Два роки інформаційної війни. Висновки та перспективи

Два роки інформаційної війни. Висновки та перспективи

Укрінформ
14 лютого, 14:00 - обговорення на тему: “Два роки інформаційної війни. Висновки та перспективи”.

Організатори: Медіацентр Україна-Укрінформ.

Учасники: Тарас Шевченко - заступник міністра культури та інформаційної політики України; Андрій Юсов - представник ГУР Міноборони України; Олександр Мельниченко - представник Служби безпеки України; Ігор Соловей - керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки; Руслан Дейниченко -  представник StopFake.

Чому це важливо?

Незабаром виповнюється 2 роки з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Експерти розкажуть, які завдання ставила перед собою російська пропаганда на початку війни, що їй не вдалось, а що вдалося. Спрогнозують, як вона працюватиме далі.

В рамках обговорення також буде презентовано видання “Як російський інформаційний корабель пішов на…  Наративи пропаганди під час повномасштабної війни”.  В ньому Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури та інформаційної політики зібрав всі ключові матеріали російських “вкидів” за період збройної агресії РФ.  

Матеріали книги день за днем висвітлюють хроніку інформаційної війни: від 24 лютого 2022-го і до кінця листопада 2023 року. Вони не лише допомагають зрозуміти перебіг подій, але й усвідомити, що Кремль запланував усе заздалегідь. 

Видання адресоване всім, хто досліджує наративи і методи кремлівської пропаганди, історикам російсько-української війни, правоохоронним органам, які розслідують інформаційну агресію Росії, а також пересічним громадянам, які хочуть зміцнити свій імунітет до шкідливих ворожих впливів.  

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн та в чаті трансляції на YouTube.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також  ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці  Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

У ГУР визнають, що Телеграм містить у собі низку загроз для безпеки України і потрібно шукати варіанти вирішення проблеми

В українській розвідці визнають, що Телеграм містить у собі низку загроз для безпеки України, і потрібно шукати варіанти вирішення цієї проблеми.

Про це заявив на заході в Медіацентрі Україна – Укрінформ представник ГУР Міноборони України Андрій Юсов.

«Що стосується Телеграму, то загрози, які він несе для суспільства, є реальні. Мова йде не про окремих користувачів чи окремі медіа, які представлені на цій платформі, питання до самої платформи. Вона містить в собі цілу низку загроз для інформаційної, і не тільки інформаційної, безпеки нашої країни. Так, на це питання треба давати відповідь, і я думаю, що це обов’язково відбудеться», - сказав він.

За словами Юсова, усім хотілося б мати відповіді на всі питання і хотілося б мати чарівну кнопку, яка вимикає все, що несе загрозу, однак таких простих відповідей, на жаль, немає. Тому Україна, зазначив він, вибудовує зараз комунікацію з адміністраціями усіх платформ, у тому числі з Телеграмом, щоб працювати за прозорими правилами: і згідно з українським законодавством, і відповідно до міжнародних стандартів.

«З кимось це виходить краще вирішувати, з кимось складніше. З Телеграмом виходить найважче. Це постійна робота, багаторівнева: як на території самої платформи шляхом створення контенту, який би руйнував міфи, роз’яснював і покривав цільову аудиторію, так і робота з точки зору унормування діяльності цих майданчиків. Усі ці заходи вживаються, але роботи ще справді багато», - підсумував представник ГУР.

Як повідомлялося, керівник Головного управління радіоелектронної боротьби та кібербезпеки Генерального штабу ЗСУ полковник Іван Павленко порадив українцям не користуватися соцмережею Телеграм.

Експерт ГО «Інститут Дослідження Кібервійни» Єгор Аушев заявив, що Телеграм - це наразі фактично легалізований «даркнет» (повністю анонімна, нерегульована і нікому не підконтрольна частина Інтернету – ред.), у якому зараз ті чи інші особи можуть розповсюджувати інформацію різного характеру, і на цю інформацію немає зовсім ніякого впливу. Він радить українським військовим і членам їхніх родин не використовувати Телеграм для їхньої ж безпеки.

Україні й надалі доведеться боротися з російською дезінформацією і пропагандою - розвідка

Україні й надалі доведеться боротися з російською дезінформацією і пропагандою, яка ведеться у двох напрямках: на підрив українського суспільства зсередини і на дискредитацію України у світі.

Про це заявив на заході, присвяченому інформаційній війні Росії і України, в Медіацентрі Україна – Укрінформ представник ГУР Міноборони України Андрій Юсов.

«Звичайно, ця інформаційна боротьба буде продовжуватися, і традиційно у Росії залишається два ключові напрямки. Це спроба вплинути дезінформацією і пропагандою на українців з метою дестабілізувати ситуацію всередині і похитнути ситуацію на фронті, і вплив окремими блоками на різні країни світу. Так, на демократичний світ Росія впливає такими наративами, що «не все так однозначно» у цій війні, а робота, скажімо, з країнами Глобального Півдня ведеться тими кліше, які відомі ще з часів «холодної» війни. І часто на це відгукуються, бо, наприклад, в інформаційному плані в країнах Півдня стосовно України був певний вакуум», - зазначив Юсов.

За його словами, більшість російських міфів повторюються багато разів і регулярно, і навіть з покоління в покоління. А це означає, сказав він, що спростовувати їх також потрібно регулярно і повторювати навіть одні й ті ж аргументи.

«На превеликий жаль, недостатньо дати один раз офіційну інформацію, що це чергова російська брехня, бо через місяць чи через пів року з’явиться така сама російська брехня, і знову її потрібно буде спростовувати. І багато людей у світі і в Україні знову будуть запитувати, чи це правда», - зауважив Юсов.

Саме тому, підкреслив він, робота, яку ведуть сьогодні спільно Сили оборони і безпеки України разом з Центром стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки і Центром протидії дезінформації є вкрай важливою. У тому числі дуже важливим є і презентоване сьогодні Центром стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при МКІП нове видання “Як російський інформаційний корабель пішов на… Наративи пропаганди під час повномасштабної війни”.

«Це видання є серйозною працею, і той спільний голос, який забезпечують Сили оборони разом з Центром стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки і Центром протидії дезінформації, є однією зі складових, яка дозволила збити більшість російських фейків, спростувати їх і не дати їм залетіти в голови українців і поширитись на вільний світ також», - сказав представник ГУР.

На його переконання, це видання варто перекласти багатьма мовами світу та поширювати за кордоном, бо це також наше поле бою.

«Ворог продовжує витрачати колосальні ресурси на ведення інформаційної, пропагандистської війни, бо як би це не було дорого, нові танки і гармати чи великі десантні кораблі дорожчі, аніж інформація», - зазначив він.

Водночас Юсов підкреслив, що попри все ми бачимо, що за два роки повномасштабної війни Україна не просто тримається, але й відбиває російські нападки і виграє у цій постійній пропагандистській атаці ворога.

«Це вже дуже добре, бо в ресурсному плані наші величини неспівмірні. Ми можемо протидіяти в цьому плані лише за рахунок єдності і згуртованості як Сил безпеки і оборони, політичного керівництва, так і експертного та медіасередовища. І головне, що на боці України – правда, і Україна захищає себе від несправедливої агресії, від геноцидної війни. І я переконаний, що саме це і є ключовими факторами, які дозволяють нам досі вигравати цю війну. І я переконаний, що так буде і в майбутньому», - підсумував він.

У рамках заходу, що відбувся в Медіацентрі Україна – Укрінформ, було презентовано видання “Як російський інформаційний корабель пішов на… Наративи пропаганди під час повномасштабної війни”. В ньому Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури та інформаційної політики зібрав всі ключові матеріали російських “вкидів” за період збройної агресії РФ.

Матеріали книги день за днем висвітлюють хроніку інформаційної війни: від 24 лютого 2022-го і до кінця листопада 2023 року. Вони не лише допомагають зрозуміти перебіг подій, але й усвідомити, що Кремль запланував усе заздалегідь.

Видання адресоване всім, хто досліджує наративи і методи кремлівської пропаганди, історикам російсько-української війни, правоохоронним органам, які розслідують інформаційну агресію Росії, а також пересічним громадянам, які хочуть зміцнити свій імунітет до шкідливих ворожих впливів.

В СБУ розповіли, за якими напрямами Росія веде інформаційну війну проти України

Росія веде інформаційну війну проти України за кількома конкретними напрямами, серед яких – підрив довіри до військово-політичного керівництва, поширення панічних настроїв, зрив мобілізації та допомоги з боку партнерів.

Про це розповів на заході в Медіацентрі Україна – Укрінформ представник Служби безпеки України Олександр Мельниченко.

«Пропаганда та інформаційні операції є частиною агресивної війни Росії. Це є злочин проти миру і безпеки людства та міжнародного правопорядку. Росіяни у цій інформаційній війні діють за тими самими напрямки, що й з 2014 року. І у 2024 році ми це вже фіксуємо, будуть продовжуватися ті ж самі напрямки. Це дискредитація і підрив довіри до вищого військово-політичного керівництва України, зрив мобілізації в Україні, зрив військової та фінансової допомоги з боку наших партнерів, дестабілізація суспільно-політичної ситуації та поширення панічних настроїв в Україні», - сказав Мельниченко.

За його словами, ведення агресивної війни, у тому числі інформаційної, є злочином, який вчиняють конкретні люди РФ, конкретні організації та спецслужби. І щодо всіх цих людей ведуться кримінальні провадження Головним слідчим управлінням СБУ за статтею «Ведення агресивної війни».

«І безумовно, що не тільки ті, що стріляють, не тільки ті, що пускають ракети, будуть відповідати у міжнародних судах. Так само і пропагандисти, і особи, причетні до ведення інформаційної агресії, мають бути притягнуті до відповідальності», - підкреслив представник СБУ.

Він зауважив, що у межах кримінальних проваджень, які веде СБУ, усі ці дії з боку РФ, конкретних посадових осіб і конкретних спецслужб РФ документуються.

«Безумовно, усі вказані факти розслідуються в Україні. Проте в подальшому вони передаються і у міжнародні інстанції для того, щоб на міжнародному рівні вказані особи і служби РФ також понесли відповідальність за вчинені злочини проти людства», - наголосив Мельниченко.

Як повідомляв Укрінформ, щомісяця фахівці кібердепартаменту СБУ фіксують понад тисячу деструктивних інформаційних атак на українське суспільство.

У Києві презентували видання про інформаційну війну

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки підготував видання “Як російський інформаційний корабель пішов на… Наративи пропаганди під час повномасштабної війни”, де зібрано ключові матеріали російських “вкидів” за період збройної агресії РФ.

Презентація видання відбулася в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

"Це результат нашої дворічної роботи починаючи з першого дня війни. Ми два роки читали, слідкували, моніторили російську пропаганду, і підсумком цього стали матеріали, зібрані в цьому дослідженні", - сказав керівник ЦСКІБ Ігор Соловей.

Представник центру Максим Майоров зазначив, що видання висвітлює хроніку інформаційної війни від 24 лютого 2022-го і до кінця листопада 2023 року.

"Від початку повномасштабного вторгнення ми фактично перейшли в цілодобовий режим роботи, фіксували те, що відбувається, реагували на події в країні в різний спосіб. Однією з таких реакцій були щоденні дайджести російських інформаційних загроз", - сказав він.

За його словами, у книзі прагнули окреслити основні тенденції та напрямки російської пропаганди.

На думку представника StopFake Руслана Дейниченка, видання буде дуже корисним саме дослідникам, які писатимуть історію сьогодення. "Для дослідників саме паперовий варіант книги буде дуже важливий, всі докази вже тут зібрані. Вони, можливо, писатимуть про історію сьогодення, історію цієї війни, і для них буде важливо, щоб ці матеріали нікуди не зникли", - сказав він.

Заступник міністра культури та інформаційної політики Тарас Шевченко наголосив, що для МКІП важливою була інформаційна складова роботи з пропагандою та дезінформацією. Для цього було створено Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Важливим також було схвалення Стратегії інформаційної безпеки, яка визначає ключові цілі і скоординовує діяльність державних органів у цій сфері.

Видання “Як російський інформаційний корабель пішов на… Наративи пропаганди під час повномасштабної війни” розповсюджуватиметься безкоштовно.

Згодом вийде його електронна версія.

Як повідомлялося, Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки (ЦСКІБ) створено при Міністерстві культури та інформаційної політики як один з механізмів протидії дезінформації. Робота центру сфокусована на комунікаційній протидії зовнішнім загрозам, зокрема інформаційним атакам РФ.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-