Здай кров - врятуй героя! Ситуація щодо донорства в Україні

Здай кров - врятуй героя! Ситуація щодо донорства в Україні

Укрінформ
27 грудня, 09:30 - пресконференція на тему: "Здай кров - врятуй героя! Ситуація щодо донорства в Україні". 

Організатор: Міністерство охорони здоров'я України.

Спікери: Дмитро Коваль - генеральний директор СДУ «Український центр трансплант-координації», Василь Стрілка - директор Департаменту високотехнологічної меддопомоги та інновацій МОЗ України;  Марічка Падалко - телеведуча; Вікторія Ковач - начальниця медичної служби 3-ї окремої штурмової бригади; Наталія Соловйова - координаторка Патронатної служби Азову.

Чому це важливо? 

Спікери обговорять ситуація з донорством крові в Україні, досвід служби крові під час війни, а ще проінформують про важливість регулярного донорства крові. Також відбудеться презентація соціального ролика «Здай кров - врятуй героя».

Після заходу спікери долучаться до акції зі здачі крові для військових в Укрінформі. 

Формат заходу – офлайн (Зала 2). 

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

Лікарі закликають громадян здавати кров на регулярній основі

Лікарі закликають громадян здавати на регулярній основі кров, адже вона щодня потрібна стабілізаційним пунктам, шпиталям, цивільним лікарням

Про це на пресконференції в Укрінформі на тему: "Здай кров - врятуй героя! Ситуація щодо донорства в Україні" сказав генеральний директор СДУ "Український центр трансплант-координації" Дмитро Коваль.

"Кров, її компоненти потрібні постійно. Щодня вони потрібні стабілізаційним пунктам, шпиталям, цивільним лікарням, тому що люди не перестають хворіти, кров і її компоненти потрібні й цивільній системі охорони здоровʼя. Але щороку, особливо у періоди свят, спостерігається зниження активності донорів щодо донацій, оскільки у людей зʼявляться свої справи. Така картина не тільки в Україні, це притаманно кожній країні світу, і ми хочемо донести до людей важливість донацій крові. Донація крові має бути не одноразовою, донація - це не страшно, це доволі просто і швидко. Впроваджуються нові інструменти, у тому числі в роботу центрів крові, які дозволяють зберегти час людей", - сказав Коваль.

Водночас він зазначив, що різноманітні повідомлення, у тому числі в соціальних мережах, про потребу в донорах крові, не означають, що в країні нестача донорської крові.

За його словами, на рівні країни забезпечені сталі запаси крові та її компонентів, але їх потрібно регулярно поновлювати, оскільки бойові дії тривають і потреба в крові постійна.

"Тому велике прохання - відгукуватися на такі заклики Центрів крові і приходити на донацію і, можу сказати більше, ставати регулярними донорами, робити донацію раз на два-три місяці. Це вкрай важливо", - наголосив Коваль.

Як розповів директор Департаменту високотехнологічної меддопомоги та інновацій МОЗ України Василь Стрілка, зараз налагоджена ефективна взаємодія між цивільною та військовою ланками у забезпеченні потреб крові.

"Усі центри крові на всій території України працюють для того, щоб забезпечити потреби військових. І не було жодного випадку, коли заявка від Командування Медсил ЗСУ, військових не була б виконана. Якщо хтось здає кров в Ужгороді, Черкасах чи Чернівцях, то через два-три дні ця кров опиниться в передових госпіталях, стабілізаційних пунктах", - сказав Стрілка.

Він нагадав, що в Україні на законодавчому рівні врегульовано питання використання крові на догоспітальному етапі, що дає можливість бойовим медикам при евакуації пораненого вже проводити переливання крові.

"Кров, у тому числі цільна кров, вже використовується під час надання медичної допомоги пораненим ще до того, як вони потрапляють у госпіталь, ще на етапі стабілізаційного пункту. Для того, щоб врятувати більше життів наших захисників, вижити як нації, нам всім необхідно регулярно здавати кров. Після повномасштабного вторгнення це питання ресурсу, який теж наближає нас до перемоги", - сказав Стрілка.

За словами Коваля, держава контролює всі етапи донорства і система працює належним чином.

"За весь час повномасштабного вторгнення ми не отримали жодного компонента крові готового від наших міжнародних партнерів, незважаючи на те, що такі пропозиції почали надходити ще у лютому 2022 року. Українській системі крові давали два тижні, три тижні. Сьогодні ми можемо говорити по те, що Україна самостійно забезпечує всі потреби, повʼязані із наданням трансфузіологічної допомоги", - сказав він.

Коваль наголосив, що якщо виникне така потреба, то питання отримання крові з-за кордону врегульоване.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство охорони здоров’я пропонує включити до багаторічної програми НАТО для України проєкти з реабілітації та розвитку центрів крові.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-