Повернення ветеранів на ринок праці та у цивільне життя

Повернення ветеранів на ринок праці та у цивільне життя

Укрінформ
25 січня, 13:30 - пресконференція на тему: «Повернення ветеранів на ринок праці та у цивільне життя. Виклики і завдання перед державою та бізнесом».

Організатор: Міністерство економіки України.

Спікери: Тетяна Бережна - заступниця міністра економіки України; Дмитро Сахарук - виконавчий директор ДТЕК; Андрій Булах - віцепрезидент ПрАТ «МХП»; Володимир Кудрицький - голова правління НЕК “Укренерго”; Роман Бондар - генеральний директор Korn Ferry; Ігор Смілянський - генеральний директор “Укрпошти”.

Чому це важливо

Під час заходу обговорюватимуться питання державної підтримки ветеранів, які повертаються до цивільного життя, та роботодавців, інтеграції ветеранів у ринок праці і пов’язаних з цим викликів, підтримки сімей захисників та турботи про локальні спільноти й громади, питання інклюзії.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ до 11:00 25 січня за посиланням.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

Роботодавців потрібно стимулювати до працевлаштування ветеранів, а не впроваджувати обов’язкові нормативи – Мінекономіки

Міністерство економіки надає перевагу ініціативам, спрямованим на заохочення роботодавців працевлаштовувати ветеранів, а не на запровадження обов’язкових нормативів та квот.

Про це під час пресконференції в Укрінформі «Повернення ветеранів на ринок праці та у цивільне життя» сказала заступниця міністра економіки України Тетяна Бережна.

«Є багато ініціатив, які спрямовані на те, щоб залучити ветеранів на ринок праці. Держава не повинна створювати окремі нормативи для роботодавців по працевлаштуванню осіб з інвалідністю та ветеранів, а навпаки - давати стимули для компаній. І Міністерство економіки має вже велику базу таких рішень і практичних інструментів, наприклад, можливість отримати роботодавцю компенсацію частини заробітної плати за працевлаштування ветерана, отримати компенсацію за облаштування робочого місця для особи з інвалідністю. Тобто ми тяжіємо до стимулюючої філософії, а не до впровадження обов'язкових нормативів», - сказала Бережна.

Під час заходу заступниця міністра представила чергову ініціативу від Мінекономіки, підготовлену разом із керівниками 35 компаній, - практичний посібник з рекомендаціями для бізнесу щодо адаптації ветеранів, які повернулися до роботи.

За словами Бережної, вже зараз роботодавцям потрібно мати рішення, яким чином інтегрувати захисників та захисниць у робочий процес після демобілізації.

«У переважній більшості наші ветерани будуть повертатися на свої робочі місця або працевлаштовуватися на нові. І роботодавцям вже треба мати рішення, яким чином цих людей, які навчилися приймати швидкі рішення, отримали нові унікальні компетенції, повернути на робочі місця і дати їм нові можливості для самореалізації», - зазначила заступниця міністра.

У посібнику зібрані практичні рекомендації, які стануть у пригоді як малим, так і великим підприємствам. Незабаром він буде викладений у вільному доступі онлайн.

Як повідомлялося, у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт, яким пропонується встановити для підприємств, установ, організацій норматив робочих місць для працевлаштування ветеранів війни у розмірі 2% середньооблікової чисельності штатних працівників.

До роботи у підрозділах Укренерго повернулися вже 32 ветерани

Починаючи з 2014 року в НЕК «Укренерго» було мобілізовано 350 працівників, 32 з них повернулися до роботи.

Про це під час пресконференції в Укрінформі «Повернення ветеранів на ринок праці та у цивільне життя» розповів голова правління компанії Володимир Кудрицький.

«Ми в Укренерго маємо близько 7 тис. працівників, з яких зараз мобілізовано або воювали в АТО 350 людей. На свої робочі місця повернулося 32 наших співробітники. Всім ветеранам ми забезпечуємо базові соціальні програми: зберігаємо заробітну плату, якщо людина пропала безвісти або перебуває у полоні, цю заробітну плату отримує його родина. Родинам загиблих співробітників допомагаємо вирішити питання з житлом тощо», - розповів Кудрицький.

Крім того, в компанії розроблена та діє чотирикомпонентна корпоративна програма, яка допомагає військовим адаптуватися до цивільного життя. Вона включає медичну підтримку, психологічну допомогу, надання юридичного супроводу та ресоціалізацію через роботу.

Проте, на думку Кудрицького, зусиль по реінтеграції військових в кожній окремій компанії недостатньо для вирішення проблеми, яка має значно глобальніший вимір.

«Ми помиляємось, коли розглядаємо програми адаптації ветеранів як частину корпоративно-соціальної відповідальності кожної компанії окремо. Сьогодні в обороні задіяно близько 10% працездатного населення чоловічої статі. Масштаб мобілізації такий, що в найближчі роки розвиток української економіки буде стримувати, напевно, не стільки відсутність кредитних ресурсів, палива чи матеріалів виробництва, скільки відсутність людей. Україна має ставити перед собою одну з макроекономічних цілей – повернути якомога більший відсоток ветеранів до економічної активності після повернення з фронту», - додав Кудрицький.

Він запропонував бізнесу об’єднати окремі корпоративні ініціативи та ветеранські програми у певну загальнонаціональну платформу, щоб завдяки синергії отримати результат у рази більший.

«Хтось із нас міг би фінансувати юридичний супровід, хтось - допомогти з медичними послугами, хтось зробив би внесок своїми робочими місцями. Звичайно, держава буде грати лідируючу роль у написанні політик інтеграції ветеранів у суспільство. Але державні і приватні компанії мають ресурси і повинні цим процесом займатися предметно. Від цього виграють усі - і роботодавці, і ветерани, і держава», - зазначив очільник Укренерго.

Як повідомлялося, за час дії грантової програми “Власна справа” переможцями стали вже 260 ветеранів та членів родин учасників бойових дій, які отримають гранти на 109 млн грн.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-