Програма медичних гарантій-2024. Що зміниться для пацієнта?

Програма медичних гарантій-2024. Що зміниться для пацієнта?

Укрінформ
18 січня, 11:00 - пресконференція на тему: “Програма медичних гарантій-2024: що зміниться для пацієнта?”.

Організатор: Національна служба здоров’я України.

Спікери: Наталія Гусак -  голова Національної служби здоров’я України; Ірина Кондратова - заступниця голови НСЗУ; Ірина  Надашкевич - заступниця голови НСЗУ; Олександр Рябець - заступник голови НСЗУ з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації.

Теми до обговорення: 

  • Що нового у Програмі медичних гарантій-2024?
  • Що зміниться для пацієнта в 2024 році?
  • Які електронні інструменти впроваджуватимуться в 2024 році?
  • Хто впливає на якість надання медичної допомоги?
  • Від чого залежать зарплати лікарів?
  • Які заходи буде застосовано до закладів, які порушуватимуть умови договору з НСЗУ?

Довідково. Серед основних змін НСЗУ у 2023 році – виокремлення стаціонарної та амбулаторної реабілітаційної допомоги, запрацювала допомога щодо психічного здоров’я у сімейного лікаря. Програма реімбурсації “Доступні ліки” розширилася новими напрямами: імуносупресивні препарати, тест-смужки для інсулінозалежних та знеболювальні для паліативних хворих.

Загалом за Програмою медичних гарантій-2023 надавачам медичних послуг виплачено понад 132 млрд грн. Медичну допомогу отримали понад 16 млн пацієнтів.

З 1 січня 2024 року почала діяти Програма медичних гарантій-2024. Програма медичних гарантій-2024 включає 44 пакети медичних послуг.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

Понад 600 тис. українців у 2023 році долучилися до програми “Доступні ліки” - голова НСЗУ

Понад 600 тисяч українців у 2023 році вперше долучилися до програми “Доступні ліки”, у 2022 році - долучилися більше ніж 450 тисяч.

Про це під час пресконференції в Укрінформі на тему: “Програма медичних гарантій-2024: що зміниться для пацієнта?” повідомила голова Національної служби здоров’я України Наталія Гусак.

“Ми далі продовжуємо працювати над тим, щоб до програми "Доступні ліки" долучалися унікальні пацієнти. Більше 600 тисяч українців у 2023 році вперше долучилися до програми “Доступні ліки”. У 2022 році - долучилися більше 450 тисяч”, - сказала Гусак.

Голова Національної служби здоров’я України підкреслила, що держава і далі гарантує безоплатне отримання або отримання з невеликою доплатою лікарських засобів українцям, які мають хронічні захворювання або зазнають катастрофічних витрат за рахунок того, що їм пожиттєво потрібно приймати ті чи інші лікарські засоби.

За її словами, номенклатура лікарських засобів за програмою “Доступні ліки” розширювалась через появу нових напрямків. У 2023 році з'явилося додатково три нових напрямки: імуносупресивні препарати (для людей, які зазнали трансплантації органів), тест-смужки для людей з інсулінозалежним діабетом, знеболювальні для паліативних хворих.

Загалом програма “Доступні ліки” зростала за обсягом - у 2023 році мала понад 3 млрд гривень бюджетних коштів.

Як повідомлялося, на 2024 рік для Міністерства охорони здоров’я по програмі «Доступні ліки» пріоритет – не збільшення номенклатури ліків, а збільшення доступності до них.

У 2023 році понад 114 тис. українців отримали психологічну допомогу у лікарів первинної ланки - голова НСЗУ

У минулому році 114 112 пацієнтів отримали психологічну допомогу у лікарів первинної ланки у межах пакета НСЗУ «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні меддопомоги».

Про це під час пресконференції в Укрінформі на тему: “Програма медичних гарантій-2024: що зміниться для пацієнта?” повідомила голова Національної служби здоров’я України Наталія Гусак.

“У 2023 році 114 112 пацієнтів отримали психологічну допомогу у лікарів первинної ланки. З них 72 395 - жінки, 41 717 - чоловіки, 18 170 - діти до 17 років (включно)”, - сказала Гусак.

Вона додала, що наразі кожен з українців може знайти на сайті Національної служби здоров'я України найближчого сімейного лікаря, який працює за напрямом “Психологічна і психіатрична допомога”.

Як повідомляв Укрінформ, українці можуть отримати психологічну допомогу на первинній ланці у 865 медзакладах у межах пакета НСЗУ «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні меддопомоги».

За Програмою медичних гарантій-2023 надавачам медичних послуг виплатили понад 132 млрд грн

Загалом за Програмою медичних гарантій-2023 надавачам медичних послуг Національна служба здоров’я України виплатила понад 132 млрд грн.

Про це під час пресконференції в Укрінформі на тему: “Програма медичних гарантій-2024: що зміниться для пацієнта?” повідомила голова Національної служби здоров’я Наталія Гусак.

“У 2023 році ми мали можливість гарантувати українцям, навіть попри скорочення бюджету, повний обсяг медичних послуг, які ми закуповуємо в рамках програми медичних гарантій. НСЗУ у 2023 році оплатила 132,7 млрд грн. Первинна медична допомога - 23,29 млрд грн, екстрена медична допомога - 11,5 млрд грн, спеціалізована - 98,23 млрд грн”, - сказала Гусак.

Вона зауважила, що у рамках спеціалізованої медичної допомоги хірургічне і стаціонарне лікування займає базову частку оплат - 19 млрд грн і 22,9 млрд грн.

Крім того, НСЗУ у 2023 році надалі здійснювала закупівлю пріоритетних послуг для українців: медична допомога при гострому мозковому інсульті - 2,3 млрд грн, при гострому інфаркті міокарда - 1,1 млрд грн, при пологах - 2,8 млрд грн, медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках - 1,5 млрд грн.

На реабілітаційну допомогу було сплачено понад 4 млрд грн бюджетних коштів. Інші пакети - 55,7 млрд грн.

Гусак поінформувала, що у 2023 році Національна служба здоров’я України мала новий пакет послуг - готовність та забезпечення надання медичної допомоги населенню, яке перебуває на території, де ведуться бойові дії. Дещо переформатували реабілітацію - з'явилася реабілітація у стаціонарних умовах. Також НСЗУ почала закуповувати послуги секційного дослідження.

У 2023 році з'явилися додаткові електронні інструменти. Команда НСЗУ спільно з командами з цифровізації активно працювали над запуском електронних інструментів, які відповідають за реабілітаційний модуль в Електронній системі охорони здоров'я (ЕСОЗ), було впроваджено застосування міжнародного класифікатора функціональності в ЕСОЗ.

З'явилися електронні рецепти на наркотичні та рецептурні препарати. Було проведено категоризацію пацієнтів - провадження функціоналу клінічної оцінки стану пацієнта, який дозволяє відносити його до однієї з категорій за клінічним станом.

У 2023 році НСЗУ переформатовувала роботу зі скаргами пацієнтів: було створено новий структурний підрозділ “Відділ роботи зі скаргами пацієнтів”, підготовлено та опубліковано дашборд “Інформація щодо ведення та опрацювання скарг, які подані до НСЗУ”.

Гусак також повідомила, що у минулому році до Національної служби здоров'я надійшло 2758 скарг. За скаргами пацієнтам повернули кошти на суму понад 144 тисячі гривень.

Як повідомляв Укрінформ, Програма медичних гарантій на 2023 рік розпочалась з 1 січня минулого року. Вона охоплювала всі основні види медичної допомоги: первинну, спеціалізовану та високоспеціалізовану, екстрену, паліативну допомогу та медичну реабілітацію.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-