Підсумки роботи Комітету зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва ВР у 2023 році

Підсумки роботи Комітету зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва ВР у 2023 році

Укрінформ
8 січня, 15:00 - пресконференція на тему: «Підсумки роботи Комітету зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва ВР у 2023 році. Виклики 2024 року для парламентської дипломатії».

Організатор: Комітет Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжнародного співробітництва.

Учасники: Олександр Мережко – голова Комітету ВР з питань зовнішньої політики та міжнародного співробітництва; Арсеній Пушкаренко – заступник голови Комітету ВР з питань зовнішньої політики та міжнародного співробітництва. 

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ за тел.: 066 444 51 43  (Анастасія). 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

У ВР працюватимуть над залученням підтримки ініціативи щодо визнання неправомочності перебування Росії в ООН

Комітет Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва у 2024 році разом з МЗС працюватиме над залученням якнайбільшої підтримки в ООН ініціативи України щодо проходження Росією процедури набуття членства в ООН і Радбезі згідно зі Статутом Організації.

Про це повідомив заступник голови комітету Арсеній Пушкаренко на пресконференції в Укрінформі.

Він наголосив, що «Росія знаходиться в ООН незаконно». Народний депутат нагадав, що РФ не проходила процедуру згідно з 4 статтею Статуту ООН, а просто оголосила себе правонаступницею СРСР в Організації.

«Відповідно наше Міністерство закордонних справ і ми через парламентську дипломатію активно починаємо працювати над тим, щоб якомога більше держав-членів ООН підтримали нашу ініціативу і Росія пройшла процедуру як набуття членства в ООН, так і набуття місця в Радбезі», - сказав політик.

Він нагадав, що такі випадки в історії вже були: у 1971 році Китайська Республіка поступилася місцем у Радбезі ООН Китайській Народній Республіці.

«Тому прецеденти є, і ми будемо цього добиватися через механізми міжпарламентського співробітництва на всіх майданчиках і зустрічах», - заявив парламентарій.

Як повідомлялося, Україна неодноразово порушувала питання законності перебування Росії в ООН, оскільки в жодних документах Організації її членство не передбачено. Серед засновників ООН - Сполучені Штати Америки, Велика Британія, Франція, Китай, Радянський Союз, які також є постійними членами Радбезу.

Для набуття членства в ООН відповідне рішення має підтримати Рада Безпеки, за нього має проголосувати Генеральна Асамблея не менш як двома третинами голосів.

На початку лютого Міжнародний суд ООН винесе рішення щодо позову України проти РФ – депутат

На початку лютого Міжнародний суд Організації Об’єднаних Націй має винести рішення щодо позову України через хибне трактування Росією Конвенції про запобігання геноциду.

Про це повідомив народний депутат України з парламентської фракції «Слуга народу», заступник голови Комітету ВР з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Арсеній Пушкаренко на пресконференції в Укрінформі.

«На початку лютого ми всі очікуємо рішення Міжнародного суду ООН щодо нашого позову, який був поданий 26 лютого 2022 року щодо агресії РФ», - поінформував він.

Парламентар пояснив, що позов стосується хибного трактування Росією Конвенції про запобігання геноциду, а саме неправдивих звинувачень РФ про вчинення Україною акту геноциду російськомовного населення Донецької та Луганської областей.

За словами Президента РФ Володимира Путіна, підставою для початку повномасштабного вторгнення начебто стали саме «акти геноциду» на Донбасі.

«Сподіваємося, що суд почув аргументи української сторони і рішення буде справедливим», - резюмував Пушкаренко.

Як повідомлялося, Україна стала першою державою, яка позивається через хибне трактування Конвенції про запобігання геноциду іншою державою – Росією. Саме звинувачення в «геноциді» щодо російськомовного населення Президент Росії Володимир Путін використав як одне з виправдань для нападу на Україну.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-