Наслідки російсько-української війни для світу

Наслідки російсько-української війни для світу

Укрінформ
30  січня, 13:30 - круглий стіл  на тему: «Наслідки російсько-української війни для світу».

Організатори: Благодійний Фонд «Акцент», Громадська ініціатива «Бурштиновий шлях».

Учасники: Олег Лісний - виконавчий директор Благодійного Фонду «Акцент»; Микола Давидюк - політолог, автор книги «Як працює путінська пропаганда»; Антон Ващук - директор напрямку підприємництва, освіти та інновацій Western NIS Enterprise Fund, Канада; Алла Пердей - журналіст La Ragione, Італія (онлайн); Едуардс Лининьш - оглядач Латвійського радіо, Латвія (онлайн); Ростислав Гольцман - журналіст, медіаексперт, Ізраїль (онлайн); Юрій Соболевський - перший заступник голови Херсонської обласної ради (онлайн); Ігор Чаленко - політолог, голова Центру аналізу і стратегій; Андрій Андрієвський - головний редактор AVA.MD, Молдова (онлайн); Сергій Сумленний - політолог, директор Ініціативного центру “Європейська стійкість”, Берлін, Німеччина (онлайн); Сергій Нагорняк - народний депутат України; Ілля Пономарьов - колишній депутат Державної Думи, який голосував проти окупації Криму (онлайн); Джорджіо Провінчіалі - медіаексперт, Італія; Євген Гольцов - журналіст, медіаексперт;  Антон Кучухідзе - політолог-міжнародник, співзасновник Аналітичного центру "Обʼєднана Україна"; Олександр Краєв - експерт Ради зовнішньої політики "Українська призма".

Модератор: Дмитро Левусь.

Питання до обговорення:

  • Якими є глобальні наслідки війни?
  • Чи можна говорити про те, що «вісь зла» набирає силу, а демократичний світ увійшов у кризу?
  • Які конкретні дії необхідно зробити для припинення російської агресії та стабільного миру?

Коротко: Керівництво РФ розраховувало на те, що війна призведе до глобальних змін у світі, які посилять роль Росії. Натомість Сили оборони України зламали плани РФ щодо бліцкригу та захоплення України. Розрахунок Кремля на те, що НАТО фактично припинить існування, а світ визнає сфери впливу Росії у Європі, її право порядкувати у країнах, які входили до  складу СРСР, не виправдався. Неочікуваним для РФ стало розгортання санкційної політики проти неї за агресію. Україна ж отримала статус кандидата на вступ до ЄС, прийнято рішення про початок переговорів про вступ України до Європейського Союзу. Разом з тим, Росія продовжує військову агресію, перебудовує економіку на воєнні рейки, знаходить шляхи обходу санкцій на складові для військової техніки, проводить мобілізацію та продовжує наступальні операції в Україні, оголошуючи захоплені території «областями РФ», демонструючи цілковите нехтування міжнародним правом, поглиблює відносини з відверто антидемократичними та антигуманними режимами.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

Україні краще інвестувати у сепаратизм дальніх територій РФ, ніж у революцію Москви - політолог

Україні краще інвестувати у сепаратизм дальніх територій РФ і в їх націоналізм, ніж у свідому революцію Пєтєрбурга і Москви.

Про це під час круглого столу в Укрінформі сказав політолог, автор книги «Як працює путінська пропаганда» Микола Давидюк.

«На рахунок революції, то мені здається, що зараз нам простіше інвестувати у російський сепаратизм дальніх територій (РФ – ред.) і в націоналізм цих територій, ніж у свідому революцію Пєтєрбурга, Москви, Сочі чи будь-чого іншого. Європейська частина Москви тотально хвора на імперіалізм, на ці всі колоніальні комплекси, і вони явно не хочуть з цього виходити, навіть ті, хто поїхали і грають в опозиціонерів», - зазначив він.

За словами Давидюка, РФ наразі загнана на кількох своїх міжнародних партнерів, головним з яких 100% є Китай.

«Але ми недооцінюємо, що РФ працює з Північною Кореєю і Іраном не від доброго життя. Зрозуміло, що Китай Північну Корею вважає своїм заднім двором. І коли вона дає мільйон снарядів, то Сі Цзіньпін явно вважає їх своїми. І це – тонкий момент, на якому ми можемо грати: що Путін об’їдає Сі», - вважає політолог.

Він висловив переконання, що велика кількість того, що в РФ відбулося негативного, поганого, як спрацювали санкції тощо, залежить і від України.

«Наприклад, закрити Телеграм і почати цей принцип доміно по всьому світу ми можемо. Закрити Телеграм, наприклад, це нормальний удар по Путіну. Ми ж ВКонтакте колись закривали – і нічого не сталося. Ми можемо теж звідси завдавати удар і не просто на цій території, а запускати вірус глобально для світу», - сказав Давидюк.

Політолог-міжнародник, співзасновник аналітичного центру «Обʼєднана Україна» Антон Кучухідзе закцентував увагу на тому, що наразі росіян настільки звузили у дипломатичному сенсі, що лише президент Туреччини Реджеп Ердоган може зробити Путіну якусь послугу, щось передати і взамін взяти все, що захоче, від РФ.

«На сьогодні одна з цілей рашистів - розвалити єдність у Європі, провалилася. Так, є окремі рухи, політики, особливо - позиція Угорщини, Словаччини. Але сьогодні він (президент РФ Путін – ред.) намагається кулуарно передавати пропозиції не через Шольца, не через Макрона чи Італію, а через Ердогана», - заявив Кучухідзе.

Співзасновник Аналітичного центру «Обʼєднана Україна» висловив впевненість, що всі стратегічні цілі РФ у війні проти України провалені.

«Це очевидно. Так, всі ми під обстрілами, всі наші родичі під обстрілами, особливо ті, хто живе на прифронтових територіях. Але політика - це не лише ми або вплив на нас, це ще і глобальні речі. Рашисти жодної стратегічної мети ні в регіоні, ні відносно України не отримали», - вважає він.

Як повідомлялося, 25 січня постійний представник США при ОБСЄ Майкл Карпентер заявив, що цілі Путіна щодо України залишилися незмінними – він все ще хоче знищення України як незалежної держави та підкорення українського народу.

Делегація ЦАХАЛу постійно перебуває в Пентагоні для вирішення питання військової допомоги – ізраїльський журналіст

Делегація Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) наразі на постійній основі перебуває у Пентагоні для вирішення питання отримання обіцяної Сполученими Штатами військової допомоги.

Про це заявив ізраїльський журналіст і медіаексперт Ростислав Гольцман в онлайн-виступі під час проведення круглого столу в Укрінформі на тему: "Наслідки російсько-української війни для світу".

«Попри двопартійну підтримку Ізраїлю, що є у США, теж з’явилися деякі проблеми. Вони теж почали (говорити): «Треба зрозуміти…», «Не все так однозначно». Де ті 5 млрд, про які вони казали, що треба виділити Ізраїлю вже зараз? Де ті мільярди для України, про які вони казали? Незрозуміло. Але я сподіваюсь на людей, які працюють (із США – ред.) Наприклад, делегація ЦАХАЛу зараз на постійній основі перебуває у Пентагоні. Наші люди працюють. Ми бачимо, що є деякі речі, про які ми почуємо найближчим часом», - сказав Гольцман.

Він висловив сподівання, що допомога, обіцяна Сполученими Штатами і Ізраїлю, і Україні, буде виділена.

Ізраїльський журналіст також підкреслив, що за всіма соціологічними опитуваннями 80% населення Ізраїлю підтримують Україну.

За словами Гольдмана, «треба витримати цю зиму і цю весну».

«Я дуже сподіваюсь, що влітку у нас буде вже багато добрих новин», - спрогнозував він.

Як повідомляв Укрінформ, виділення Сполученими Штатами допомоги для України, Ізраїлю і Тайваню затримується через розбіжності між демократами та республіканцями в Сенаті Конгресу США.

Під час перемовин у Парижі 28 січня Ізраїль не зміг досягти згоди із США, Катаром та Єгиптом щодо умов нового перемир’я із ХАМАСом.

Питання підтримки України в світі має виходити на довгострокову перспективу з точки зору дій - політолог

Питання підтримки України в світі має виходити на довгострокову перспективу не з точки зору слів, а з точки зору конкретних дій прямо зараз.

Про це під час круглого столу в Укрінформі сказав політолог, голова Центру аналізу і стратегій Ігор Чаленко.

«Загроза нікуди не пішла, санкції (проти РФ – ред.) потрібно посилювати. Зараз питання підтримки України має виходити дійсно на довгострокову перспективу - не з точки зору слів, що будуть підтримувати Україну стільки, скільки потрібно, а з точки зору конкретних дій прямо зараз», - зазначив він.

Голова Центру аналізу і стратегій зауважив, що якщо проаналізувати, наприклад, видатки на сферу безпеки і оборони серед країн-членів НАТО і країн, які знаходяться у Європі поза НАТО, то можна побачити, що як мінімум половина цих країн сьогодні мають видатки менше 2% ВВП на сферу безпеки і оборони.

«Якщо говорити безпосередньо про Україну, про весь рівень підтримки, який вони забезпечують, ті країни, які нам допомагають, то ми побачимо, що ледь не половина країн сьогодні навіть не дотягують до рівня, який було запропоновано нашими друзями з Естонії (чверть відсотка з ВВП на підтримку України)», - поінформував політолог.

Чаленко зазначив, що є велика кількість держав, зокрема і з потужними економіками, наприклад - ті ж Італія, Франція чи Іспанія, які у відсотках до власного ВВП сьогодні надають недостатню можливу для них допомогу Україні, що розцінюється Росією як певна слабкість.

«З іншої сторони, ми маємо такі кейси, як з Німеччиною, яка, здається, ледь не друга країна по об’єму військової допомоги. Але при цьому там стоїть питання, наприклад, по ракетах Taurus», - сказав він.

Голова Центру аналізу і стратегій висловив переконання, що рівень підтримки має бути рівнозначним у всіх країнах (залежно – ред.) від потужностей.

Виконавчий директор БФ «Акцент» Олег Лісний зазначив, що дуже хоче, щоб у цьому році протверезіли не тільки українці.

«А ми протверезіли, до речі, тепер настав час і наших союзників. Бо це війна в Європі, і це справа у першу чергу Європи», - переконаний Лісний.

Чаленко зі свого боку додав, що всі проблеми країн Європи - у продовженні політики миролюбності, яку сьогодні підхоплюють багато опозиційних сил.

«І виходить ситуація, що (різні особи – ред.) створюють міф, розказують, що «проголосуйте за опозицію і вам буде добре, і війни не буде у конкретній країні». Це міф, який треба руйнувати дуже оперативно, бо зараз для підтримки цього міфу застосовується і російська пропаганда, і сили відповідної опозиції», - поінформував політолог.

Як повідомляв Укрінформ, глава польського уряду Дональд Туск перед самітом ЄС у Брюсселі 1 лютого проведе розмову із словацьким колегою Робертом Фіцо, аби той підтримав усі рішення щодо фінансової та військової підтримки України.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-