Перша Київська міжнародна протимінна декларація: чого чекають донори?

Перша Київська міжнародна протимінна декларація: чого чекають донори?

Укрінформ
28 грудня, 10:00 -  міжнародна вебконференція на тему: «Перша Київська міжнародна протимінна декларація: чого чекають донори? Перспективи і проблематика протимінної діяльності».

Організатор: Громадська організація «Демайнінг Контрол».

Учасники: Руслан П’ятковський – сапер, військовослужбовець ЗСУ, засновник оператора протимінної діяльності «International Demining Group» (Сумська область); Сергій Скиданов – генеральний директор компанії з безпілотних рішень «DEF-C» холдингу «Intecracy» (Вроцлав, Польща); Ганна Лисенко – президент Швейцарської асоціації "Free Ukraine" ( Вільна Україна); Володимир Хоменко – заступник голови ГО «Демайнінг Контрол»; Сашко Лірник – український казкар, автор професійного контенту; Володимир Петраченков – голова правління Української національної асоціації з гуманітарного розмінування; Олександр Чапко – голова Української національної асоціації з гуманітарного розмінування; Андрій Саварець – координатор Української асоціації операторів гуманітарного розмінування.

Модератор: Олег Дейнека - голова ГО «Демайнінг Контрол».

Питання до обговорення:

  • Поточна ситуація із замінуванням прикордонних, окупованих та деокупованих територій України.
  • Новітні технології у замінуванні (штучний інтелект, система «Охота», комбіновані вибухові пристрої).
  • Виклики для організації та фінансування протимінної діяльності в Україні з боку міжнародних донорів, а також передумови й потреби в укладенні й оприлюдненні Першої Київської міжнародної протимінної декларації.
  • Розробка програмного забезпечення для протимінної діяльності «MineFree».
  • Проєкт з постачанням українським рятувальникам, саперам та демінерам спеціалізованих автомобілів для протимінної діяльності.
  • Освітня програма «Безпека з Лірником». Цикл відеоуроків та лекцій для українських дитячих садків та шкіл про мінну небезпеку.
  • Перший міжнародний форум з питань гуманітарного розмінування територій України Demine Ukraine Forum за підтримки KSE та Дитячого фонду ООН (UNICEF Ukraine).
  • Акселераційна програма, яка реалізується за ініціативи Міністерства Економіки України спільно із Kyiv School of Economics та спрямована на розвиток й підтримку інноваційних й унікальних рішень у сфері гуманітарного розмінування («польові» випробування, експертна оцінка, навчальні курси, інвест-підтримка).
  • Об’єднання мап замінованих територій Міністерства оборони, ДСНС (МВС), спеціалізованих програм та застосунків.
  • Доповнення існуючих навчальних програм для саперів та демінерів (МО – понад 200 видів ВНП, ДСНС – понад 600) онлайн-каталогами з протимінної діяльності з майже 3000 видів ВНП.
  • Розробка спеціального освітнього стандарту для саперів з гуманітарного розмінування та затвердження його Міністерством освіти України.
  • Розробка і затвердження національного стандарту з навчальної і практичної підготовки саперів на базі існуючих ВНЗ та/або зі створенням спеціалізованого навчального центру.
  • Зміна Закону про протимінну діяльність від 2018 року з узаконенням створеного у серпні 2023 року Державного центру гуманітарного розмінування, а також доповнення існуючих Державних технічних стандартів нормативами щодо використання у протимінній діяльності новітньої техніки дронів, сканерів, лідарів…) та навчання саперів/демінерів.
  • Спрощення бюрократичних процедур для операторів протимінної діяльності, відкриття галузі для новітніх закордонних протимінних інновацій та технологій за умови збереження протекціонізму для українських операторів протимінної діяльності та виробників засобів і програмного забезпечення з пошуку, ідентифікації та знищення ВНП.
  • Берлінська оборонна конференція з українською презентацією дронно-автомобільної комплексної розробки FLIGHTMASTER.
  • Презентація програмного забезпечення IRIZI DEMINING.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

Росіяни модифікують пристрої, якими заміновують територію України - експерт

Росіяни модифікують пристрої, якими заміновують територію України, - використовують штучний інтелект, комбінують новітні пристрої з різних видів мін.

Про це під час міжнародної вебконференції в Укрінформі на тему: «Перша Київська міжнародна протимінна декларація: чого чекають донори? Перспективи і проблематика протимінної діяльності» повідомив голова ГО «Демайнінг Контрол» Олег Дейнека.

“В Україні замінована майже третина території - 174 тис. кв. км. Це та загроза, яка посилюється не лише через її масштаб, а й через те, що пристрої, якими заміновується українська територія, модифікуються”, - сказав Дейнека.

Він зазначив, що росіяни використовують штучний інтелект, комбінують з різних видів мін новітні пристрої та системи. Зокрема, використовується система “Охота” - комплект протипіхотних мін (5 шт.), які приводяться в дію при реєстрації руху людини через встановлені на місцевості сейсмічні датчики.

“Це є викликом для України на десятки, а, можливо, й на сотні років. Це оцінка міжнародних експертів з усього світу”, - зауважив Дейнека.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні потенційно замінованими є 30% територій. Це як три площі Хорватії.

Наразі 37 іноземних компаній хочуть розміновувати Україну

Наразі є 37 компаній, які будуть займатися розмінуванням в Україні.

Про це під час міжнародної вебконференції в Укрінформі на тему: «Перша Київська міжнародна протимінна декларація: чого чекають донори? Перспективи і проблематика протимінної діяльності» повідомив голова ГО «Демайнінг Контрол» Олег Дейнека.

“Ми маємо можливість вже зараз говорити про створення повноцінного державного центру гуманітарного розмінування. Крім того, можемо говорити про збільшення компаній операторів для розмінування на 30 компаній, до цього їх було лише 7. Наразі маємо 37 компаній, які будуть займатися розмінуванням в Україні”, - сказав Дейнека.

Як повідомляв Укрінформ, з початку року завдяки роботі піротехнічних підрозділів державних органів та неурядових операторів українським аграріям повернуто у використання вже понад 200 тисяч гектарів земель сільгосппризначення, запланованих до першочергового обстеження та розмінування.

Потрібно створити альянс держав, які будуть опікуватися розмінуванням України - експерт

Потрібно створити альянс держав, які будуть опікуватися розмінуванням України. Скандинавські країни, Швейцарія, Канада, Британія, США мають утворити глобальний хаб організацій з розмінування.

Про це під час міжнародної вебконференції в Укрінформі на тему: «Перша Київська міжнародна протимінна декларація: чого чекають донори? Перспективи і проблематика протимінної діяльності» сказав голова ГО «Демайнінг Контрол» Олег Дейнека.

“Потрібно створення альянсу держав, які будуть опікуватися розмінуванням України. Скандинавські країни, Швейцарія, Канада, Британія, США мають утворити глобальний хаб організацій, які персонально будуть займатися питанням розмінування. Ці організації мають спільно утворити світовий фонд з розмінування України і всю допомогу акумулювати саме у цьому фонді”, - зазначив Дейнека.

Він зауважив, що головний офіс цього фонду має бути розташований у безпосередній близькості до центрів ухвалення рішень, якими наразі є США або Британія.

Також голова ГО «Демайнінг Контрол» наголосив, що для уникнення можливих корупційних проявів і забезпечення безперервної роботи з розмінування України має бути створений робочий офіс глобального фонду.

“Він має бути розташований у безпосередній близькості до нашої держави. Ми у своєму проєкті розглядаємо Польщу як ту країну, яка є сусідньою і дружньою до нас”, - підкреслив він.

Дейнека зауважив, що у Вроцлаві є можливості відкриття робочого офісу світового фонду з гуманітарного розмінування, головна функція якого полягає в тому, щоб укладати контракти на виконання необхідних робіт саме з українськими контрагентами.

На його переконання, це дозволило б забезпечити абсолютно прозору, контрольовану систему звітності і моніторингу за тими коштами і ресурсами, які будуть надані Україні міжнародними донорами для забезпечення гуманітарного розмінування.

Він пояснив, що ці контрагенти дозволять забезпечити різні функції: логістичні, медійної підтримки, розмінування, аналізу, співпрацю з компаніями, які виробляють обладнання для розмінування.

“Розмінування має здійснюватися не лише саперами, а й має бути забезпечено відповідним обладнанням у вигляді дронів або БпЛА, щоб саперам було видно, куди їм треба пройти і яку ділянку перевірити. Це значно прискорить процес. Також є різні види машин для розмінування без водіїв. Це також може бути профінансовано міжнародними донорами”, - сказав Дейнека.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні потенційно замінованими є 30% територій. Це як три площі Хорватії.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-