«Школа майбутнього для України»: литовсько-український проєкт з будівництва шкіл

«Школа майбутнього для України»: литовсько-український проєкт з будівництва шкіл

Укрінформ
24 січня, 09:00 - пресконференція на тему: «Школа майбутнього для України» – литовсько-український проєкт для залучення донорів та будівництва шкіл».

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Учасники: Оксен Лісовий - міністр освіти і науки України;  Мустафа Найєм - голова Агентства відновлення; Артурас Жарновскіс - керівник програм "Co-create Future of Ukraine" Центрального агентства виконання проєктів; Анна Новосад - освітній активіст, SavED.

Чому це цікаво?

«Школа майбутнього для України» – це ініціатива уряду Литви  в партнерстві з Агентством відновлення для відбудови освітньої  інфраструктури. Мета - заощадити час та кошти на проєктування нових шкіл. У координації з Міністерством освіти і науки України, проєкт допоможе будувати сучасні, інклюзивні та стійкі до викликів війни заклади освіти. 

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн та в чаті трансляції на YouTube.

Реєстрація та акредитація представників ЗМІ  - за посиланням

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також  ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці  Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

Україна оголосила міжнародний конкурс на кращий типовий проєкт нової школи

За ініціативи уряду Литви та за сприяння Агентства відновлення розпочинається міжнародний конкурс «Школа майбутнього для України» з пошуку найкращих архітектурних проєктів для відбудови освітніх закладів за принципом build back better.

Про це розповів голова Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України Мустафа Найєм під час пресконференції в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

«Щоб побудувати нові школи, нам потрібні нові стандарти. В Україні просто не існує експертизи щодо будівництва нових шкіл, тому що дуже багато років у нас ніхто їх не будував. Якщо щось і було, то це поодинокі проєкти. До того ж у жодної української громади в наших сьогоднішніх умовах немає коштів навіть на проєктно-вишукувальні роботи. Відбудова України за принципом build back better на даному етапі є поки що нашою мрією. І проєкт «Школа майбутнього для України» започаткований саме для того, щоб ця мрія була реалізована в життя», - сказав Найєм.

Ініціатором проєкту виступило Центральне агентство управління проєктами (CPVA) Литви. Кошти у сумі 500 тис. євро надасть литовський Фонд співробітництва та гуманітарної допомоги. З них 300 тис. євро отримає архітектурне бюро, яке переможе у відкритому конкурсі.

Завдання ініціативи полягає у розробці типових архітектурних рішень для будівництва шкіл в Україні. За підсумками конкурсу, в якому можуть взяти участь архітектори з усього світу, експертне міжнародне журі обере найкращу пропозицію, яка отримає фінансування на підготовку проєктно-кошторисної документації для будівництва освітнього закладу.

«Ця документація буде у вільному безкоштовному доступі для усіх громад. Це зовсім не означає, що у нас будуть типові школи по всій країні. Будь-яке місто, громада зможе взяти проєкт, адаптувати його під свої потреби і почати будівництво сучасної, енергоефективної, інклюзивної школи за новими стандартами з урахуванням всіх безпекових вимог. Ми пропонуємо готовий на 90% інструмент, який слугуватиме підтримкою для муніципалітетів, які зможуть зекономити кошти», - зазначив очільник Агентства відновлення.

За словами керівника програм «Co-create Future of Ukraine» CPVA Артураса Жарновскіса, залучення до конкурсу міжнародних фахівців та експертів сприятиме у пошуку донорів, готових профінансувати подальшу розробку обраного для реалізації проєкту.

«Міжнародний конкурс оцінюватиме міжнародний склад журі, до якого увійдуть відомі на весь світ архітектори. Вони не лише обиратимуть найкращі ідеї та рішення, а й сприятимуть залученню донорів. Бо всі донори хочуть фінансувати належної якості проєкти», - сказав Жарновскіс.

Він додав, що ініціатива «Школа майбутнього» може мати продовження у вигляді наступних спільних проєктів для відбудови України, зокрема напрацювань типових рішень для будівництва лікарень, бібліотек тощо.

Конкурсний розгляд наданих пропозицій триватиме до квітня, після чого буде обраний переможець, з яким буде украдений договір на розробку адаптивного архітектурного проєкту школи.

Очікується, що проєктно-кошторисна документація буде готова вже до листопада 2024 року.

Як повідомлялося, за даними Міністерства освіти та науки, станом на кінець серпня 2023 року в Україні пошкоджено 3 389 закладів освіти, повністю зруйновано 361 заклад освіти.

В Україні кожна сьома школа зазнала пошкоджень через війну - МОН

В Україні від початку повномасштабної війни більш ніж 1600 шкіл зазнали пошкоджень, понад 200 були зруйновані.

Про це повідомив заступник міністра освіти і науки України Андрій Сташків під час пресконференції в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

"Війна значно унеможливила доступ до очного навчання дітей, що призвело до освітніх втрат через відсутність доступу до якісного навчання. Тільки шкіл було зруйновано більше 200, і більше 1600 шкіл зазнали пошкодження. Якщо перевести у відносні цифри, то це кожна сьома школа в Україні зазнала пошкоджень. Це, безумовно, спричиняє відсутність доступу до освіти в дітей", - сказав Сташків.

Він зазначив, що зараз в Україні близько 900 тисяч дітей навчаються дистанційно, бо не можуть відвідувати школу. За його словами, в умовах війни це є викликом як для вчителів, так і для самих учнів.

Як повідомлялося, за ініціативи уряду Литви та за сприяння Агентства відновлення розпочинається міжнародний конкурс «Школа майбутнього для України» з пошуку найкращих архітектурних проєктів для відбудови освітніх закладів за принципом build back better.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-