Презентація дослідження SIGMA та дискусія про центр уряду в Україні

Презентація дослідження SIGMA та дискусія про центр уряду в Україні

Укрінформ
24 січня, 15:00 - круглий стіл на тему: «Центр уряду: завдання, виклики та перспективи розвитку. Презентація дослідження SIGMA та дискусія про центр уряду в Україні».

Організатор: Центр політико-правових реформ.

Учасники: Ігор Коліушко - голова Правління Центру політико-правових реформ, модератор;  Олександр Ярема - державний секретар Кабінету Міністрів України;  Ігор Когут - директор Програми USAID «РАДА: наступне покоління» (Online); Угіс Сікс - керівник Проєкту EU4PAR (Online); Арсен Попель - експерт Проєкту EU4PAR (Online); Олег Войтович -  заступник державного секретаря Кабінету Міністрів України; Олександр Саєнко - експерт Центру політико-правових реформ; Олександр Банчук - заступник Міністра юстиції України; Валерія Новак - керівниця напрямку Програми USAID «РАДА: Наступне Покоління».

До участі запрошені: представники Верховної Ради України, Міністерства юстиції України, Міністерства фінансів України, Міністерства цифрової трансформації України. 

Чому це важливо? 

Метою проведення заходу є всебічна консолідація зацікавлених сторін в процесі обговорення поточного стану функціонування центру уряду в Україні, визначення основних викликів та пошуку шляхів удосконалення моделі центру уряду в Україні із врахуванням поточних та потенційних завдань Європейської інтеграції.

Представники Секретаріату КМУ, ключових міністерств, українські та європейські експерти обговорять актуальні питання та аспекти функціонування центру уряду в Україні:

  • Значення центру уряду у процесі координації формування державної політики з урахуванням євроінтеграційних процесів.
  • Закордонний досвід функціонування центру уряду та його потенційне використання в Україні.
  • Чинна модель центру уряду в Україні – переваги, виклики та проблеми.
  • Удосконалення інфраструктури координації Європейської інтеграції та роль центру уряду в цих процесах.
  • Роль центру уряду як основному суб'єкту розбудови та налагодження взаємодії Уряду та Парламенту.
  • Шляхи вдосконалення організації центру уряду в Україні.

Захід проводиться Центром політико-правових реформ у межах реалізації Програми USAID «РАДА: наступне покоління». Проведення заходу стало можливим завдяки  підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Погляди висловлені під час обговорення необов’язково відображають погляди USAID чи уряду Сполучених Штатів.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Реєстрація обов'язкова за посиланням

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

У Києві презентували дослідження SIGMA щодо України

У Києві відбулася презентація дослідження SIGMA та дискусія про Центр уряду в Україні.

Пресконференція «Центр уряду: завдання, виклики та перспективи розвитку. Презентація дослідження SIGMA та дискусія про центр уряду в Україні» відбулася в Укрінформі.

«Виклики для Центру уряду, з якими ми сьогодні зіштовхнулися, зокрема пов'язані з повномасштабним вторгненням Російської Федерації в Україну, пов'язані з європейською інтеграцією. Потребується переосмислення державної системи управління, і роздуми про те, яким чином оновити цю систему та її функціонування», - зазначив державний секретар Кабінету Міністрів України Олександр Ярема.

За його словами, в часи воєнного стану, а також в час післявоєнного відновлення, дуже важливо активізувати оперативне і ефективне ухвалення рішень державним апаратом.

Ярема зауважив, що одним з основних функцій Центру уряду можуть стати національне стратегічне планування в частині підготовки, ухвалення і моніторингу програмних і стратегічних документів державного рівня, формування та реалізація політики в окремих сферах.

«Вбачається, що Центр уряду міг би на себе брати цей функціонал, пришвидшити процес проходження і створення нормативно правових актів, а також виконувати експертну функцію в частині системного аналізу політики, щоб було краще її координувати, сприяти формуванню та реалізовувати», - підкреслив посадовець.

Своєю чергою заступник державного секретаря Кабінету Міністрів Олег Войтович акцентував на необхідних функціях та повноваженнях Центру уряду.

Він наголосив, що однією з таких функцій має бути національне стратегічне планування.

«Програмні (стратегічні) документи та стратегічні плани потребують особливої уваги з початку їх ініціювання, прийняття, моніторингу виконання та до прийняття рішення про завершення реалізації», - наголосив посадовець.

За його словами, підготовка таких документів має супроводжуватись Секретаріатом КМУ під час розроблення, а особливо важливі документи розробляються Секретаріатом Кабінету Міністрів.

Войтович підкреслив, що експертно-аналітична функція має передбачати моніторинг стану справ у державі, а системний аналіз політики дозволить повноцінно координувати формування політики та аргументовано сприяти її реалізації.

Також він зауважив, що функція формування та реалізація політики в окремих сферах передбачає можливість ефективного впливу на прийняття тих чи інших рішень в питаннях формування, реалізації та оцінки ефективності державних політик, зокрема кроссекторального характеру. Водночас сфери політик, зокрема кроссекторальні, які не віднесені до діяльності інших міністерств, віднесені до повноважень Секретаріату КМУ.

«До нормотворчої функції Центу уряду належить підготовка актів законодавства, формування державної політики, зокрема з кроссекторальних питань, а також передбачає розроблення проєктів законів, інших нормативно-правових актів та актів розпорядчого характеру», - повідомив політик.

Водночас однією з головних функцій заступник державного секретаря КМУ назвав євроінтеграційну функцію, яка передбачає виконання вимог розширення та адаптації законодавства до acquis ЄС.

Окрім того, важливими для Центру уряду є функція контролю та моніторингу, а також організаційна функція.

Учасники пресконференції презентували результати дослідження SIGMA, мета якого окреслити значення Центру уряду для належного врядування.

У висновках дослідження зазначається, що інституційний підхід в Україні характеризується відносно нижчою централізацією: «функції Центру уряду розподілені між різними інституціями».

Також зазначається, що Центр уряду України - найчисельніший серед країн, охоплених дослідженням.

Водночас підкреслюється, що Секретаріат КМУ, який є головною інституцією Центр уряду, зрідка очолює політичні ініціативи, і в тих випадках, коли відіграє таку роль, є питання чи наявні достатні ресурси.

Також зауважується, що ефективність СКМУ з координації урядового планування знижена через проблеми у самій системі планування.

Окрім того, акцентується, що нормативно-правова база для функціонування Центру уряду є розвинутою, але є виклики з її практичною імплементацією.

Водночас у дослідженні наявні декілька рекомендацій для України.

Наголошується, що Центру уряду слід зміщувати свій фокус уваги на діяльність з набуття членства України в ЄС, пристосовуючи відповідно свої структури та процеси.

Рекомендується переглянути систему управління процесом євроінтеграції, щоб його координація як в СКМУ, так і з іншими органами (зокрема Офісом Президента та ВР) була ефективнішою та забезпечувала керівництво суттєво збільшеним навантаженням.

Пропонується уточнити стратегічну/технічну роль підрозділу щодо питань євроінтеграції СКМУ (УОКЄЄАІ) у загальній системі та забезпечити його повне укомплектування персоналом та належне керівництво.

Окрім того, рекомендується затвердити методику розробки та моніторингу галузевих стратегій і роз'яснити процедуру перевірки якості центром уряду.

Відео: 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-