Презентація дослідження «Громадське обговорення як інструмент розвитку інституту старост»

Презентація дослідження «Громадське обговорення як інструмент розвитку інституту старост»

Укрінформ
16 лютого,  9:00 - презентація дослідження «Громадське обговорення як інструмент розвитку інституту старост» (регіональний вимір).

Організатори: Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Громадська організація «ДЕСПРО».

Учасники: Віталій Безгін - народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування; Павло Остапенко - експерт із територіального розвитку та місцевого самоврядування, Голова громадської організації «Товариство дослідників України»; Оксана Гарнець - президент ГО «ДЕСПРО»; Володимир Мягкоход - експерт Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України»; Павло Остапенко - експерт із територіального розвитку та місцевого самоврядування, голова ГО «Товариство дослідників України»; Дмитро Микиша - народний депутат України, член підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування; Віталій Войцехівський - народний депутат України, член Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування; Станіслав Август - виконавчий директор ГО «Всеукраїнське об’єднання старост»; Оксана Павлюк - нач. відділу розвитку місцевого самоврядування та взаємодії з інституціями Ради Європи Управління з питань розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративно-територіального устрою Мінінфраструктури; Ігор Абрам’юк - директор з розвитку - заступник виконавчого директора Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Всеукраїнська асоціація громад»; Андрій Мацокін - експерт Проекту «PROSTO: Підтримка доступних послуг в Україні»; Наталія Петренко - член Правління Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація об’єднаних територіальних громад», голова Платформи «Окупованих та деокупованих громад», Шульгинський сільський голова Старобільського району Луганської обл.; Олег Тимощук - радник президента Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Українська асоціація районних та обласних рад».

Чому це важливо?

Дослідження підготовлене Громадською організацією «ДЕСПРО» на запит Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

У рамках дослідження було вивчено практику застосування законодавства щодо інституту старост в частині проведення громадських обговорень кандидатур на посади старост перед їх затвердженням місцевими радами, в тому числі:

  • здійснено вибірковий аналіз відповідності процедур громадського обговорення вимогам чинного законодавства;
  • визначено форми, правові та організаційні засади такого громадського обговорення;
  • окреслено проблематику та шляхи подальшого удосконалення громадської участі у номінації старост на посади.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTVТакож на сайті та YouTube-каналі Комітету: https://www.youtube.com/channel/UCmG5xyoKrDc3O-ft0YeukNA.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

У Києві презентували дослідження «Громадське обговорення як інструмент розвитку інституту старост»

У Києві презентовано дослідження «Громадське обговорення як інструмент розвитку інституту старост».

Воно підготовлене ГО «ДЕСПРО» на запит Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, йшлося на презентації дослідження в Укрінформі.

У межах дослідження було вивчено практику застосування законодавства щодо інституту старост в частині проведення громадських обговорень кандидатур на посади старост перед їх затвердженням місцевими радами - відповідний закон №1638 набув чинності у серпні 2021 року.

“Було визначено 824 старостинські округи в 131 територіальній громаді, у яких одночасно утворені старостинські округи та затверджені старости, у 18 областях”, – розповіла експерт “ДЕСПРО” Олена Бойко.

За її словами, за результатами дослідження у 50,4% територіальних громад затверджено порядок проведення громадського обговорення, у 48,9% - не затверджено.

У 17,4% громад обговорення було проведене перед затвердженням старост, натомість у 54,3% воно не проводилося, а у 24,4% громад такої необхідності не було у зв'язку з тим, що старости були призначені до набуття чинності законом.

У 42,9% випадках громадські обговорення не проводили через “перезатвердження” старост, 41,8% – причини не встановлено, у 9,9% випадків – важко стверджувати, що обговорення відбулось (відсутні протоколи), у 2,2% випадків було прийнято рішення місцевих рад про незастосування вимог ч.1 ст 54-1 щодо ГО. Також серед причин непроведення обговорень називалися режим воєнного стану (1,1%), прийняття рішення головою і його затвердження місцевою радою (1,1%), 1,1% – обговорення не мало проводитись.

Серед популярних форм громадських обговорень найчастіше використовували опитування у вигляді збору підписів, на другому місці – громадські слухання, на третьому – збори громадян.

Бойко поінформувала, що 78,8% територіальних округів, у яких громадські обговорення проводились, надали їх протоколи, 21,7% – не надали.

“Ми подивились ці протоколи і можемо говорити про масове недотримання вимог, які прописані у законодавстві. Такі факти є по всіх областях, крім Рівненської", – зауважила експерт.

Зокрема, Бойко виділила такі порушення: 89,3% – відсутні підписи учасників, 89,3% – не зазначено ПІБ учасників, дата народження, паспортні дані, 48,2% – відсутні відомості про кандидатуру старости, 9,8% – відсутня кількість жителів відповідного СО, 1,8% – не вказано місце проведення ГО.

Експерт зазначила, що основною проблемою є рівень підтримки тієї чи іншої кандидатури відповідно до чинного законодавства.

“Ст. 54-1 закону встановлює чіткі вимоги до відсотка в залежності від кількості жителів. У 3 досліджуваних випадках (2,3%) було не дотримано цього відсотка”, – пояснила вона.

Бойко назвала й інші проблеми, серед них - недотримання прописаних у законі процедур, виклики, спричинені військовою агресією Росії, відсутність достовірної інформації щодо реальної кількості жителів округу чи щодо реальної кількості виборців, недотримання вимог щодо протоколів, недостатня прозорість та відкритість місцевих рад, недотримання особливостей організації та проведення обговорень тощо.

Як повідомляв Укрінформ, у серпні відбулася презентація проєкту закону «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо вдосконалення правового регулювання інституту старост та його діяльності в умовах воєнного стану».

Відео: 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-