Негода в Україні: ліквідація наслідків та прогнози

Негода в Україні: ліквідація наслідків та прогнози

Укрінформ
9 січня, 11:00 - брифінг на тему: "Негода в Україні: ліквідація наслідків та прогнози".

Організатори: Медіацентр Україна – Укрінформ.

Спікери: Олександр Хорунжий -  пресофіцер ДСНС України; Наталія Птуха - начальниця відділу взаємодії зі ЗМІ Українського гідрометеорологічного центру.

Формат заходу –  офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на ютуб-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

ДСНС розгорнула по Україні понад тисячу пунктів незламності

Державна служба з надзвичайних ситуацій розгорнула 1005 пунктів незламності, з них 750 — на базі об'єктів рятувальної служби.

Про це під час брифінгу у Медіацентрі Україна-Укрінформ повідомив пресофіцер ДСНС Олександр Хорунжий.

“Що стосується ДСНС, то у нас розгорнуто 1005 пунктів незламності на території держави від ДСНС. Близько 750 — це на базі об'єктів ДСНС. Зокрема, це пожежно-рятувальні і аварійно-рятувальні частини, 250 — це мобільні пункти незламності на базі наметів. Ще є пункти незламності на базі транспортних засобів”, - сказав він.

За його словами, з початку функціонування цих пунктів незламності було надано допомогу близько 640 тисячам осіб.

“У тому числі, якщо взяти (період — ред.) з 1 жовтня 2023 рок, то у нас отримало допомогу у пунктах незламності 8 тисяч осіб”, - зазначив Хорунжий.

Як повідомлялося, у Мінвідновлення заявили, що в Україні працюють понад 12 590 пунктів незламності, знайти найближчий можна в “Дії”.

ДСНС підготувала до реагування на надзвичайні ситуації взимку майже 1900 одиниць техніки

Державна служба з надзвичайних ситуацій підготувала близько 1900 одиниць аварійно-рятувальної та спеціальної техніки до реагування на надзвичайні ситуації взимку.

Про це під час брифінгу у Медіацентрі Україна-Укрінформ повідомив пресофіцер ДСНС Олександр Хорунжий.

“ДСНС було підготовлено техніку до реагування на надзвичайні ситуації, зокрема, взимку. У нас підготовлено близько 1900 одиниць аварійно-рятувальної та спеціальної техніки, у тому числі понад 105 одиниць - інженерної, 1200 — пожежно-рятувальної, 350 — аварійно-рятувальної техніки і понад 200 авто підвищеної прохідності”, - сказав він.

Пресофіцер зазначив, що для аварійного електроживлення об'єктів критичної інфраструктури у системі ДСНС є майже 2300 пересувних електростанцій - для того, щоб реагувати на наслідки негоди.

Крім того, за його словами, у черговому режимі зараз перебуває понад 800 одиниць техніки і більш ніж 1000 осіб для надання допомоги з буксирування транспортних засобів на автошляхах.

Пресофіцер зазначив, що рятувальники, зокрема, допомогли відбуксирувати 12 карет швидкої допомоги, 6 рейсових автобусів.

“Ще 39 виїздів у нас відбувалося на прибирання повалених дерев, що було спричинено сильним вітром”, - додав Хорунжий.

Відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу, він запевнив, що постраждалих працівників ДСНС внаслідок ліквідації наслідків негоди немає.

“Немає (у них — ред.) ні обморожень, ні якихось проблем зі здоров'ям. Загалом ми забезпечуємо рятувальників і теплим одягом, і не тільки службовим, а й бойовим одягом. Тому таких випадків не фіксувалося”, - сказав пресофіцер.

Як повідомлялося, в Україні станом на ранок 9 січня через несприятливі погодні умови залишалися без електропостачання 1025 населених пунктів.

В Україні від початку нового року на водоймах загинуло дев'ятеро людей - ДСНС

В Україні від початку 2024 року загинуло на водоймах 9 людей і стільки ж врятовано.

Про це на брифінгу у Медіацентрі Україна-Укрінформ повідомив пресофіцер ДСНС Олександр Хорунжий.

“У нас від початку року зафіксовано загибель 9 людей на водоймах. Якщо взяти 2023 рік, то було 12, тобто йде зменшення. І врятовано підрозділами ДСНС (цьогоріч — ред.) теж 9 осіб, зокрема 1 дитину”, - сказав він.

Пресофіцер закликав батьків говорити з дітьми, щоб вони самостійно не йшли до водойм.

“Бо є підводні течії, є, відповідно, місця, де крига нестійка і при перепадах різких температур формується нестійкий лід на водоймах, що може призвести до того, що людина провалиться під лід. І при такій температурі не завжди можна вчасно витягнути людину, особливо якщо поруч немає нікого”, - застеріг Хорунжий.

Він поінформував, що товщина льоду, на який можна виходити, має становити не менш як 7 см, оптимально - 10-15 см.

Речник ДСНС також закликав рибалок не виходити самим на лід. "Краще бути у зоні уваги один одного, щоб у разі чого можна було надати оперативну допомогу. І треба брати з собою мотузку, щоб можна було її кинути і людину підтягнути”, - наголосив пресофіцер.

Людині, яка провалилася під лід, слід не руками намагатися допомогти собі вибратися з води, а навалюватися на лід грудьми або перекочуватися на спину і фактично рухатися спиною, щоб можна було вибратися на лід, радить Хорунжий.

Він також зауважив, що у зв'язку з морозами збільшилася і кількість пожеж. “Люди активно почали застосовувати пічне опалення, обігрівальні прилади, каміни і так далі. Але, на жаль, фіксуються випадки порушення правил пожежної безпеки. Ми зафіксували протягом доби 153 пожежі. А якщо взяти 2023-й рік і цю добу, то їх було 132. Якщо з початку цього року взяти, то у нас зафіксовано, за оперативними даними, 934 пожежі. У 2023 році у цей період у нас фіксувалося 838 пожеж. Тобто є збільшення на 11,5%”, - сказав він.

Пресофіцер заявив, що від початку року на пожежах загинуло 56 осіб, водночас торік за цей період загинула 41 особа (збільшення на рівні 36,6%). “По постраждалих, на щастя, у нас зменшення кількості — 35 проти 36, тобто, -2,8%”, - додав Хорунжий.

Як повідомлялося, станом на 27 грудня 2023 року від початку зими на водоймах в Україні загинуло 30 людей.

Нова хвиля похолодання прийде в Україну 12 січня - синоптики

У найближчі два дні в Україні очікується підвищення температури повітря, але 12 січня знову похолодає, хоча сильних морозів переважно не буде.

Про це під час брифінгу у Медіацентрі Україна-Укрінформ поінформувала начальниця відділу взаємодії зі ЗМІ Українського гідрометеорологічного центру Наталія Птуха.

“Сьогодні циклон відійшов і зараз на території України починає впливати поле підвищеного тиску, тобто антициклон. Відповідно, погода вже більш спокійна, зараз вона вже більш стабілізується у плані того, що, по-перше, будуть дещо слабшати морози. Арктичне повітря, яке до нас надійшло і сформувало таку погоду, його вплив буде дещо слабшати”, - пояснила вона.

За її словами, у середу і четвер, 10-11 січня, спостерігатиметься певне підвищення температури, але вона все одно залишатиметься у межах від'ємних значень.

“Тобто, подекуди невеличкий нуль і плюс може бути хіба що по півдню - і це буде якраз сприяти руйнуванню тієї ожеледі, яка там сформувалася, - і по центральних областях. Але все одно у нічні години стабільно від'ємні значення температури. Тобто, 7-12 градусів (морозу — ред.) у нічні години у нас залишаються практично по всіх областях”, - сказала Птуха.

Синоптикиня зазначила, що температура в ніч на четвер може бути на рівні 2-8 градусів морозу. “Денна температура — знову ж таки, південні області, Крим - трохи до нуля можуть наближатися”, - додала вона.

Птуха поінформувала, що у другу половину четверга — у п'ятницю будуть нові атмосферні фронти із півночі, з північного заходу, які спричинять додаткові опади.

“Але, знову ж таки, не переживаємо, це просто як зимові явища у вигляді невеликого снігу. Переважно це будуть опади і також, знову ж таки, зниження температури, бо з півночі буде заходити чергова порція арктичного повітря і північні потоки знову принесуть до нас низькі значення температури”, - пояснила Птуха.

Синоптикиня зазначила, що за наявними попередніми розрахунками, температури вже не будуть такі низькі, як подекуди цієї ночі до -25°.

“Але до -20° точно можуть бути, особливо по північних та північно-східних областях. Тобто, найближча синоптична перспектива - цей тиждень, навіть 10 діб, що все ж таки температура практично по всій Україні буде у від'ємних значеннях”, - розповіла представниця Українського гідрометцентру.

Водночас про погоду другої половини січня загалом говорити зарано, синоптики нині розглядають лише другу декаду січня і очікують, що в цей період в Україні буде класична зимова погода, підсумувала Птуха.

Як повідомлялося, за прогнозами синоптиків, ц середу, 10 січня, в Україні збережеться хмарна з проясненнями погода, без опадів, лише в північних та східних областях місцями невеликий сніг. Температура вночі 6-11° морозу, у східних, більшості центральних областей, в Карпатах та на Прикарпатті 12-17°; вдень 1-6° морозу, на Закарпатті та місцями в Криму 0-2° тепла.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-