Дослідження доступності місць тимчасового проживання для внутрішньо переміщених жінок з інвалідністю

Дослідження доступності місць тимчасового проживання для внутрішньо переміщених жінок з інвалідністю

Укрінформ
15 лютого, 10:30 - презентація звіту “Оцінка інклюзивного реагування на надзвичайні ситуації. Дослідження доступності місць тимчасового проживання для внутрішньо переміщених жінок з інвалідністю”.

Організатори: Громадська організація людей з інвалідністю “Fight For Right” за підтримки Kvinna till Kvinna Foundation.

Учасники та учасниці: Ксенія Семенова – депутатка Київської міської ради, заступниця голови комісії з питань цифрової трансформації та адміністративних послуг; Кшиштоф Кава – завідувач київської філії БФ “DePaul Україна”; Оксана Куянцева – членкиня правління БФ “Схід SOS”; Людмила Діннік – голова громадської організації “Джерело підтримки”; Тетяна Зотова – директорка Київського міського Центру гендерної рівності, запобігання та протидії домашньому насильству; Анна Рясна – керівниця тимчасового прихистку для ВПО з Луганщини “Світло культури”; Марія Козубська – регіональна менеджерка фонду Kvinna till Kvinna; Володимир Висоцький – експерт з архітектурної доступності та інклюзивних соціальних практик; Марта Чумало – заступниця голови Центру “Жіночі перспективи”; Альона Кривуляк – директорка департаменту Національних “гарячих” ліній ГО “Ла Страда-Україна”; Олена Темченко – експертка з ресоціалізації громадської організації “Eleos Ukraine”.

Модераторки: Ірина Федорович – керівниця напряму “Адвокація” Fight For Right, Карина Грицюк – проєктна менеджерка Fight For Right.

Чому це важливо? 

Від початку повномасштабної війни Росії проти України тисячі дівчат і жінок з інвалідністю стали мешканками тимчасових прихистків, які здебільшого не є доступними для людей з інвалідністю. 

Тож громадська організація людей з інвалідністю “Fight For Right” дослідила проблему і разом з експертами та експертками обговорять отримані результати в межах трьох панельних дискусій: 

  1. Яка ситуація з доступністю місць тимчасового проживання для внутрішньо переміщених жінок з інвалідністю? (10:30–11:20). 
  2. Чого не вистачає місцям тимчасового проживання для внутрішньо переміщених осіб, щоб бути доступними? (11:30–12:20). 
  3. Кризові кімнати: [не]доступна опція для жінок, які перебувають у складних життєвих ситуаціях. (12:30–13:20).

Формати заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн - включення. 

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація, реєстрація представників ЗМІ - за посиланнямДо заходу можна долучитися онлайн після реєстрації, посилання на Zoom буде надіслано на вказану вами електронну пошту.

Акредитація триватиме до 18:00 14 лютого 2024 року, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання та контактний номер телефону.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

В Укрінформі представили дослідження доступності місць тимчасового проживання для жінок з інвалідністю

В Укрінформі представили дослідження щодо доступності місць тимчасового проживання для жінок з інвалідністю з числа внутрішньо переміщених осіб.

Результати дослідження презентувала керівниця напряму “Адвокація” Fight For Right Ірина Федорович.

"Польова частина дослідження включала перевірку недоступності в місцях тимчасового проживання в Дніпрі - 5 шелтерів, Києві та області - 4 шелтера, включно з модульними містечками, Львові - 3 шелтери. Ми досліджували всю інфраструктуру стаціонарного проживання, починаючи від прилеглої території, входу, того, що всередині і включаючи питання підготовки до зими, і звертали увагу на наявність укриттів тощо. На жаль, нічого відмінного від того, що можна побачити загалом на вулицях України або в інших інфраструктурних спорудах, ми не побачили. Ми побачили таку саму ситуацію, яку бачимо, коли приходимо в школу, поліклініку тощо", - сказала Федорович.

Зокрема, під час дослідження шелтерів відзначалися відсутність пандусів чи електричних підйомників, брак тактильних смуг чи інших позначок для спрощеного орієнтування, наявність бордюрів та інших перешкод при вході та всередині приміщень, недоступна або необлаштована прибудинкова територія, відсутність доступних санвузлів.

За словами Федорович, така ситуація спостерігається не тільки в місцях тимчасового проживання для ВПО, які були створені в колишніх санаторіях, школах тощо, а й у модульних містечках, які будувалися за кошти міжнародних партнерів.

Як додала експертка, укриття так само недоступні людям з інвалідністю, які проживають в місцях тимчасового проживання, вони розташовані або далеко, або в них фізично неможливо потрапити людині на колісному кріслі.

"Якщо підсумувати, то ми бачимо брак законодавчого регулювання, ми бачимо брак розуміння того, що буде далі буде відбуватися з місцями тимчасового проживання - чи будуть їх удосконалювати, чи людям видадуть квартири тощо. І ми побачили складнощі з тим, щоб саме жінки і дівчата з інвалідністю мали доступ не тільки до тимчасового проживання, а й і до кризових послуг", - сказала Федорович.

За даними Національної сервісної служби, на обліку держави перебуває 4,8 млн внутрішньо переміщених осіб, з яких 106 280 мають інвалідність. Найбільшу кількість внутрішньо переміщених осіб прийняли наразі Київська, Дніпропетровська, Харківська, Львівська та Одеська області.

Водночас, станом на жовтень 2023 року в місцях тимчасового проживання різних типів перебувало 116 тис. осіб. При цьому, як зазначила Федорович, публічної доступної інформації щодо всіх місць тимчасового перебування для ВПО немає, так само немає і єдиної бази даних про притулки для потерпілих від домашнього та гендерно зумовленого насильства.

Дослідження було проведено в жовтні 2023 року в межах реалізації проєкту "Підтримка жінок з інвалідністю під час війни Росії в Україні" та фінансується фондом Kvinna till Kvinna (Швеція).

За два роки на гарячу лінію з запобігання насильству звернулося майже 13 тис. дівчат з інвалідністю

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на гарячі лінії з запобігання домашньому насильству, торгівлі людьми та гендерної дискримінації звернулося майже 13 тисяч дівчат з інвалідністю.

Про це повідомила директор департаменту національних гарячих ліній ГО “Ла Страда-Україна” Альона Кривуляк під час презентації дослідження доступності місць тимчасового проживання для жінок з інвалідністю - ВПО.

"Так склалися обставини, і повномасштабна війна в цілому сприяла цьому, що на національні гарячі лінії для дітей та молоді діти звертаються набагато активніше, ніж дорослі. За 2022 рік від початку повномасштабної війни ми отримали 7860 звернень від дівчаток або стосовно дівчаток, які мають інвалідність, за 2023 рік було майже 5 тисяч звернень, а точніше 4954", - сказала Кривуляк.

За її словами, звертаються як самі дівчата, що мають інвалідність, так і дорослі, які знають про таку дівчинку.

Кривуляк повідомила, що у 2022 році на національну гарячу лінію надійшло 1308 звернень від жінок з інвалідністю про домашнє насильство, у 2023 році - 1073 звернення.

Як зазначила представниця “Ла Страда-Україна”, повномасштабна війна засвідчила більшу уразливість людей з інвалідністю. Адже прості заходи безпеки в умовах війни для людей з інвалідністю не є такими доступними, як для інших громадян.

Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації працює з 1997 року, у 2003 році отримала статус національної, а з 2017 року функціонує за єдиним гармонізованим загальноєвропейським номером з надання психологічної допомоги 116 123. Це єдина в Україні національна і безкоштовна гаряча лінія з питань запобігання гендерно зумовленому насильству та торгівлі людьми.

Люди, які потребують психологічної або юридичної консультації, можуть звертатися за телефонами 0 800 500 335 (з мобільного або стаціонарного) або 116 123 (з мобільного).

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-