Оперативна ситуація на Півдні України та в Чорному морі

Оперативна ситуація на Півдні України та в Чорному морі

Укрінформ
29 січня, 12:00 - брифінг на тему: “Оперативна ситуація на Півдні України та в Чорному морі”.

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікер: Наталя Гуменюк - начальник об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України, полковник (онлайн).

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн та в чаті трансляції на YouTube.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також  ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці  Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

Використання Росією для обстрілів півдня України північнокорейських снарядів ще не фіксувалося - Гуменюк

У зоні відповідальності ОК «Південь» поки що не фіксувалось застосування російськими військами північнокорейських снарядів під час обстрілів.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ повідомила керівник об’єднаного пресцентру Оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк.

Відповідаючи на запитання, чи зафіксовано під час обстрілів півдня України застосування Росією північнокорейських снарядів, вона сказала, що в зоні відповідальності ОК «Південь» таких випадків іще не було.

«Кожного разу, коли відбуваються обстріли, після відпрацювання слідчої групи працюють і вибухотехніки, і органи дослідження, і прокуратура, і тільки після виваженого висновку експертів відбувається проголошення тої чи іншої інформації щодо відповідних снарядів. У нашій зоні відповідальності ми поки не фіксували таких», - сказала Гуменюк.

Як повідомляв Укрінформ, у листопаді 2023 року Північна Корея відправила до Росії понад 1 мільйон артилерійських снарядів.

На Херсонщині ворог посилив застосування дронів, за добу використовує до 80 одиниць - Гуменюк

Російські війська посилили використання дронів на півдні України. Так, за добу там фіксується понад 80 одиниць.

Про це на брифінгу в медіацентрі Україна-Укрінформ повідомила керівник об’єднаного пресцентру Оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк.

«Ворог не припиняє активності в напрямку Правобережжя. Деокуповані території в безпосередній близькості до води особливо потерпають від регулярних обстрілів і застосування дронів. Ворог посилив цю компоненту дуже потужно, застосовуючи понад 80 одиниць за добу тільки в нашій зоні відповідальності. Це переважно Херсонщина, але також FPV-дрони і дрони іншої модифікації, зокрема розвідувальні і ті, які здатні скидати осколкові боєприпаси, застосовує і з Кінбурнської коси з цього напрямку на напрямку Миколаївщини, протилежного берега Дніпро-Бузького лиману», - сказала Гуменюк.

За словами речниці, такі дії ворога свідчать про наміри розосередити Сили оборони по всій протяжності цієї частини фронту. Водночас Сили оборони півдня продовжують розширювати свій плацдарм та за добу знищили понад 100 окупантів.

«Ми продовжуємо боротьбу і за позиції на лівому березі, розширюючи наші плацдарми. Очевидно, що окупанти побоюються цієї нашої активності, тому ... знову поновили активність і за минулу бойову добу довели її до 8 штурмів, але всі вони були невдалими. Окупанти були змушені повертатися на свої позиції із втратами особового складу. За минулу добу ми нарахували підтвердженими 105 окупантів відмінусованих у нашій зоні відповідальності», - повідомила Гуменюк, додавши, що також є результати по знищенню ворожої техніки, зокрема артилерійських установок.

За словами Гуменюк, свої сили на цьому напрямку ворог намагається відновити, формуючи команди для підсилення.

Як повідомляв Укрінформ, Сили оборони України з 24 лютого 2022 року по 29 січня 2024 року ліквідували близько 383 тисяч 180 російських загарбників, з них 1070 осіб – за останню добу.

Активність флоту РФ у Чорному морі може пояснюватись навчанням екіпажів – Гуменюк

Активність у Чорному морі кораблів російського флоту може бути пов’язана із проведенням навчальних вправ, яке, втім, будь-якої миті може перейти у бойову роботу.

Про це заявила керівник об’єднаного пресцентру Оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

За її словами, ситуація у Чорному морі стала і контрольована, Сили оборони відстежують активність кораблів РФ, які перебувають на бойовому чергуванні.

«Зараз триває початковий період навчального року у військовому розумінні, і підрозділи ворожого флоту також мають певні завдання з виконання, наприклад обов’язкових навчальних вправ, злагодження екіпажів тощо. Тому їхня активність і перебування у відкритому морі може бути пов’язана із тим, що вони відпрацьовують обов’язкову програму. Але розуміючи, що кожен з них споряджений бойовими ракетами, ми не можемо скидати з рахунку і ту загрозу, яку вони становлять. Будь-якої миті виконання навчальних завдань може перетворитись у виконання бойової роботи», - сказала Гуменюк.

За її словами, пуски з підводних ракетоносіїв складно виявити для української системи ППО, саме тому Генштаб рівень ракетної небезпеки оцінює як надзвичайно високий, тож населенню реагувати на сигнали повітряної тривоги треба дуже оперативно.

Як повідомляв Укрінформ, Росія станом на 8:00 29 січня тримала у Чорному морі 5 кораблів, серед яких два носії крилатих ракет "Калібр", споряджені вісьмома ракетами.

Відео:

Videо:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-