Як не стати жертвою отруєння чадним газом та вберегтися від пожеж взимку?

Як не стати жертвою отруєння чадним газом та вберегтися від пожеж взимку?

Укрінформ
19 січня, 15:00 - брифінг на тему: "Як не стати жертвою отруєння чадним газом та вберегтися від пожеж взимку?".

Організатори: Медіацентр Україна – Укрінформ.

Спікери: Анатолій Шкарбута - заступник начальника відділу профілактичної роботи Управління пожежної безпеки Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям ДСНС України; Сергій Гурєв -  заступник директора УНПЦ екстреної медичної допомоги та медицини катастроф МОЗ України.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на ютуб-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTVа також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/aboutна фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

Людина, яка вижила після отруєння чадним газом, не завжди є здоровою – МОЗ

Особа, яка вижила після отруєння чадним газом, не завжди є здоровою – вона, наприклад, може мати ментальні порушення, які пов’язані із гіпоксією головного мозку.

Про це під час брифінгу у Медіацентрі Україна - Укрінформ повідомив заступник директора Українського науково-практичного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф МОЗ України Сергій Гурєв.

«Чадний газ - це один з найнебезпечніших газів саме тому, що він не відчувається людиною. І ті, хто вижили, не завжди є здоровими людьми. Насамперед це стосується ментальних порушень, які пов’язані з гіпоксією головного мозку. Відбувається це внаслідок того, що чадний газ - це вуглець, який викликає несприймання кисню, збідненість киснем організму, насамперед нервової тканини, яка знаходиться у головному мозку, спинному мозку і, безумовно, у легенях», - сказав він.

Відповідаючи на питання, Гурєв заявив, що переважна кількість випадків отруєння чадним газом відбувається без будь-якої пожежі.

«Це, наприклад, як у гаражі при працюючому двигуні авто. Але це поодинокі випадки. А непоодинокі і дуже поширені випадки - це випадки щодо опалення. Зараз у зв’язку з тим, що дорожчає газ, підвищується активність застосування пічного опалення. І, на жаль, стан наших печей і димоходів не завжди такий, як треба, і чадний газ накопичується у приміщенні», - пояснив представник МОЗ.

Він закликав людей, якщо вони мають пічне опалення, все ж провітрювати свої приміщенням перед сном.

Як повідомлялося, в Україні з початку зими від отруєння чадним газом загинули дев’ятеро людей.

Найбільше смертей від чадного газу фіксується у чотирьох областях – ДСНС

В Україні найбільше пожеж і смертей від чадного газу фіксують у Дніпропетровській, Одеській, Київській і Харківській областях.

Про це повідомив заступник начальника відділу профілактичної роботи Управління пожежної безпеки Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям ДСНС Анатолій Шкарбута на брифінгу у Медіацентрі Україна-Укрінформ.

«Найбільше пожеж і смертей людей від чадного газу ми спостерігаємо в основному у прифронтових регіонах – це Дніпропетровська, Одеська, Харківська області - і, на жаль, Київська. Саме у цих регіонах відбувається найбільше збоїв критичної інфраструктури, електропостачання, опалення у зв’язку з обстрілами, тому така тенденція зберігається», - зазначив він.

Своєю чергою заступник директора Українського науково-практичного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф МОЗ Сергій Гурєв звернув увагу на симптоми отруєння чадним газом. Зокрема, людина, сидячи у кімнаті, може відчувати головний біль і задишку. Це може бути ознакою гіпоксії, тож потрібно негайно провітрити приміщення.

Представник ДСНС також наголошує, що людину, яка зазнала впливу чадного газу, потрібно першочергово винести на свіже повітря, а якщо такої можливості немає – розбити вікна у приміщенні.

Після цього потрібно розстебнути одяг на потерпілому, привести його до тями, викликати швидку допомогу і надати першу домедичну допомогу.

Щодо ефективності датчиків чадного газу, представник ДСНС сказав, що вони «досить ефективні для тих приміщень, у яких є опалювальні прилади пічного опалення, а також газового».

«Ми рекомендуємо населенню і пропонуємо купувати ці датчики самостійно і встановлювати», - зазначив Шкарбута.

Як повідомлялося, на Миколаївщині внаслідок отруєння чадним газом постраждали двоє людей.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-