Культура та ідентичність: вплив героїв минулого на вибір сучасників під час гібридної війни

Культура та ідентичність: вплив героїв минулого на вибір сучасників під час гібридної війни

Укрінформ
23 січня, 10:30 - пресконференція  на тему: «Досвід української ідентичності в історичному аспекті на теренах Чернігівщини і Київщини. Вплив героїв минулого на вибір сучасників під час гібридної війни».

Організатори: ГО «Сучасне Українське Кіно «СУК», студія «ВІАТЕЛ».

Учасники: Валерія Сочивець - президентка ГО «Сучасне українське кіно «СУК; Галина Криворчук - координаторка проєкту, директорка студії «ВІАТЕЛ»; Наталія Сопіт - ведуча серіалу «Гра долі»; Василь Вітер - кінорежисер, заслужений діяч мистецтв України; Тетяна Марініна - клінічний психолог, керівниця ГО “Всеукраїнська асоціація психологів травмафокусованої практики”; Ольга Прокопенко - комунікаційна менеджерка проєкту, модераторка; Олександра Конопля - режисерка монтажу;  Світлана Панькова - директорка Історико-меморіального музею Михайла Грушевського у Києві; Галина Мрозек - завідувачка Літературно-меморіального будинку-музею Тараса Шевченка;  Леся Романюк - науковий співробітник Літературно-меморіального будинку-музею Тараса Шевченка; Тетяна Миргородська - представник департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної військової адміністрації; Ксенія Ярошенко - менеджерка організації "Кімонікс".

Коротко.  Учасники заходу підіб'ють підсумки культурно-просвітницького проєкту, покликаного сприяти культурному відновленню у громадах Чернігівщини та Київщини, що постраждали від дій російських окупантів. Це спільна робота ГО «Сучасне Українське Кіно «СУК» і студії «ВІАТЕЛ», що є автором документального серіалу “Гра долі”. До участі були залучені українські кінематографісти й представники культурних, мистецьких і освітніх інституцій та місцевих громад Чернігівщини та Київщини. В рамках проєкту відбулася низка презентацій документальних фільмів про видатних діячів України та про збереження культурного надбання, зустрічі з глядачами різних поколінь і бесіди про ментальне здоров’я, національну ідентичність і опір гібридній війні та її наслідкам.

Проєкт реалізовано в рамках програми «Культура та ідентичність» за фінансової підтримки урядів Великої Британії, Фінляндії, Швеції, Швейцарії, Канади та США.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Акредитація триватиме до 16:30 22 січня 2024 р., для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

На Київщині і Чернігівщині у межах проєкту «КІНОподорожі» демонстрували фільми про видатних українців

У межах культурно-просвітницького проєкту «КІНОподорожі» у 2023 році у громадах Київщини та Чернігівщини відбувалися покази документальних фільмів, присвячених видатним діячам української історії.

Про це організатори розповіли на пресконференції в Укрінформі.

Як зазначалося, «КІНОподорожі» — спільний проєкт ГО «Сучасне українське кіно» (СУК) і студії «ВІАТЕЛ». Він мав на меті сприяти культурному відновленню у громадах Київщини та Чернігівщини, що постраждали від російських загарбників. Фільми, які демонструвалися, виробила студія «ВІАТЕЛ» у межах проєкту «Гра долі».

«Головним у цьому проєкті, звичайно, було спілкування з глядачами. Тому ми намагались їздити в ті міста і ті музеї, спільно з якими колись знімали фільми про видатних діячів, і залучати до спілкування глядачів, які могли висловити своє ставлення до цих фільмів, своєї історичної спадщини і могли таким чином зрозуміти, наскільки важлива для нас наша історична спадщина», — розповіла координатор проєкту, директор студії «ВІАТЕЛ» Галина Криворчук.

На її переконання, українське суспільство має знати про своїх героїв, спадщину і минуле, адже передусім це допомагає «опиратися тій ментальній агресії, яку несе так званий «русский мир».

Ведуча «Гри долі» Наталія Сопіт уточнила, що у межах проєкту у громадах Київщини і Чернігівщини демонструвалися фільми про акторку Марію Заньковецьку, письменників Михайла Коцюбинського і Миколу Гоголя, колишнього генерального секретаря військових справ УНР Симона Петлюру тощо.

Покази організували в містах, пов’язаних із видатними українськими діячами, зокрема в Чернігові, Ніжині, Прилуках, Ірпені. Після сеансу з глядачами проводили розмови про ментальне здоров’я, національну ідентичність, опір гібридній війні та її наслідкам.

Проєкт «КІНОподорожі» реалізовано в межах програми «Культура та ідентичність» за фінансової підтримки урядів Великої Британії, Фінляндії, Швеції, Швейцарії, Канади та США.

Як повідомлялося, «Гра долі» - телевізійний серіал про історії життя і кохання видатних українців від давніх часів до XX століття. Історія проєкту розпочалася у 2005 році, він налічує понад сто епізодів. Проєкт здійснюється за підтримки Українського культурного фонду.

Упродовж років команда студії «ВІАТЕЛ» їздила у міста і селища України, щоб дослідити запасники і сховища, музеї і заповідники, бібліотеки і архіви, на основі яких створено понад 100 епізодів серіалу «Гра долі».

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-