Схвалення пакету допомоги для України від ЄС та подальші кроки для підтримки країни

Схвалення пакету допомоги для України від ЄС та подальші кроки для підтримки країни

Укрінформ
2 лютого, 11:30 - брифінг на тему: «Схвалення пакету допомоги для України від ЄС та подальші кроки для підтримки країни».

Організатор: Медіацентр Україна – Укрінформ.

Спікер: Всеволод Ченцов - представник України при ЄС (онлайн).

Теми для обговорення:

  • Фінансова допомога Україні: як це працюватиме.
  • Перспективи створення спецфонду військової підтримки.
  • Політика ЄС щодо України на найближчі роки.

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн та в чаті трансляції на YouTube.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також  ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці  Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

Механізми контролю щодо програми Ukraine Facility передбачалися від самого початку - посол України в ЄС

Механізми контролю видатків Українського фонду в розмірі 50 мільярдів євро передбачалися з самого початку, новаціями були необхідність щорічного звітування Єврокомісії і можливість перегляду в разі потреби параметрів фінансування через два роки.

Про це заявив представник України при ЄС Всеволод Ченцов на онлайн-брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

"Із самого початку передбачалися ці механізми контролю (за видатками Українського фонду в розмірі 50 мільярдів євро - ред.). По суті, буде кілька рівнів цього контролю - буде здійснюватися аудит, який є стандартним для такого роду інструментів, попри те що це новий інструмент. Це буде спільна робота між відповідними структурами Європейського Союзу і нашими наглядовими органами. Також передбачається парламентський контроль всього процесу - якраз для того й розробляється план економічних реформ і відновлення, який передбачатиме відповідні показники", - сказав Ченцов.

За його словами, з нового узгоджено "необхідність звітування Єврокомісії перед Єврорадою щорічно і можливість у разі потреби перегляду параметрів фінансування через два роки".

Як повідомлялося, на засіданні Євроради глави держав та урядів всіх 27 країн ЄС ухвалили рішення щодо створення в межах багаторічного бюджету ЄС так званого Українського фонду в розмірі 50 мільярдів євро, які будуть спрямовані на негайну фінансову підтримку України, її відновлення та відбудову протягом наступних чотирьох років.

Передумовою для надання такої допомоги для України в межах фонду є продовження нею курсу, який передбачає дотримання ефективних демократичних механізмів, включаючи багатопартійну парламентську систему, верховенство права, дотримання прав людини, зокрема осіб, що належать до меншин.

Під час реалізації можливостей Українського фонду Єврокомісія і Україна вживатимуть належних заходів для захисту фінансових інтересів ЄС, зокрема у контексті запобігання, виявлення та усунення фактів шахрайства, корупції, конфлікту інтересів та порушень.

Європейська рада відіграватиме ключову роль в управлінні Українським фондом. Зокрема, вона кваліфікованою більшістю має затвердити План України та додатки до нього, прийматиме рішення щодо затвердження або призупинення виплат на основі відповідної оцінки та пропозицій Європейської комісії.

На основі щорічної доповіді Єврокомісії щодо реалізації Українського фонду Єврорада щороку буде проводити обговорення щодо реалізації фонду для надання рекомендацій. За потреби за два роки Єврорада доручить ЄК розробити пропозиції з перегляду фінансування в контексті нового багаторічного бюджету ЄС.

Держави-члени ЄС наближаються до спільного розуміння принципів роботи Фонду підтримки України - Ченцов

Держави-члени ЄС наближаються до спільного розуміння принципів роботи і наповнення Фонду підтримки України в рамках Європейського фонду миру.

Про це заявив представник України при ЄС Всеволод Ченцов на онлайн-брифінгу на тему: «Схвалення пакету допомоги для України від ЄС та подальші кроки для підтримки країни» в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

"Це питання (щодо створення Фонду підтримки України в рамках Європейського фонду миру - ред.) вчора (на засіданні Євроради - ред.) також обговорювалося. Ще немає зафіксованих сум, які держави-члени вже погодилися б виділити для наповнення цього фонду, але, по суті, вже формується процес, що цьому фонду бути... Що є предметом дискусій на сьогодні? Німеччина, зокрема, ініціювала перемовини, щоб двостороння допомога, яка надається державами-членами ЄС Україні, також враховувалася як їхній внесок в цей фонд повністю чи частково", - сказав Ченцов.

За його словами, вчорашні переговори продемонстрували, що держави-члени в принципі наближаються до спільного розуміння, як цей фонд має працювати.

Посол України зауважив, що, окрім Німеччини, є також інші країни, які сьогодні поділяють запропоновану нею логіку.

"Але, я повторюю, всі розуміють, що має бути знайдений певний баланс... Логіка полягає в тому, щоб держави, які можуть платити більше, робили це, а держави ЄС, які потребують фінансової підтримки, могли нею скористатися, але водночас використали свої виробничі потужності в даному випадку для допомоги Україні. Тому тут ідеться про збереження національних інтересів кожної країни, але також про досягнення результату, тобто ефективної допомоги Україні", - резюмував Ченцов.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський під час відеозвернення до учасників спеціального саміту ЄС у Брюсселі закликав лідерів ЄС до єдності у створенні Фонду підтримки України в рамках Європейського фонду миру, з наданням щорічно не менше €5 млрд упродовж чотирьох років.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-