Презентація результатів роботи Міністерства соціальної політики за 2023 рік

Презентація результатів роботи Міністерства соціальної політики за 2023 рік

Укрінформ
17 січня, 11:00 - презентація результатів роботи Міністерства соціальної політики за 2023 рік.

Організатор: Міністерство соціальної політики України.

Спікери: Оксана Жолнович - міністр соціальної політики України; Дарія Марчак - перший заступник міністра соціальної політики України; Уляна Токарєва - заступник міністра соціальної політики України; Назар Танасишин - заступник міністра соціальної політики України; Ірина Постоловська - заступник міністра соціальної політики України; Костянтин Кошеленко - заступник міністра соціальної політики України з питань цифрового розвитку, цифрових  трансформацій і цифровізації.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Учасники можуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Акредитація представників ЗМІ за посиланням: http://surl.li/pidms.

Акредитація триватиме до 18:00 16 січня 2024 року. Для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище і назву видання чи організації, яку представляєте.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

На соціальну підтримку українців торік було витрачено майже 900 млрд грн - Жолнович

У 2023 році бюджет Міністерства соціальної політики сягнув рекордних майже 900 млрд грн, що зумовлено збільшенням чисельності людей, які потребували допомоги.

Про це в Укрінформі під час пресконференції, присвяченій підсумкам роботи міністерства у 2023 році, повідомила міністр соціальної політики Оксана Жолнович.

«Якщо подивитися на бюджет міністерства у 23-му, він склав майже 900 млрд грн. Це практично 25 млрд дол. Для порівняння - це бюджет цілої Грузії або Ісландії. Це кошти, які ми витратили на соціальну підтримку наших громадян», - сказала міністр.

Вона також зазначила, що з початку повномасштабного вторгнення в Україні постраждало понад 23 тис. цивільних, майже 9 тис. людей загинуло, а 15 тис. - отримали ті чи інші травмування.

Крім того, майже 3 млн українців були переміщені до Росії, і станом на зараз там перебувають близько 1,5 млн наших співгромадян. У кордонах України перемістилося близько 5 млн громадян і приблизно стільки ж перебувають за кордоном після виїзду туди з початку великої війни.

Ще майже 2 млн українців, починаючи з 24 лютого 2022 року, залишаються на території, яка є тимчасово окупованою.

«Враховуючи таку кількість втрат людського капіталу, а також збільшення інфляції, збільшення рівня бідності, кількість людей, що потребують підтримки, суттєво зросла. А от кількість людей, які спроможні забезпечувати наповнення нашого бюджету, сплачуючи податки для покриття відповідних соціальних видатків, на жаль, суттєво зменшилася», - зауважила Жолнович.

За її інформацією, сьогодні, крім майже 11 млн пенсіонерів, держава підтримує різними видами соціальної допомоги близько 9,5 млн українців.

«Це нові виклики для нас. Вони зумовлюють абсолютно інші підходи і мотиви, щоб формувати соціальну політику і максимально включати людей в соціальну активність, в економічну самостійність, у збереження їхньої ефективності і сталості, щоб ми просто зберегли нашу країну», - наголосила міністр.

Як повідомлялося, у 2023 році з держбюджету в повному обсязі профінансовано соцвиплати на 450,1 млрд грн. Зокрема, 271,8 млрд грн було спрямовано на фінансове забезпечення виплати пенсій, надбавок та підвищень до пенсій та покриття дефіциту коштів Пенсійного фонду, 102,8 млрд грн - на соціальний захист громадян, які потрапили у складні життєві обставини, 47,6 млрд грн – на підтримку малозабезпечених сімей та надання пільг і житлових субсидій громадянам.

Крім того, 24,2 млрд грн було спрямовано на соціальний захист дітей та сім’ї, 3,6 млрд грн - на соціальний захист осіб з інвалідністю та 0,5 млрд грн – на оздоровлення і відпочинок дітей, які потребують особливої уваги.

Мінсоцполітики у 2024 році фокусуватиметься на розбудові соціальних сервісів та послуг

У 2024 році у фокусі команди Міністерства соціальної політики України залишатиметься розвиток соціальних сервісів та послуг для громадян.

На цьому в Укрінформі під час пресконференції, присвяченій підсумкам роботи міністерства у 2023 році, наголосила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович.

«Ми у минулому році намагалися сфокусуватися на відновленні і на розвитку людського капіталу, намагалися забезпечувати нашу стійкість розвитковими програмами. Ми продовжимо розбудову нової філософії і в 2024 році – допомогти людині вийти зі складних життєвих обставин. Тому ми продовжимо фокусуватися на розбудові соціальних сервісів та послуг», - сказала Жолнович.

Вона зауважила, що наразі у державі цього рівня допомоги майже не існує, зокрема, через те що в громадах не було сформовано належних пакетів допомоги. Тому в Мінсоцполітики розробили єдині стандарти, визначили набори мінімальних послуг, однакових для всіх регіонів України. Низку з них, як-от послугу із забезпечення життєстійкості, громади вже почали закуповувати коштом державного бюджету.

«Не завжди нам потрібно усталене розуміння соціальної підтримки, яке сьогодні презентується виключно через виплату. Нам потрібно припиняти відкуповуватися від людей невеликими виплатами. Тому що наша держава, як зрештою і будь-яка держава, не спроможна забезпечувати величезні виплати для великої категорії громадян», - додала міністерка.

Як повідомлялося, у 2023 році бюджет Міністерства соціальної політики сягнув рекордних майже 900 млрд грн, що зумовлено збільшенням чисельності людей, які потребували допомоги.

В Україні торік отримали спеціалізовану допомогу 90 тисяч постраждалих від домашнього насильства

Підтримку від спеціалізованих служб торік отримали 90 тисяч українців, які постраждали від насильства, - проти 45 тисяч у 2022 році.

Про це повідомила заступниця міністра соціальної політики Уляна Токарєва в Укрінформі під час пресконференції, присвяченій підсумкам роботи міністерства у 2023 році.

«У 2023 році ми ставили перед собою завдання зміцнити національну систему реагування на домашнє насильство. Торік таку підтримку отримало 90 тисяч родин. У 2022 році це було 45 тисяч. Це означає, що сервіси, які створювалися в тому числі за державний кошт, дали свій результат», - сказала Токарєва.

Вона також повідомила, що у 2023 році коштом державних субвенцій у 65 громадах було створено додаткові сервіси для постраждалих від домашнього насильства: 9 нових притулків, 31 денний центр, 25 консультативних служб.

Крім того, за допомогою міжнародних партнерів, в першу чергу Фонду народонаселення ООН, в Україні торік було відкрито 26 спеціалізованих притулків, 42 кризові кімнати, 49 денних центрів перебування.

«У 2024 році ми точно будемо продовжувати цю роботу, щоб люди, які постраждали від насильства, мали доступ до цієї підтримки», - запевнила заступниця міністра.

Як повідомляв Укрінформ, упродовж восьми місяців 2023 року правоохоронці зареєстрували понад 192 тисячі заяв щодо домашнього насильства. За весь 2022 рік до поліції надійшло 244 тисячі таких заяв.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-