Цифрова освіта. Забезпечення доступу до навчання під час повномасштабної війни

Цифрова освіта. Забезпечення доступу до навчання під час повномасштабної війни

Укрінформ
29 лютого, 15:00 - дискусія на тему: «Цифрова освіта. Забезпечення доступу до навчання під час повномасштабної війни".

Організатори: ГО «Українська Посмішка», БО “100% Життя”.

Учасники: Євген Кудрявець - перший заступник Міністра освіти і науки України; Ольга Будник - уповноважена глави держави з питань Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту; Ясмін Шеріф - Executive Director of Education Cannot Wait; Маргарита Римаренко - Education Cluster Coordinator, Save the Children Ukraine; Алан Гринберг - Ex Apple Education Director, Toucan Ventures Director/Saїd Foundation, UK; Максим Ровінський - директор з комунікацій БО «100% Життя»; Наталія Тетруєва - фаундерка стартапу з освітніх технологій eKidz.eu; Іван Степурін - президент ГО «Українська посмішка»; Ірина Мартиненко - віцепрезидент ГО «Українська посмішка».

Модератор: Дмитро Дроздовський  - головний редактор журналу «Всесвіт».

Питання до обговорення:

  • МОН: оцінка потреб  та як забезпечити стійкість процесу навчання. План переходу від кризового фінансування до відновлення. 
  • Партнери та донори: забезпечення цифровими пристроями, виклики та успішні кейси; підходи у навчанні дітей під час війни; мобільні класи; пріоритетні напрямки інвестування; екстраполяція пілотних проєктів на інші регіони України; психологічна підтримка та соціально-емоційний розвиток дітей.

Чому це важливо?

Після 24 лютого 2022 року в Україні було зруйновано 363 та пошкоджено 2246 дитячих садочків та шкіл і ці цифри постійно зростають. Найбільше постраждала освітня інфраструктура Донецької, Луганської, Харківської, Миколаївської та Херсонської областей. 

Згідно з Оглядом гуманітарних потреб у 2023 році, близько 5,3 мільйона дітей та вчителів дошкільного та шкільного віку (3-17 років) в Україні зазнали негативного впливу війни, з них 4,8 мільйона дітей потребують негайної освітньої підтримки, у тому числі 480 000  дітей з інвалідністю та особливими освітніми потребами. Попри суттєві зусилля МОН у партнерстві з міжнародними донорами, через кумулятивний вплив COVID - 19 і триваючу війну гуманітарні потреби в секторі освіти залишаються значними. У 2024 році Український освітній кластер оцінив 1,2 мільйона дітей та вчителів як таких, що потребують гуманітарної підтримки.  

Цифрова освіта в умовах війни для тисяч українських дітей залишається єдиною можливістю доступу до знань.  В Україні започатковано Device Coalition — об'єднання найбільших світових виробників комп’ютерної техніки, міжнародних донорів та НУО під патронатом Міністерства освіти України. Device Coalition працює над постачанням в Україну сучасних цифрових пристроїв для покращення доступу до навчання. Близько 330 тис. дітей та 68 тис. вчителів у 10 регіонах України потребують цифрових пристроїв для забезпечення онлайн-навчання, через неможливість регулярного навчання офлайн.  

Довідково. Місія ГО «Українська Посмішка» полягає у тому, щоб кожна дитина в Україні мала доступ до якісної освіти, охорони здоров’я та добробуту, які є основою для кращого майбутнього. Є учасником Device Coalition. 

БО «100% Життя» є найбільшою пацієнтською організацією в Україні, яка працює у сфері громадського здоров'я понад 20 років, реалізує національні проєкти гуманітарної допомоги за підтримки міжнародних донорів. У партнерстві з ГО «Українська Посмішка» за підтримки Гуманітарного фонду для України реалізує  проєкт «Надання цифрових інструментів для подолання відставання у навчанні, соціально-емоційного розвитку та оцінки стану психічного здоров'я для найбільш вразливих 35000 дітей у сільській місцевості».

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ:  oschyrba31@gmail.com.

Акредитація триватиме до 12: 00 29 лютого, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву ЗМІ.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

Цьогоріч Національний освітній кластер планує допомогти забезпечити девайсами 25 тисяч дітей і 23 тисячі вчителів

Національний освітній кластер планує цього року охопити девайсами 25 тисяч дітей і 23 тисячі вчителі.

Про це розповіла координаторка Національного освітнього кластеру Маргарита Римаренко під час дискусії на тему: «Цифрова освіта. Забезпечення доступу до навчання під час повномасштабної війни", що відбулася в Укрінформі.

«Спільнота кластеру наразі налічує 124 партнери, які підтримують сектор світи в Україні у 9 активностях, і один з напрямів роботи – надання електронних пристроїв для навчання дітей і вчителів. На 2024 рік ми плануємо охопити 25 тисяч дітей і приблизно 23 тисячі вчителів», - сказала Римаренко.

Вона зазначила, що через безпековий компонент, особливо на сході України і в південних областях, навчатися дітям офлайн дуже важко, бракує безпечних просторів для навчання, тому онлайн-освіта залишається чи не єдиною можливістю для дітей долучитись до освітнього процесу.

Однак, за словами Римаренко, окрім відсутності засобів зв’язку, на освітній процес також впливає і відсутність інтернету та постійні повітряні тривоги. «Тобто до таких освітніх потреб дітей як девайси додаються й інші аспекти. І ми маємо розуміти, що просто надати комусь девайси не завжди може вирішити усі проблеми. Тому додатковою можливістю можуть стати створення цифрових центрів, які допоможуть долучити дітей до онлайн-навчання у безпечному просторі», - підкреслила Римаренко.

За її словами, така робота зі створення освітніх центрів триває, і багато порталів кластера займаються створенням освітніх просторів або мобільних класів.

«Однак усі розуміють, що офлайн-навчання є найкращою формою здобуття освіти. Тому гуманітарний і розвитковий напрями в освітній сфері повинні працювати разом. Тобто нам потрібно посилити роботу не тільки із забезпечення дітей девайсами, але й зі створення укриттів і нових освітніх просторів, щоб діти мали змогу отримати максимально якісну освіту, наскільки це можливо в умовах війни», - наголосила Римаренко.

Як повідомляв Укрінформ, згідно з Оглядом гуманітарних потреб у 2023 році близько 5,3 млн дітей та вчителів в Україні зазнали негативного впливу війни, з них 4,8 млн дітей потребують негайної освітньої підтримки, у тому числі 480 000 дітей з інвалідністю та особливими освітніми потребами.

Попри суттєві зусилля МОН у партнерстві з міжнародними донорами, через кумулятивний вплив COVID-19 і війну гуманітарні потреби в секторі освіти залишаються значними. У 2024 році Український освітній кластер оцінив 1,2 млн дітей та вчителів як таких, що потребують гуманітарної підтримки.

Близько 330 тис. дітей та 68 тис. вчителів у 10 регіонах України потребують цифрових пристроїв для забезпечення онлайн-навчання через неможливість регулярного навчання офлайн.

МОН і фонд Education Cannot Wait презентують у США спеціальну програму з цифрової освіти для українських дітей

За кілька тижнів Глобальний фонд «Освіта не може чекати» (Education Cannot Wait) спільно з Міністерством освіти і науки України презентують в США спеціальну мультисекторальну програму з цифрової освіти для українських дітей.

Про це розповіла виконавчий директор Education Cannot Wait Ясмін Шеріф під час дискусії на тему: «Цифрова освіта. Забезпечення доступу до навчання під час повномасштабної війни", що відбулася в Укрінформі.

«Ми скоро запустимо, через кілька тижнів, спільно з Міністерством освіти і науки України спеціальну мультисекторальну програму з доволі суттєвим бюджетом, яка включає центри цифрової освіти для українських дітей. І ми хочемо залучити до цієї роботи бізнес-коаліції світу, аби вони допомогли з забезпеченням необхідних цифрових технологій і засобів для освітнього процесу. Презентація програми відбуватиметься Нью-Йорку», - повідомила Шеріф.

На даний, зауважила вона, для реалізації цієї програми необхідний досить великий бюджет, тому вкрай важлива підтримка бізнес-спільнот.

«Прогалина у фінансуванні складає 35 млн доларів, щоб закрити потреби українських дітей і підтримати дистанційне навчання дітей в Україні. Нам потрібно більше коштів і більше підтримки від партнерів», - сказала Шеріф.

Вона нагадала, що її організація, яка підтримує гуманітарну діяльність у сфері освіти, з початку війни активно співпрацює з Міністерством освіти і науки України та партнерами на місцях.

«Однак війна триває уже третій рік і діти, особливо у східних областях, страждають від неможливості доступу до освіти, тому нам потрібно рухатися значно швидше у питаннях гуманітарної підтримки і виходити на етап розвитку. Ми не можемо собі дозволити затримуватись на етапі допомоги. Ми маємо не тільки забезпечити дітей гаджетами, а повинні забезпечити підходами, технологією, філософією, яка закриє їхні освітні потреби», - наголосила виконавчий директор фонду.

Модератор дискусії і головний редактор журналу «Всесвіт» Дмитро Дроздовський нагадав, що Education Cannot Wait - перший фонд, який інвестував від початку війни на потреби українських дітей 6 млн доларів.

Крім цього, саме завдяки підтримці Ясмін Шеріф була організована Коаліція девайсів для українських дітей.

Дроздовський розповів, що найбільше постраждала освітня інфраструктура Донецької, Луганської, Харківської, Миколаївської та Херсонської областей.

Директор з комунікацій БО «100% Життя» Максим Ровінський зазначив, що технології, про які ми нині говоримо, - це єдиний вихід на ті виклики, які отримали під час війни.

«Наші вчителі перейшли в онлайн з технологіями офлайн. І це не працює. Моя донька кілька разів на тиждень спускається в укриття і я бачу, як це відображається на її знання. Людського капіталу нам не додається. У нас немає 5-10 років, щоб створити нові умови. Ми маємо реагувати тут, і зараз», - зазначив Ровінський.

Фаундерка стартапу з освітніх технологій Наталія Тетруєва розповіла про важливість використання цифрових технологій.

«Війна в Україні відкинула нас назад і перед нами постали нові виклики. Кожна дитина повинна мати доступ до цифрової освіти. Сьогодні ГО «Українська Посмішка» спільно з БО «100% Життя» за підтримки Гуманітарного фонду для України реалізовує дуже важливий проєкт - ми створюємо можливість для 35 000 найбільш вразливих дітей отримати доступ до цифрових ресурсів, сприяючи їхньому навчанню та розвитку. Цифрове рішення може нам допомогти, але якщо це сфокусовано на розвиток потенціалу дитини і якщо ми підтримуємо постійний зв'язок між учнем та вчителем. Я дуже сподіваюся, що ми перейдемо від кризового фінансування до виконання нових проєктів, із залученням нових технологій», - зазначила Тетруєва.

Згідно з Оглядом гуманітарних потреб у 2023 році, зазначив він, близько 5,3 млн дітей та вчителів в Україні зазнали негативного впливу війни, з них 4,8 млн дітей потребують негайної освітньої підтримки, у тому числі 480 000 дітей з інвалідністю та особливими освітніми потребами.

Попри суттєві зусилля МОН у партнерстві з міжнародними донорами, через кумулятивний вплив COVID - 19 і триваючу війну гуманітарні потреби в секторі освіти залишаються значними. У 2024 році Український освітній кластер оцінив 1,2 млн дітей та вчителів як таких, що потребують гуманітарної підтримки.

Близько 330 тис. дітей та 68 тис. вчителів у 10 регіонах України потребують цифрових пристроїв для забезпечення онлайн-навчання через неможливість регулярного навчання офлайн.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство освіти і науки України та Міністерство цифрової трансформації разом з Фундацією Олени Зеленської 23 січня цього року запустили у Великій Британії Коаліцію девайсів.

Це об'єднання організацій, бізнесу, урядів і меценатів, що буде забезпечувати пристроями для онлайн-навчання українських учнів і вчителів, які змушені провадити освітній процес онлайн. Так за допомогою партнерів українські міністерства хочуть забезпечити рівний доступ до освітнього процесу в громадах, які найбільше постраждали від війни.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-