Дослідження ефективності роботи Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки із родинами загиблих військовослужбовців

Дослідження ефективності роботи Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки із родинами загиблих військовослужбовців

Укрінформ
13 лютого, 10:30 - презентація дослідження ефективності роботи Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки із родинами загиблих військовослужбовців.

Організатор: ВГО «Об’єднання матерів та дружин Захисників України».

Спікери: Наталія Музика – голова ВГО «Об’єднання матерів та дружин Захисників України».

Чому це важливо? 

ВГО «Об’єднання матерів та дружин Захисників України» разом із дослідницькою агенцією Info Sapiens провели дослідження щодо якості взаємодії Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК СП) із родинами загиблих військовослужбовців.

До уваги бралися наступні питання: інформування про загибель, надання пояснень щодо отримання грошової підтримки та пільг, ставлення до членів родин загиблих.  

ВГО «Об’єднання матерів та дружин Захисників України»  працює з 2014 року. За цей час всеукраїнська організація згуртувала понад 2 500 жінок з родин військовослужбовців. Об’єднання має 14 регіональних представництв. 

Формат заходу –  онлайн. 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

Дослідження ефективності роботи терцентрів комплектування та соціальної підтримки із родинами загиблих військовослужбовців

Після лютого 2022 року збільшилася кількість сімей, які звертаються за консультаціями до ТЦК та СП. Та попри це рівень інформування щодо пільг і соцгарантій залишається досить високим – трохи більше ніж 70%.

Такі результати дослідження оприлюднила голова ГО «Об’єднання матерів та дружин Захисників України» Наталія Музика на пресконференції в Укрінформі.

Вона підкреслила, що хоча держава надає різні матеріальні та соціальні гарантії, проте їхня реалізація потребує «вдосконалення процесів та людяного підходу».

Саме тому громадська організація «Об’єднання матерів і дружин Захисників України» разом з агенцією Info Sapiens провели дослідження ефективності роботи ТЦК та СП із родинами військовослужбовців, загиблих, полонених, зниклих безвісти.

Очільниця організації нагадала, що в обов’язки ТЦК та СП входять не лише мобілізаційні процеси, але й організація соціального і правового захисту, підготовка та подання документів для призначення пенсій, оформлення документів для виплати компенсацій військовим з інвалідністю, членам сімей загиблих, оформлення документів для призначення та виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі військового, надання довідки дружинам (чоловікам) військовослужбовців про проживання разом і неможливість працевлаштуватися на місці служби, інші заходи спрямовані на соціальний захист військовослужбовців, пенсіонерів, членів їх сімей.

«Опитані так відзначають якість та повноту наданих консультацій: 43% – задоволені обсягом отриманої інформації; 36% – частково задоволені; 20% – повністю незадоволені наданою інформацією», – повідомила Музика.

У ході дослідження родини військових відзначили, що після 2022 року їм доводиться частіше відвідувати ТЦК та СП, щоб отримати необхідні документи. Так, 40% опитаних заявили, що понад п'ять разів зверталися до центрів комплектування, тоді як до 2022 року цей показник становив 30%.

Водночас експертка зауважила, що цілком задоволених роботою ТЦК та СП стало менше на 15%, а показник незадоволення зріс на 11% порівняно з періодом до лютого 2022 року.

«Проведене дослідження свідчить, що необхідно змінювати алгоритм взаємодії ТЦК та СП із родинами військовослужбовців, а також впроваджувати заходи, які дозволять полегшити отримання пільг і соцвиплат», – акцентувала голова ГО «Об’єднання матерів та дружин Захисників України».

Музика також зазначила, що важливою функцією ТЦК та СП є сповіщення родини про загибель військового, адже за законом військовий комісар у день отримання сповіщення про загибель особисто (по змозі в присутності лікаря) має сповістити близьких родичів загиблого (померлого).

«Згідно з результатами опитування, лише 40% сімей отримали сповіщення про загибель родича-військового від ТЦК та СП. У 2/3 з цих випадків родичі були повідомлені особисто військовим комісаром», – поінформувала голова ГО «Об’єднання матерів та дружин Захисників України».

Експертка додала, що за даними дослідження, у 22% випадків родини сповіщали побратими загиблого, 17% (кожна п’ята родина) - дізнавалися самостійно, 9% - були поінформовані командиром загиблого.

Також вона зазначила, що «Об’єднання матерів і дружин Захисників України» дослідило міжнародний досвід правового і соціального захисту громадян, які загинули, виконуючи військовий обов’язок.

«На основі цього дослідження пропонуємо такі кроки, що допоможуть розв’язати низку проблемних питань у взаємодії між сім’ями і ТЦК та СП. По-перше, необхідно створити або відновити роботу громадських приймалень у загальнодоступних місцях (ЦНАПах, сільрадах) із залученням працівників ТЦК та СП, громадськості, органів місцевого самоврядування. Таким чином вдасться нормалізувати ситуацію з «емоційним» напрямком роботи ТЦК та СП, поліпшити комунікацію з родинами, знизити рівень байдужості, неввічливості та хамства», – наголосила Музика.

Вона також акцентувала на необхідності розробки та впровадження системи автоматизації процесів нарахування, перерахування пенсійних та соціальних виплат, що дозволить уникнути бюрократичної тяганини, зменшити кількість відвідувань ТЦК та СП родинами та випадків втрати документів підрозділами.

«Об’єднання матерів і дружин Захисників України» готове співпрацювати з ТЦК та СП, держорганами в цьому напрямку, адже підтримка родин загиблих – наша спільна робота, яка потребує системного, а не точкового реагування на труднощі. Родини загиблих і зниклих безвісти – дуже вразлива категорія, яка вже має травмуючий досвід. І розв’язання їхніх соціальних питань, полегшення процедури отримання законних пільг – наш обов’язок», – резюмувала Музика.

У Всеукраїнській громадській організації жінки з родин воїнів російсько-української війни об’єдналися заради допомоги та взаємної підтримки, розвитку активного, національно-свідомого громадянського суспільства, спроможного контролювати дії влади, активного впливу на розбудову України як мирної, суверенної, демократичної держави.

ВГО була заснована у 2014 році і наразі налічує більше ніж 2500 жінок-членкинь об’єднання у 14 регіональних підрозділах.

У ході дослідження методом телефонного інтерв’ю та онлайн анкетування було опитано 1100 осіб, які є членами родин військових, які пішли на військову службу до 2022 року, а також члени родин військових, які пішли на службу після повномасштабного вторгнення РФ на територію України.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-