«Листи до вільного Криму»: старт ініціативи з підтримки бранців Кремля

«Листи до вільного Криму»: старт ініціативи з підтримки бранців Кремля

Укрінформ
19 лютого, 11:00 - пресконференція до дня початку акції з підтримки кримських політв’язнів.

Організатори: Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим, Український ПЕН, Центр прав людини ZMINA, Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Медіацентр Україна-Укрінформ.

Спікерки: Лариса Денисенко - українська письменниця, адвокатка, правозахисниця, амбасадорка політв’язня Ремзі Бекірова, членкиня Виконавчої ради Українського ПЕН; Анна Ситнікова - головна консультантка Служби забезпечення діяльності Кримської платформи Представництва Президента України в АР Крим; Вікторія Нестеренко - менеджерка проєктів Центру прав людини ZMINA.

Модераторка: Ольга Атаманова - модераторка Ukraine Media Center Ukrinform.

Чому це важливо? 

Протягом 19 лютого – 19 травня 2024 року в Україні та за кордоном пройде ініціатива«Листи до вільного Криму», яка заохочує українців та жителів інших країн писати листи кримським політв’язням, яких незаконно утримує Росія.

Мета ініціативи «Листи до вільного Криму» — нагадати про українських бранців Кремля і продемонструвати та висловити їм слова підтримки, які так необхідні у неволі. Крім того, листи від небайдужих людей також є знаком для адміністрацій в’язниць, що кожен громадянин України є важливим і суспільство слідкує за умовами їхнього утримання.

Під час заходу організатори детально розкажуть про ініціативу, про те, як до неї долучитися українцям і людям з-за кордону. Окремо учасники назвуть кількість кримських заручників Росії та розкажуть, в яких умовах вони перебувають та якої допомоги потребують.

Контактна особа: Ірина Іванченко, тел.:0997725667, e-mail: ii@zmina.ua.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн та в чаті трансляції на YouTube.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTVа також  ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/aboutна фейсбук-сторінці  Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

В Україні запустили ініціативу з підтримки політв'язнів "Листи до вільного Криму"

Сьогодні, 19 лютого, стартувала ініціатива з підтримки політв’язнів "Листи до вільного Криму", яка заохочує українців і громадян інших країн писати листи кримським бранцям Кремля.

Про це повідомила головна консультантка Служби забезпечення діяльності Кримської платформи Представництва Президента України в АР Крим Анна Ситнікова під час пресконференції в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

“Родини політв'язнів кажуть, що ці листи для їхніх родин, для політв’язнів у в'язницях РФ, тимчасово окупованому Криму, - як ковток свободи. Тому ця акція є доцільною і вирішили її продовжити й цього року. Вона входить до урядового плану заходів з відзначення Дня спротиву окупації Криму... Акція триватиме чотири місяці — відсьогодні, 19 лютого, і до 19 травня”, - сказала Ситнікова.

Вона зауважила, що станом на сьогодні відомо про 208 кримських політв'язнів.

“Листи до політв'язнів можна написати в “Кримському домі”, приміщенні українського ПЕНу, наші колеги з Міністерства реінтеграції також надають свій простір. Слід враховувати, що є тюремна цензура, тож листи потрібно писати російською мовою, менше торкатися політичних моментів. Але можна розповідати, приміром, що ви сьогодні побачили, чим хочете поділитися з людиною. Можна навіть надсилати малюнки”, - додала вона.

Лист можна надіслати на електронну пошту Free.CrimeaUA@gmail.com або за поштовою адресою: Центр інформації про права людини, аҐс В-539, м. Київ, 01001.

"Якщо ви проживаєте за кордоном, можете самостійно надіслати лист на територію РФ — до тимчасово окупованого Криму вони не дійдуть", - зазначила Ситнікова.

Менеджерка проєктів Центру прав людини ZMINA Вікторія Нестеренко додала, що такі листи — потужна підтримка для політв'язнів.

“Коли вони перебувають у місцях несвободи в Криму та РФ і отримують листи, то розуміють, що громадськість їх пам'ятає, а спротив був недаремним. Якщо ви не знаєте, кому написати листа, можете писати безосібно. У СІЗО в Криму знаходяться по 10-15 людей в одній камері, і якщо один в'язень отримає листа, його читають усі разом. Ми знаємо історії, коли з політв'язнями дуже погано обходилися в місцях несвободи, але коли тюремники бачили, що їм надсилали листи, особливо — з-за кордону, вони трохи змінювали ставлення. Ми на це розраховуємо і закликаємо всіх українців і міжнародну спільноту писати листи політв'язням і підтримувати їх”, - сказала Нестеренко.

Як повідомлялося, в Україні 26 лютого відзначають День спротиву російській окупації Криму.

Правозахисниця закликала привітати з днем народження кримського політв'язня Бекірова

Правозахисниця, адвокатка, українська письменниця, членкиня виконавчої ради Українського ПЕН Лариса Денисенко закликала усіх небайдужих привітати з днем народження кримського політв’язня Кремля Ремзі Бекірова, зокрема, написавши йому листа.

Про це Денисенко сказала під час пресконференції в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

Вона зауважила, що 20 лютого виповниться 39 років кримському політв'язню Ремзі Бекірову, який неправомірно засуджений російським судом до 19 років ув'язнення і нині перебуває у російській в'язниці.

“Його дружина Халіде і діти думатимуть про нього цього дня і проситиму Аллаха, будь-кого, щоб він наступного року повернувся додому, якщо це не можна буде зробити цього року... Спробуйте, наприклад, завтра привітати Ремзі з його днем народження. Можливо, він цього не побачить. Але побачать Халіде і діти. А це — момент солідарності з тими, хто чекає, хто сподівається на нас як суспільство. Наш обов'язок — реалізувати це сподівання, наскільки ми можемо”, - зазначила Денисенко.

Вона також поділилася досвідом, як можна написати листа політв'язням.

“Ви можете просто написати вигадане оповідання російською мовою. Звичайно, уникайте будь-яких речей, що натякають на синьо-жовтий манікюр чи щось ще. Спробуйте просто змалювати, як ви вперше побачили, як квітнуть персики. Власне, інжир і персик, як маленький символ Криму, ви теж можете намалювати. Це - ніби дуже дитячий і наївний момент, але він допомагає людині відчути дім. І часто це — набагато більш, аніж ми можемо собі уявити”, - сказала вона.

Денисенко зауважила, що ініціатива з написання листів політв’язням - одна з достатньо простих правозахисних акцій.

“А що ми можемо зробити, зрештою? Написати листа, трохи докласти зусиль, - для цього треба просто вміти писати і бути небайдужими людьми”, - наголосила вона.

Як повідомлялося, в Україні стартувала ініціатива з підтримки політв’язнів "Листи до вільного Криму", яка заохочує українців і громадян інших країн писати листи кримським бранцям Кремля.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-