це повідомив т.в.о. голови Державного агентства України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм Ігор Клименок, представляючи в Укрінформі публічний звіт про роботу агентства за 2023 рік.

Руйнування греблі, за його словами, стало справжньою катастрофою для рибної галузі. І не лише через загибель біоресурсів та втрату водного плеса.

“На цьому водосховищі розташовані два державні рибовідтворювальні заводи. Це Херсонський виробничо-експериментальний завод із розведення молоді частикових риб (забезпечував щорічне вселення 13,4 млн екземплярів цінних видів риб - ред.) та Виробничо-експериментальний Дніпровський осетровий рибовідтворювальний завод ім. академіка С.Т. Артющика (2,6 млн екземплярів мальків цінних видів риб, у тому числі 1,6 млн - осетрових - ред.)", - зазначив Клименок.

Він додав, що у 2022 році доступ до заводів був обмежений у зв’язку з війною.

"Тепер же їхнє (підприємств - ред.) існування взагалі під загрозою. З урахуванням цього, збитки рибного господарства України внаслідок надзвичайної події попередньо оцінюють у понад 9,8 млрд грн”, - заявив очільник галузі.

Клименок також нагадав, що руйнування греблі Каховської ГЕС завдало величезної шкоди системі меліорації земель в Україні.

“Каховське водосховище було перлиною рибного господарства та джерелом живлення для найбільшої системи зрошення у Європі - 26 зрошувальних систем, які забезпечували водою 584 тис. га. Щорічний забір води для зрошування сягав 550 млн кубометрів. Тож збитки в галузі меліорації обчислюються десятками мільярдів гривень”, - додав керівник Держрибагентства.

Як повідомлялося, російські окупаційні війська вночі 6 червня 2023 року підірвали греблю Каховської гідроелектростанції. Кабінет Міністрів та ООН попередньо оцінюють розмір збитків від підриву ГЕС у понад 11 млрд доларів. Найбільшої прямої шкоди завдано енергетичному і житловому секторам.

Вилов риби та інших водних біоресурсів в Україні торік збільшився на 13% - Держрибагентство

Вилов водних біоресурсів всередині країни та обсяги їх добування суднами під державним прапором за межами юрисдикції України торік зросли на 13% порівняно із 2022 роком — до 38,2 тис. тонн.

Про це повідомив т.в.о. голови Державного агентства України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм Ігор Клименок, представляючи в Укрінформі публічний звіт про роботу агентства за 2023 рік.

За його словами, минулого року в Україні та в інших юрисдикціях загалом добуто 38,2 тис. тонн водних біоресурсів, що на 13% більше, ніж у 2022-му.

“Водночас через знищення Каховського водосховища, із втратою доступу до Азовського моря та припиненням навігації у Чорному морі йдеться про певне скорочення порівняно з довоєнним періодом (у 2021-ому обсяг добутих риби, ракоподібних, молюсків тощо сягав 73,6 тис. тонн - ред.). Незважаючи на такі втрати, ми намагаємося ефективно використовувати всі ресурси, які наразі є в Україні”, - розповів Клименок.

Він уточнив, що обсяги океанічного промислу у 2023-ому зросли на 34% у порівнянні із попереднім роком, внутрішній промисел збільшився на 12%, а виробництво продукції аквакультури (вирощування у штучних умовах) зменшилося майже на 9% - з 10,6 до 9,7 тис. тонн. Голова Держрибагентства при цьому звернув увагу на те, що у статистиці не враховано значні обсяги продукції аквагосподарств, які ті передавали Силам оборони України та надавали населенню як гуманітарну допомогу.

“На жаль, зі зрозумілих причин, минулого року фактично не маємо жодного результату від використання біоресурсів Чорного та Азовського морів. За винятком невеличкої ділянки Чорного моря у межах Миколаївської області, де частково здійснювалася прибережна ловля”, - підсумував Клименок.

Як повідомлялося, через війну та знищення росіянами греблі Каховської ГЕС на межі існування опинилися два державні рибовідтворювальні заводи - Херсонський виробничо-експериментальний завод з розведення молоді частикових риб (забезпечував щорічне вселення 13,4 млн екземплярів цінних видів риб) та Виробничо-експериментальний Дніпровський осетровий рибовідтворювальний завод ім. академіка С.Т. Артющика (2,6 млн екземплярів мальків цінних видів риб, у тому числі 1,6 млн - осетрових). Це вже позначилося на зарибленні українських водойм та на вирощуванні малька для потреб аквакультури (штучного розведення водних біоресурсів).

Торік бюджет отримав майже 100 млн грн від продажу права на вилов риби через аукціони

Завдяки розподілу прав на користування державними водними біоресурсами через систему Prozorro.Продажі до бюджету України торік надійшли 95,5 млн грн.

Про це повідомив т.в.о. голови Державного агентства України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм Ігор Клименок, представляючи в Укрінформі публічний звіт про роботу агентства за 2023 рік.

Він зазначив, що торік, попри війну, тривала реформа вітчизняної рибної галузі. Одним із нововведень став продаж дозволів на вилов біоресурсів через конкурентні аукціони.

“У 2023 році, вперше в історії, розподіл державних водних біоресурсів відбувався за новими правилами, на прозорих аукціонах. Було сформовано понад 500 лотів. За рік проведено 934 аукціони. 289 із них стали успішними, завдяки чому укладено договори на здійснення господарської діяльності. До державного бюджету (за стартової ціни лотів у 7,2 млн грн) надійшли 95,5 млн грн”, - відзвітував Клименок.

Такі аукціони тривають і у 2024-му. Вони вже принесли до бюджету понад 18 млн грн.

При цьому голова Держрибагентства нагадав, що в довоєнні часи, коли діяв неконкурентний механізм спецрозподілу квот на вилов водних біоресурсів, до місцевих бюджетів щороку вдавалося залучити від цього лише 13 - 15 млн грн.

Як повідомляв Укрінформ, на чергових аукціонах було успішно продано 5 лотів по Тилігульському лиману, 10 - по річці Дунай, 3 - по пониззю річки Дністер та Дністровському лиману, 21 - по Кам’янському водосховищу, 6 лотів по Дніпровському водосховищу. В аукціонних торгах за кожен лот конкурували між собою від 2 до 7 учасників.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-