Українсько-японські відносини: як наразі здійснюється співпраця між країнами, та якими є подальші плани

Українсько-японські відносини: як наразі здійснюється співпраця між країнами, та якими є подальші плани

Укрінформ
2 лютого, 10:00 - брифінг на тему: «Українсько-японські відносини: як наразі здійснюється співпраця між країнами, та якими є подальші плани».

Організатор: Медіацентр Україна – Укрінформ.

Спікер: Сергій Корсунський - Надзвичайний і Повноважний Посол України в Японії (онлайн).

Теми для обговорення:

  • Українсько-японські відносини: поточна співпраця та подальші плани.
  • Допомога Україні з боку Японії.
  • Настрої та погляди в Японії щодо війни Україні.

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн та в чаті трансляції на YouTube.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також  ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці  Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

 Підсумкові матеріали:

Конференція з відновлення у Токіо буде наймасштабнішим контактом урядів Японії і України за п'ять років - посол

Конференція з відновлення України, яка відбудеться в Токіо 19-20 лютого, буде наймасштабнішим контактом урядів та бізнесів Японії і України за останніх п'ять років.

Про це заявив посол України в Японії Сергій Корсунський під час онлайн-брифінгу на тему: «Українсько-японські відносини: як наразі здійснюється співпраця між країнами та якими є подальші плани» в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

"Ми зараз готуємо цей захід (Конференцію з відновлення України - ред.). Це буде за п'ять останніх років, мабуть, наймасштабніший контакт на рівні наших урядів і бізнесу, що дуже важливо. Конференція відбудеться 19-20 лютого,.. але цей захід буде, так би мовити, вершиною піраміди, тому що вже наступного тижня, 8 лютого, агентство Nikkei Asia проводить окрему конференцію - такий своєрідний початок процесу діалогу між нашими бізнесами у контексті відбудови України, на яку приїде делегація мерів українських міст, які постраждали внаслідок російської агресії", - сказав Корсунський.

Він додав, що це буде перший крок, а 16 лютого, напередодні Конференції з відновлення, Японське агентство міжнародного співробітництва JICA проведе ще одну конференцію, в якій візьмуть участь українські стартапи і представники муніципалітетів, які вже певний час співпрацюють з Японією.

"Щодо документів, ми маємо намір підписати одну чи дві - це питання ще остаточно вирішується - міжурядові угоди в галузі економіки, а також цілу низку меморандумів між компаніями стосовно напрямків співпраці. Вони стосуються промисловості, енергетики, сільського господарства, транспорту - всіх важливих аспектів, які ми маємо на увазі, коли говоримо про відновлення України. Є частина, яка має реалізовуватися вже зараз, і вона вже почала здійснюватися, просто де-юре про це буде проголошено на конференції 19- 20 лютого. Головне - запустити стратегічні проєкти по майбутній співпраці", - зазначив посол України.

Як повідомляв Укрінформ, Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час зустрічі із міністеркою закордонних справ Японії Йоко Камікавою 7 січня у Києві обговорив низку питань, серед яких, зокрема, підготовка до Конференції з відновлення в Токіо.

Йоко Камікава підтвердила, що японська сторона готує для підписання низку важливих документів.

Рівень підтримки України в Японії за останні два роки не падав нижче 75% - посол

Рівень підтримки України в Японії за останні два роки не падав нижче 75%, водночас згідно з останніми опитуваннями, 93 % японців негативно ставляться до Росії.

Про це заявив посол України в Японії Сергій Корсунський під час онлайн-брифінгу на тему: «Українсько-японські відносини: як наразі здійснюється співпраця між країнами, та якими є подальші плани» в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

"В Японії є абсолютно однозначне розуміння ситуації. Протягом двох років ніколи рівень підтримки України в Японії не знижувався нижче 75%, а зазвичай опитування показують 80-82 %. Нещодавно уряд провів спеціальне опитування в Японії стосовно ставлення до Росії, я можу сказати, що 93% японців негативно ставляться до Росії, розуміючи, що вона робить в Україні", - сказав Корсунський.

Дипломат зауважив, що ця цифра зросла порівняно з 2022 роком, і це дуже важливо, тому що протягом багатьох років відносини Японії з Росією були доволі тісними. Зокрема, розвивалася економічна співпраця, Росія витрачала величезні кошти на просування своїх культурних продуктів - кіно, театру, балету, музики.

"Сьогодні всього цього практично немає, навпаки, тепер українці зайняли цю нішу, і я цьому дуже радий. Такі опитування показують, що в японському суспільстві дуже чітко розуміють, хто є хто, і це не може змінитися ні за яких умов... Японці неймовірно вражені нашою стійкістю і саме тому ця підтримка існує", - зазначив посол України.

Як повідомляв Укрінформ, 1 лютого до Державного бюджету України надійшло близько 390 млн дол. США від Японії у межах проєктів Світового банку, націлених на соціальний захист та відновлення сільського господарства.

Японські компанії виявляють величезний інтерес до Конференції з відновлення України - Корсунський

Японські компанії виявляють величезний інтерес до Конференції з відновлення України, яка відбудеться в Токіо 19-20 лютого, у багатьох з них створені спеціальні офіси для розробки планів щодо України.

Про це заявив посол України в Японії Сергій Корсунський під час онлайн-брифінгу на тему: «Українсько-японські відносини: як наразі здійснюється співпраця між країнами, та якими є подальші плани» в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

"Інтерес (японських компаній до Конференції з відновлення України - ред.) абсолютно шалений - зал, в якому це буде, не може вмістити всіх бажаючих, тому японська сторона займається дуже ретельним відбором, щоб там не було "туристів" і просто спостерігачів, а щоб усі, хто там буде, реально мали якісь конкретні плани. Я хочу вам сказати - це дуже важливо, тому що це новий феномен, такого ніколи не було: практично в кожній великій японській компанії, особливо у провідних торговельних домах, створені спеціальні офіси по Україні, в яких працюють десятки людей, які готують плани щодо України", - сказав Корсунський.

Він також нагадав, що в уряді Японії створили спеціальний комітет по відбудові України, який очолює прем'єр-міністр Фуміо Кішіда. Дипломат поінформував, що днями відбулось уже четверте засідання комітету, в якому, окрім урядовців, беруть участь представники агентств і бізнес-об'єднань для підготовки Конференції з відновлення України.

"Галузі, які нас цікавлять, - це те, в чому Японія має досвід і серйозний доробок: транспорт, енергетика, важке машинобудування, поводження з відходами, планування міст і мостобудування", - зазначив посол.

Як повідомляв Укрінформ, Конференція з відновлення України, яка відбудеться в Токіо 19-20 лютого, буде наймасштабнішим контактом урядів та бізнесів Японії і України за останні п'ять років.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-