Презентація дослідження з працевлаштування ветеранів

Презентація дослідження з працевлаштування ветеранів

Укрінформ
13 лютого, 11:00 - презентація результатів опитування «Актуальні потреби та бачення можливостей для кар’єрного і професійного зростання ветеранів в Україні».

Організатори: Медіацентр Україна-Укрінформ.

Спікери: Світлана Кашенець - заступниця міністра у справах ветеранів України; Руслана Величко-Трифонюк - виконуюча обов’язки виконавчого директора Українського ветеранського фонду;  Юлія Кіріллова -  ветеранка, начальниця аналітично-навчального відділу Українського ветеранського фонду; Відаді Ісрафілов - ветеран, підприємець, переможець конкурсу проєктів «ВАРТО: Підтримка ветеранського бізнесу» від Українського ветеранського фонду; Дмитро Мартиненко - ветеран, чинний військовий, підприємець, переможець конкурсу проєктів «ВАРТО 2.0».

Чому це важливо? 

Український ветеранський фонд презентує результати останнього дослідження, яке зосереджено на виявленні актуальних потреб та викликів, з якими стикаються українські ветерани у процесі адаптації до цивільного життя та пошуку шляхів професійного розвитку.

Дослідження, проведене через анонімне онлайн-опитування, відкриває важливі інсайти щодо кар'єрних амбіцій ветеранів, їхніх потреб у підтримці та бачення покращення роботи профільних державних інституцій.

Формат заходу – офлайн (Зала 1) .

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн та в чаті трансляції на YouTube.

Акредитація журналістів за посиланням

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також  ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/aboutна фейсбук-сторінці  Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/, а також на фейсбук-сторінці Українського ветеранського фонду: https://www.facebook.com/veteranfundua.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

Більшість ветеранів вважають, що держінституції не сприяють їхньому кар'єрного розвитку - опитування

Більшість опитаних ветеранів та військовослужбовців вважають, що профільні державні інституції не виконують своє призначення в повному обсязі щодо підтримки ветеранів у їхньому професійному та кар’єрному розвитку.

Такі дані озвучила в. о. виконавчого директора Українського ветеранського фонду Руслана Величко-Трифонюк на презентації щорічного анонімного онлайн-опитування серед ветеранів та діючих військовослужбовців "Актуальні потреби та бачення можливостей для кар’єрного і професійного зростання ветеранів в Україні", яке відбулось в Медіацентр Україна-Укрінформ.

“Профільні державні інституції не виконують своє призначення в повному обсязі щодо підтримки ветеранів у їхньому професійному та кар’єрному розвитку. Сумарно негативні оцінки дорівнюють 55,32% з них, 25,89% — однозначно впевнені в неефективності, а 29,34% вважають, що діяльність ймовірніше неефективна”, - озвучила дані опитування Величко-Трифонюк.

Згідно з опитуванням, для покращення роботи державних інституцій, на думку ветеранів та військовослужбовців, необхідне зменшення бюрократичної складової та впровадження якісного сервісу, а кожна програма та рішення, яке стосується ветеранів, має базуватися на актуальних потребах ветеранської спільноти. А інституції мають працювати під “однією парасолькою”, щоб ветерани могли прийти і отримати всю необхідну інформацію в одному місці.

Як засвідчило опитування, більшість ветеранів потребують часу для відновлення, наголосила Величко-Трифонюк. Тому серед послуг із відновлення, які військовослужбовці хотіли б отримати в поточному 2024 році, респонденти назвали найбільшу потребу в санаторно-курортному лікуванні — понад 60 відсотків. Значна кількість респондентів відзначила необхідність планової стоматологічної допомоги, психологічну допомогу.

Близько половини (50,14%) опитаних ветеранів, які на даний момент не несуть службу в Силах оборони України, мають бажання розвивати власну справу.

На думку переважної більшості опитаних, зараз та в найближчому майбутньому вони потребуватимуть таких видів допомоги, як фінансова підтримка (56,16%) та зміцнення здоров’я (52,44%). Не менш важливою буде допомога в придбанні житла; залученні підприємницьких інвестицій; покращенні житлових умов; освіта; працевлаштування та психологічна підтримка.

Згідно з результатами опитування, найбільший попит мають такі пільги, як комунальні субсидії, безоплатний проїзд та пенсії, а найбільш задоволені комунальними субсидіями (51,86%). Натомість найменше ветерани користувалися пільгами на навчання, грошовою допомогою, пільгами щодо психологічної реабілітації та податковими знижками. Послуги, якими опитані ветерани найбільше не задоволені, — медичне обслуговування, земельна ділянка та грошова допомога.

На думку більшості опитаних військовослужбовців (63% опитаних), особисті труднощі, з якими їм доведеться зіштовхнутися в процесі повернення до цивільного життя, є проблеми з фізичним здоров'ям та нерозуміння з боку суспільства.

І ветерани, і діючі військовослужбовці висловлювали занепокоєння через «брак знань або втрату навичок» (42,28%), що стане перешкодою для них у сфері професійної зайнятості. Проте, як показують результати опитування, 67,79% респондентів не володіють інформацією про вже розроблені державні програми навчання та перепідготовки для ветеранів.

Враховуючи високий відсоток респондентів серед ветеранів, які зазначили, що наразі є «безробітними» (30,95%), актуальним є питання з оптимізації як вже наявних, так і з розробки нових програм з навчання/перекваліфікації. З метою наближення умов програм до реальних потреб та індивідуальних можливостей ветеранів вкрай важливо врахувати саме їхнє бачення проблематики. Так, більшість респондентів визначили три головні умови: гідна оплата праці/стипендія на час навчання (69,42%); гарантоване працевлаштування (65,1%); розширення сфер навчання та перекваліфікації (53,12%).

Спостерігається виникнення необхідності змінити модель поточної інформаційної взаємодії з ветеранами та військовослужбовцями, з посиленням інклюзивної складової, наголосили на презентації.

Як повідомляв Укрінформ, за час дії грантової програми “Власна справа” переможцями стали вже 292 ветеранів та членів родин учасників бойових дій, які отримають гранти на 123 млн грн.

Для кар'єрного зростання ветеранів потрібні навчання, робоче середовище та психологічна підтримка – експерт

Ветеранам складно адаптуватися у цивільному суспільстві, а для їхнього кар'єрного і професійного зростання необхідний комплексний підхід, який охоплює навчання, робоче середовище та підтримку у психологічному плані.

Таку думку висловив на презентації щорічного анонімного онлайн-опитування серед ветеранів та чинних військовослужбовців «Актуальні потреби та бачення можливостей для кар’єрного і професійного зростання ветеранів в Україні», яке відбулось в Медіацентрі Україна – Укрінформ, ветеран, військовий, підприємець, переможець конкурсу проєктів «Варто 2.0» Дмитро Мартиненко.

«Завдяки ветеранському фонду і наданому гранту нашій команді в найкоротший термін вдалось створити мережу кав’ярень «Тихе місце» в Києві», – повідомив він. За словами Мартиненка, на сьогоднішній день є побратими, які зацікавилися ідеєю відкрити такі самі кав’ярні, і саме сьогодні відкривається четверта така кав’ярня у Переяславові Київської області.

Мартиненко повідомив, що він допомагає побратимам – надає всю необхідну інформацію і підтримку у питанні відкриття кав’ярні.

«Це велика потреба. Бо ветеранам сьогодні дуже складно адаптуватися у цивільному суспільстві», – додав він. За словами військового, враховуючи, що ветерани бачили та відчували на фронті, коли вони потрапляють у цивільне середовище – їм дуже складно зрозуміти цивільних, а цивільним – відповідно, військових. «І це така «стіна», яка з часом зламається завдяки співпраці, тому має бути постійна мережа спілкування, комунікацій, що дасть змогу адаптувати ветеранів», – зазначив він.

Мартиненко також зауважив, що для кар'єрного і професійного зростання ветеранів в Україні є потреба комплексного підходу, який охоплює навчання, робоче середовище та підтримку ветеранів у психологічному плані.

На думку в. о. виконавчого директора Українського ветеранського фонду Руслани Величко-Трифонюк, українське суспільство треба ще довго виховувати. За її словами, «ті, хто влаштовує ветеранів, – це самі ветерани».

Вона також навела дані опитування серед понад тисячі ветеранів, ветеранок та чинних військовослужбовців, яке показало, що 50,14% ветеранів, які на цей момент не несуть службу в Силах оборони, хотіли б відкрити власну справу та зайнятися підприємництвом. «Це не бажання, це – виживання. Тому що, коли ти підеш влаштовуватися на роботу, тобі пропонують низький фах або недостатню зарплату, або до тебе ставляться досить дивно твої колеги», – пояснила Величко-Трифонюк.

Як повідомлялося, Український ветеранський фонд Міністерства у справах ветеранів запустив програму для фінансування бізнесу під назвою «Варто 2.0». За цією програмою ветерани, а також родини загиблих захисників і захисниць могли отримати від 500 тис. до 1 млн грн на розвиток власної справи. Перший конкурс тривав із 5 вересня до 5 листопада 2022 року. Переможцями стали 30 проєктів.

Відео: 

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-