Брифінг керівників правоохоронних органів щодо результатів роботи з протидії корупції та розслідування резонансних кримінальних проваджень.

Брифінг керівників правоохоронних органів щодо результатів роботи з протидії корупції та розслідування резонансних кримінальних проваджень.

Укрінформ
22 січня, 10:30 - брифінг керівників правоохоронних органів щодо результатів роботи з протидії корупції та розслідування резонансних кримінальних проваджень.

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікери: Андрій Костін - генеральний прокурор; Олексій Сухачов - директор Державного бюро розслідувань; Іван Вигівський - голова Національної поліції України. 

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн та в чаті трансляції на YouTube.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також  ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці  Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

Костін: Від початку повномасштабного вторгнення органами безпеки розслідувалося 66 кримінальних проваджень, предметом яких є активи РФ

Від початку повномасштабного вторгнення за процесуального керівництва прокурорів органами безпеки розслідувалося 66 кримінальних проваджень, предметом яких є активи, які прямо чи опосередковано належать громадянам Російської Федерації.

Про це генеральний прокурор Андрій Костін сказав на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

«З початку повномасштабного вторгнення за процесуального керівництва прокурорів органами безпеки розслідувалося 66 кримінальних проваджень, предметом яких є активи, які прямо чи опосередковано належать громадянам Російської Федерації. Ще 114 кримінальних проваджень щодо злочинів, учинених суб’єктами підприємницької діяльності, які пов’язані з РФ, розслідували органи Нацполу», - повідомив Костін.

Він уточнив, що у ході розслідування цих проваджень арештовано та передано в управління АРМА корпоративні права 91 української юридичної особи, суб’єкти господарювання, які мають бенефіціарних власників громадян РФ та державні підприємства РФ, на суму понад 22 млрд грн.

«В ході розслідувань Нацполу накладено арешт на російські та білоруські активи на суму майже 6 млрд грн, арештовано та передано в АРМА понад 260 об’єктів нерухомості. Це цілісні майнові комплекси, підприємств, заводи, приватні портові комплекси, офісні та житлові приміщення та інше, понад 400 одиниць транспортних засобів та спецтехніки, промислове обладнання та продукція загальною вартістю понад 1,1 млрд доларів США», - сказав Костін.

Як повідомлялося, раніше Костін заявив, що українські правоохоронці оголосили підозри у скоєнні воєнних злочинів 477 російським військовим, щодо 77 з них уже ухвалені судові вироки.

Міноборони визнало себе потерпілою стороною у "справі Гринкевичів" – директор ДБР

Директор Держбюро розслідувань Олексій Сухачов заявив, що у так званій справі Гринкевичів Міністерство оборони визнало себе потерпілою стороною.

Про це він сказав на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ, відповідаючи на запитання, чи є вже (або плануються) підозри ексчиновникам Міноборони, які також причетні до закупівель.

«У цьому провадженні вже повідомлено про підозру, тобто існує вже стадія притягнення до кримінальної відповідальності, п'ятьом особам, які були дотичні до укладання контрактів, це бізнесмени. Зараз слідство ще не завершене, слідство на початковій стадії, тому ми будемо вивчати весь ланцюг. Ми вже розуміємо за наслідками експертиз, за наслідками вивчень документації, яка була вилучена в Міністерстві оборони», – сказав Сухачов.

Окрім того він додав, що «є повна комунікація та співпраця з Міністерством оборони, безпосередньо з міністром оборони, паном Умєровим».

«І Міністерство оборони вже визнало себе потерпілою стороною у цьому провадженні. Тому щодо притягнення конкретних чиновників – це питання ще в роботі у слідства і у прокурорів, і ми, як тільки буде в нас певний результат, одразу будемо виходити з комунікацією до суспільства і повідомляти про наші здобутки в цьому провадженні», – сказав директор ДБР.

Як повідомлялося, 29 грудня 2023 року працівники ДБР затримали львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича під час спроби дати хабар одному із керівників Головного слідчого управління ДБР за сприяння у поверненні майна, вилученого у підконтрольних йому компаній в ході розслідування кримінального провадження.

Працівники Державного бюро розслідувань 17 січня оголосили нову підозру львівському бізнесмену і членам злочинної організації, які завдали державному бюджету збитків майже на мільярд гривень. Їх викрито на оборудках із закупівлями одягу та білизни для Збройних сил України.

Підозру також оголосили сину Ігоря Гринкевича Роману. Сьогодні вранці в Одесі його затримали правоохоронці при спробі перетнути держкордон. Раніше він був оголошений у розшук.

П’ятьом особам повідомили про підозру у створенні та участі у злочинній організації та заволодінні чужим майном шляхом зловживання довірою (шахрайство), вчиненому в умовах воєнного стану, в особливо великих розмірах, злочинною організацією (ч. 5 ст. 190, ч. 1,2 ст. 255 ККУ).

Міністерство оборони проводить аудит всіх контрактів, зокрема і з тими компаніями, які можуть бути дотичними до родини Гринкевичів.

Поліція зареєструвала чотири провадження щодо прихованої зйомки працівників Bihus.Info - голова НПУ

Стосовно прихованої зйомки працівників Bihus.Info поліція зареєструвала 4 провадження.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ повідомив голова Національної поліції Іван Вигівський.

«Одне провадження у Служби безпеки. Друге провадження - навіть не одне, а звернулося до нас 4 представники від Bihus, ми зареєстрували 4 провадження за статтею 182 - порушення недоторканності приватного життя. Фактично, вони внесені на вихідних, п’ятниця-субота. Заплановано ряд слідчих дій. Bihus опублікував, що Служба безпеки вже певні слідчі дії провела. Ми також скоординуємо наші дії і будемо рухатися», - сказав Вигівський.

Він також поінформував, що у справі про перешкоджання роботі журналіста-розслідувача Юрія Ніколова встановлені 4 безпосередні учасники, зараз проводяться слідчі дії, оглядаються телефони.

Як повідомляв Укрінформ, 15 січня журналіст-розслідувач Юрій Ніколов заявив, що невідомі намагалися 14 січня потрапити до його квартири, налякали його матір та сусідів, а на дверях залишили наліпки з написами “ухилянт”, “зрадник”.

Після інциденту телеграм-канал “Карточный Офис” опублікував допис, в якому повідомлялося, що нібито військові приїхали, щоб передати журналісту повістку. Майже одночасно провокативний допис про Ніколова поширили телеграм-канали “Вертикаль” та “Джокер”.

16 січня були опубліковані приховані зйомки, де видно, що нібито журналісти Bihus.Info вживають заборонені речовини.

Того ж дня керівник проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info Денис Бігус записав заяву щодо оприлюднення в Мережі провокативного відео про вживання його співробітниками заборонених речовин та заявив про незаконне спостереження і прослуховування. Також він повідомив про кадрові зміни.

17 січня в СБУ повідомили про відкриття кримінального провадження за фактом незаконного прослуховування та відеозйомки представників проєкту Bihus.Info за ст. 359 Кримінального кодексу України (незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації).

Журналісти та медіа, учасники Медіаруху, закликали Президента Володимира Зеленського засудити кампанію тиску на незалежних журналістів і розслідувачів та взяти під свій контроль розслідування злочинів проти медійників.

Зеленський наголосив на неприпустимості будь-якого тиску на журналістів.

Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин готує звернення до правоохоронних органів щодо тиску на незалежні ЗМІ.

Підозру у корупції торік оголошено сімом посадовцям Міноборони - генпрокурор

У 2023 році 7 посадовцям Міністерства оборони повідомлено про підозру у вчиненні корупційних правопорушень.

Про це генеральний прокурор Андрій Костін заявив на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

«Протягом минулого року за процесуального керівництва прокурорів спеціалізованих прокуратур у сфері оборони про підозру у вчиненні корупційних кримінальних правопорушень повідомлено 7 посадовцям Міноборони. Серед них одіозні посадовці, які, за даними слідства, закуповували неякісні бронежилети», - сказав Костін.

За його словами, одна така справа вже передана до Вищого антикорупційного суду.

Крім того, за процесуального керівництва прокурорів спеціалізованої прокуратури у сфері оборони розслідуються два провадження за фактами закупівлі неякісних бронежилетів та засобів індивідуального захисту на суму понад 1, 4 млрд гривень, поставки неякісної зимової форми на суму 945 млн грн, а також розтрати бюджетних коштів на суму понад 250 млн грн», - сказав генпрокурор.

Він також поінформував, що розпочато понад 220 кримінальних проваджень за фактами правопорушень у сфері військового обліку - за його словами, це «у понад 4 рази більше, ніж у 2022 році».

«За минулий рік та у січні цього року повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень 189 військовослужбовцям та працівникам ТЦК та СП. Це втричі більше, ніж у 2022 році», - зазначив Костін.

Як повідомлялося, на початку лютого 2023 року ексзаступнику міністра оборони В’ячеславу Шаповалову повідомлено про підозру у перешкоджанні законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань. ДБР йому інкримінувало лобіювання укладення договорів про постачання неякісної амуніції для потреб ЗСУ низької якості на 1 млрд грн.

2 лютого Печерський райсуд столиці обрав ексзаступнику міністра оборони Шаповалову запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у сумі 402 млн 600 тис. грн.

У січні 2024 року правоохоронці оголосили нову підозру колишнім заступнику міністра оборони і начальнику департаменту у розтраті майже 950 млн грн на неякісні бронежилети.

У Нацполіції ідентифікували близько 900 поліцейських, які перейшли на бік окупантів

Вже ідентифіковано близько 900 працівників української поліції, які перейшли на бік російських окупантів.

Про це під час брифінгу у Медіацентрі Україна-Укрінформ заявив голова Національної поліції України Іван Вигівський.

«У Національній поліції цим питанням займається Департамент внутрішньої безпеки, слідство, як правило, веде ДБР. (Наразі ідентифіковано – ред.) більше 2,5 тисяч громадян, які перейшли на сторону ворога, це з цивільними. Якщо брати конкретно поліцейських, то це близько 900 осіб. Якщо брати із загальної кількості поліцейських – 98 тисяч тих, хто у нас у строю, то (тих, хто перейшов на бік РФ – ред.) і служать зараз у квазіутвореннях - це близько 1 відсотка», - сказав Вигівський.

Голова Нацполіції поінформував, що заочно всім цим особам оголошено підозру, щодо них розслідуються кримінальні провадження.

Як повідомлялося, 10 колишнім поліцейським, які у тимчасово захопленому Маріуполі працюють на росіян - проводять незаконні перевірки, допитують громадян та агітують отримувати паспорти РФ - заочно повідомили про підозру у державній зраді.

З початку війни Нацполіція запобігла виведенню з України 200 млрд гривень – Вигівський

З початку повномасштабного вторгнення Національна поліція взяла під контроль фінансові операції 7 тис. підприємств, які співпрацювали з підприємствами з Російської Федерації і Республіки Білорусь, і запобігла виведенню з України 200 млрд грн.

Про це повідомив очільник Нацполіції Іван Вигівський під час брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

«Якщо брати з початку війни, то ми поставили на фінансовий контроль операції 7 тисяч резидентів, які мали господарські відносини з РФ і Республікою Білорусь, і таким чином попередили виведення коштів на суму понад 200 млрд грн до країн-агресорів», - сказав він.

За словами Вигівського, працівники Нацполіції беруть участь у розслідуванні кількох кримінальних проваджень стосовно російських олігархів. Зокрема, це справи стосовно ТОВ «Либідь», до якої мають відношення російські олігархи Ігор і Аркадій Роттенберги, котрим належали частки у ТРЦ «Ocean Plaza».

«Було встановлено, що протягом 2016-2021 рр. це підприємство ухилилося від оподаткування на 546 млн грн», - зазначив очільник Нацполіції.

Загалом, за останні два роки Нацполіція наклала арешт на активи на 38 млрд грн, додав Вигівський.

Як повідомлялося, поліція зареєструвала вже понад 105 тисяч злочинів ворога.

У ДБР повідомили, що за два роки повномасштабної війни повернули Україні майна на понад 16 млрд гривень

За період повномасштабної війни активна позиція Державного бюро розслідувань (ДБР) дозволила повернути Україні майна на понад 16 млрд грн.

Про це під час брифінгу у Медіацентрі Україна-Укрінформ сказав директор ДБР Олексій Сухачов.

«Загалом активна позиція ДБР у розслідуванні кримінальних проваджень дозволила за майже 2 роки повномасштабного вторгнення повернути державі майна на понад 16 млрд грн. І це тільки незначна частина тих активів, які виявлені і розслідування та кінцева оцінка яких ще триває», - зазначив він.

Сухачов зауважив, що у 2023 році було виявлено та передано в управління державі кошти афільованого з РФ букмекера на загальну суму 1,8 млрд грн, які вже принесли дохід від їх управління майже на 43 млн грн.

Як повідомлялося, ДБР передало ЗСУ металеву білоруську продукцію на понад 61 млн доларів.

Директор ДБР про "справу Мазепи": Провадження розслідується з січня 2022 року

ДБР розслідує провадження про незаконне відчуження земель Київської ГЕС, фігурантом якого є бізнесмен Ігор Мазепа, з січня 2022 року.

Про це заявив директор Держбюро розслідувань Олексій Сухачов на брифінгу у Медіацентрі Україна-Укрінформ.

«Провадження розслідує ДБР із січня 2022 року. Нам передали розслідування за фактом заволодіння земель та гідротехнічних споруд на території Київської області, яке з 2014 року розслідувалося різними органами досудового розслідування. До схеми у тому числі причетні посадовці Держгеокадастру та інші чиновники, які є суб’єктами ДБР. Саме тому наш правоохоронний орган і займається розслідуванням цього провадження», - пояснив він.

За словами Сухачова, слідчі ДБР провели великий об’єм слідчих дій та експертиз, які дали змогу довести причетність до цієї оборудки не лише місцевих чиновників та посадовців Держгеокадастру Київщини, а й відомих бізнесменів, забудовників.

«Документально підтверджена незаконна забудова та приватизація понад 7 гектарів. Робота не зупиняється і наразі вживаються заходи щодо доведення причетності цих осіб до заволодіння близько 300 гектарів землі орієнтовною вартістю 1,1 млрд грн», - зазначив Сухачов.

Водночас він наголосив, що суб'єктами ДБР «є злочинці, а не прізвища».

«Наші фігуранти – це громадяни, які порушили закон заради особистої вигоди. Україна – правова держава, і кожен має право на захист. Але не можна підмінювати поняття і прикривати злочини химерними звинуваченнями у переслідуванні бізнесу. Це тим більше небезпечно під час повномасштабної агресії РФ проти України», - наголосив він.

Директор ДБР нагадав, що відомство веде багато справ, у яких фігурують відомі бізнесмени та компанії. Він згадав, зокрема, справи про розкрадання коштів вкладників банку «Фінанси та кредит» у обсязі понад 1,4 млрд грн, основним фігурантом якої є бізнесмен Костянтин Жеваго, щодо Полтавського турбомеханічного заводу, щодо заступника голови Федерації профспілок України тощо.

Як повідомлялося, 18 січня засновника інвестиційної компанії Concorde Capital Ігоря Мазепу затримали під час проходження українсько-польського кордону у пункті пропуску «Шегині».

У Державному бюро розслідувань зазначили, що бізнесмен затриманий за фактом протиправного заволодіння землями, на яких розташовані гідротехнічні споруди об'єкта критичної інфраструктури – Київської ГЕС. За даними слідства, фігурант є організатором цієї оборудки.

У різних регіонах України правоохоронці затримали також трьох інших учасників злочинного угруповання, зокрема брата організатора.

У ДБР зазначили, що злочинну організацію, яка протиправно заволоділа понад 7 гектарами земель, де розташовані гідротехнічні споруди Київської ГЕС, викрили наприкінці листопада минулого року. Встановлено, що входили до неї майже 20 осіб.

У компанії Concorde Capital відкидають звинувачення.

Ігор Мазепа заявив, що не розуміє причин свого затримання, бо рішення про виділення земельних ділянок він не приймав.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-