Діалог по-російськи:

Діалог по-російськи: "чорний реєстр" страт, катувань і жорстокого поводження з цивільним населенням

Укрінформ
30 січня, 12:00 - пресконференція на тему: “Діалог по-російськи: "чорний реєстр" страт, катувань і жорстокого поводження з цивільним населенням”.

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікери: Анастасія Малинка - інформаційна менеджерка правозахисної асоціації Freerights; Марія Квіцінська - менеджерка з прав людини Всесвітньої організації проти катувань (OMCT) (онлайн); Олександр Зюзь - начальник відділу взаємодії з державними, недержавними та міжнародними організаціями департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту Офісу Генерального прокурора.

Коротко. Під час заходу правозахисна асоціація Freerights, яка входить до коаліції “Україна. П’ята ранку”, представить “Чорний реєстр випадків страт, катувань і жорстокого поводження з цивільним населенням на тимчасово окупованих територіях України”, а Всесвітня організація проти катувань (OMCT) - Дорожню карту розслідування катувань і насильницьких зникнень, аби зафіксовані випадки стали частиною кримінальних проваджень і подальшого покарання винних у воєнних злочинах.

Довідково. Коаліція «Україна. П'ята ранку» почала роботу 25 лютого 2022 року, наступного дня після повномасштабного вторгнення РФ в Україну та об'єднує 38 неурядових організацій та  індивідуальних експертів, що спрямовують зусилля для системного документування воєнних злочинів і злочинів проти людяності, скоєних у ході російської збройної агресії проти України.  Коаліція займається захистом жертв російсько-української війни через державні та міжнародні механізми правосуддя. Її діяльність спрямована на досягнення справедливості через притягнення до відповідальності владної верхівки РФ за скоєння злочину агресії проти України.

Захід пройде у рамках співпраці коаліції “Україна. П’ята ранку” з Міністерством закордонних справ Нідерландів.

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн та в чаті трансляції на YouTube.

Контактна інформація: Олена Задорожна, +38 097 9155445, coalition 5am@gmail.com

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також  ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці  Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

Найбільше фактів катувань окупантами мирного населення зафіксовано на Херсонщині й Київщині - правозахисники

Скоєні російськими загарбниками на території України воєнні злочини увійшли до архіву “Чорний реєстр випадків страт, катувань і жорстокого поводження з цивільним населенням на тимчасово окупованих територіях України”.

Про це повідомила на презентації реєстру в Медіацентрі Україна — Укрінформ менеджерка правозахисної асоціації Freerights Анастасія Малинка.

“Всього зібрано 432 випадки катувань на ТОТ, серед яких 128 - у Херсонській області, 119 — Київській, 76 - Харківській, 34 — в Запорізькій, 28 — в Чернігівській, 15 — в Сумській, 12 — в Миколаївській, 10 — в Донецькій, 6 — в Луганській і 4 в Автономній республіці Крим”, - сказала Малинка.

За її словами, зібрана база поєднує аналітичні дослідження та опис воєнних злочинів, вчинених росіянами на окупованих частинах, вона наочно демонструє обʼєм трагедії.

Малинка повідомила, що факти катувань були зібрані у період з 24 лютого 2022 року по 31 серпня 2023 року, тобто за півтора року війни. Головна мета архіву — створити книгу пам’яті, що збереже інформацію про масштаб злодіянь проти цивільного населення на окупованих територіях, і яка може бути використана у міжнародних судах.

Збір фактів продовжується, зауважила вона і звернулась з проханням повідомляти організацію про такі злочини загарбників.

З реєстром злочинів можна ознайомитись на сайті організації як українською, так і англійською мовами.

Менеджерка з прав людини Всесвітньої організації проти катувань (OMCT) Марія Квіцінська зауважила, що буде створено дорожню карту розслідування катувань і насильницьких зникнень, аби зафіксовані випадки стали частиною кримінальних проваджень і винні у воєнних злочинах були покарані.

Правозахисна асоціація Freerights входить до коаліції “Україна. П’ята ранку”, яка почала роботу 25 лютого 2022 року, наступного дня після повномасштабного вторгнення РФ в Україну, та об'єднує 38 неурядових організацій та індивідуальних експертів, які спрямовують зусилля для системного документування воєнних злочинів і злочинів проти людяності, скоєних у ході російської збройної агресії проти України.

Коаліція займається захистом жертв російсько-української війни через державні та міжнародні механізми правосуддя. Її діяльність спрямована на досягнення справедливості через притягнення до відповідальності владної верхівки РФ за скоєння злочину агресії проти України.

Вже 146 окупантів отримали вироки у справах щодо нелюдського поводження із цивільними і військовополоненими - ОГП

У справах щодо нелюдського поводження із цивільними і військовополоненими винесено вироки 146 російським окупантам.

Про це повідомив начальник відділу взаємодії з державними, недержавними та міжнародними організаціями департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу генерального прокурора Олександр Зюзь на пресконференції на тему: “Діалог по-російськи: "чорний реєстр" страт, катувань і жорстокого поводження з цивільним населенням” у Медіацентрі Україна — Укрінформ.

“З початку вторгнення ми отримуємо інформацію від багатьох неурядових організацій, які документують різні типи злочинів. Ми її опрацьовуємо і на цей день у нас вже є по нелюдському поводженню із цивільними і військовополоненими 187 підозрюваних, 148 обвинувачених та 46 вироків стосовно 146 осіб”, - сказав він.

За словами Зюзя, вже є вироки судів, які набрали законної сили.

“Також колеги з регіональних підрозділів продовжують збирати інформацію про тих чи інших осіб, причетних до катувань та розстрілів цивільних осіб. Ми збираємо цю інформацію, опрацьовуємо і йдемо до мети: щоб кожен винний, незалежно, де він перебуває, був притягнутий до відповідальності”, - підкреслив представник ОГП.

Як повідомляв Укрінформ, скоєні російськими загарбниками на території України воєнні злочини увійшли до архіву “Чорний реєстр випадків страт, катувань і жорстокого поводження з цивільним населенням на тимчасово окупованих територіях України”. Зібрано 432 випадки катувань на ТОТ.

Всесвітня організація проти катувань розробила дорожні карти, які допоможуть притягнути росіян до відповідальності за злочини проти людяності

Всесвітня організація проти катувань розробила Дорожню карту розслідування катувань і насильницьких зникнень, а також Дорожню карту юридичних та адвокаційних дій.

Про це повідомила менеджерка з прав людини Всесвітньої організації проти катувань (OMCT) Марія Квіцінська на пресконференції на тему: “Діалог по-російськи: "чорний реєстр" страт, катувань і жорстокого поводження з цивільним населенням” у Медіацентрі Україна — Укрінформ.

Дорожня карта була розроблена на прецедентах, зокрема трибуналу по колишній Югославії. «Цей історичний, політичний і військовий контекст взаємовідносин між Україною та Росією є складовою частиною моделі злочину, який вчиняють росіяни. І, відповідно, він має враховуватися під час розслідування. Тому ми розробили дуже детальний перелік питань, якими мають керуватися, зокрема, представники правозахисних організацій, коли вони виїжджають у польові місії, коли вони опитують свідків», – пояснила вона.

Як повідомлялось, у справах щодо нелюдського поводження із цивільними і військовополоненими винесено вироки 146 російським окупантам, повідомили в офісі Генпрокурора. Скоєні російськими загарбниками на території України воєнні злочини увійшли до архіву “Чорний реєстр випадків страт, катувань і жорстокого поводження з цивільним населенням на тимчасово окупованих територіях України”. За півтора року зібрано 432 випадки катувань на ТОТ.

Відео: 

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-