Громадська думка. Підсумки 2023 року

Громадська думка. Підсумки 2023 року

Укрінформ
27 грудня, 12:30 - пресконференція на тему: «Громадська думка. Підсумки 2023 року».

Організатор: Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва. 

Учасники: Марія Золкіна – голова напрямку «Регіональна безпека та дослідження конфліктів» Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучерівадослідниця Лондонської школи економіки й політичних наук; Михайло Міщенко  – заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова; Тарас Жовтенко - безпековий аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

Модератор:   Олексій Гарань – науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, професор політології НАУКМА.

Питання до обговорення: 

  • Здобутки року. Що давало сили українцям вистояти у важкій боротьбі та їх погляд у майбутнє.
  • Громадська думка щодо ситуації в країні. Довіра до соціальних інститутів, посадовців, громадських діячів.
  •  Ставлення українців до сусідніх європейських країн.

Чому це цікаво? 

Під час заходу будуть оприлюднені результати загальнонаціонального репрезентативного опитування, проведеного у грудні 2023 р. Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разумкова в усіх регіонах України за винятком тимчасово окупованих територій Донецької, Запорізької, Луганської, Херсонської областей та Криму.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення. 

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

Найбільше українців довіряє Збройним силам — 94% – опитування

Серед державних та суспільних інституцій українці найчастіше довіру висловлюють Збройним силам України.

Про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова спільно з Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, презентація якого відбулася в Укрінформі.

Збройним силам довіряють 94% опитаних.

Українці також довіряють іншим силовим та оборонним структурам: добровольчі загони (89%), Державна служба з надзвичайних ситуацій (83%), Національна гвардія України (82%), Міністерство оборони України (73%), Державна прикордонна служба (72%), Служба безпеки України (71%) та Національна поліція України (58%).

Президенту України довіряють 68% опитаних.

Також високий рівень довіри до громадських та волонтерських організацій 63% та 86% відповідно. Церкві довіряє 63% респондентів. Голові міста (селища, села), в якому живе респондент довіру висловлює 53%. Національному банку України довіряє 51%.

Частіше висловлюється довіра, ніж недовіра, до ЗМІ України відповідно 48% і 43%, ради міста (селища, села), в якому живе респондент відповідно 47% і 41%, до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини (Омбудсмена) відповідно 43% і 31%.

Більшість респондентів висловлюють недовіру політичним партіям, їм не довіряють 76%, державному апарату (чиновникам) 73%, судам та судовій системі загалом 72%, Верховній Раді України 66%, Уряду України 63%, Прокуратурі 62%, комерційним банкам 58%, Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі 52%, Національному агентству з питань запобігання корупції 51%, Національному антикорупційному бюро України 51%).

Також проводилось дослідження щодо довіри до політиків, посадовців та громадських діячів. Найбільший рівень довіри респондентів до Володимира Зеленського (71%), Віталія Кіма (65%), Дмитра Кулеби (56%), Сергія Притули (55%), Михайла Подоляка (52%).

Частіше висловлювали довіру, ніж недовіру, до Олексія Данілова відповідно 44% і 30%, Василя Малюка відповідно 41% і 21%, Рустема Умєрова відповідно 35% і 22%, Ігоря Клименка відповідно 31% і 21%.

Статистично значуще не відрізняються частки тих, хто довіряє, і тих, хто не довіряє Ірині Верещук відповідно 40% і 39% та Ярославу Железняку відповідно 19% і 21%.

Більшість опитаних не довіряють Юлії Тимошенко (85%), Олексію Арестовичу (82%), Юрію Бойку (81%), Петру Порошенку (74%), Мар’яні Безуглій (58,5%), Давиду Арахамії (57%), Андрію Єрмаку (54%).

Частіше висловлювали недовіру, ніж довіру, до Віталія Кличка – не довіряють йому 45%, довіряють 40%, Денису Шмигалю відповідно 42% і 38%, Руслану Стефанчуку відповідно 41% і 28%, Олегу Татарову відповідно 34% і 10%, Данилу Гетьманцеву відповідно 33% і 20%, Ользі Стефанішиній відповідно 23% і 17%, Ростиславу Шурмі відповідно 21% і 10%.

Соціологічне дослідження проводились соціологічною службою Центру Разумкова спільно з Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва у період з 8 по 15 грудня 2023 року. Опитано 2019 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Опитування методом face-to-face проводилося у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській, Чернівецькій областях та місті Києві (у Запорізькій, Миколаївській, Харківській, Херсонській областях – лише на тих територіях, що контролюються урядом України та на яких не ведуться бойові дії).

Майже половина українців вважає, що події в країні розвиваються у правильному напрямі – опитування

45% українців вважають, що події в Україні розвиваються у правильному напрямі, водночас 33% мають протилежну думку.

Про це свідчать результати дослідження, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова спільно з Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, презентація якого відбулася в Укрінформі.

Зокрема, опитування проказало, що після початку повномасштабної агресії Росії проти України значно збільшилась частина громадян, які вважають, що події в Україні розвиваються у правильному напрямі. У грудні 2021 так вважали 20% респондентів, у вересні-жовтні 2022 року вже 51%. Найвищої позначки у 61% було досягнуто в лютому-березні 2023 року. Зараз же спостерігається тенденція на зниження такого показника до 45%.

Також, згідно з дослідженням, 32% опитаних вірять, що Україна здатна подолати наявні проблеми та труднощі впродовж найближчих кількох років, 45% вважають, що держава зможе подолати проблеми у більш віддаленій перспективі, і 7% – що Україна не здатна подолати наявні проблеми, решта – не визначилися.

Оцінка перспектив подолання проблем і труднощів найбільш оптимістичною була наприкінці 2022 та початку 2023 року. У лютому-березні 2023 року 49%, 36% і 3% відповідно. А оцінки перед початком повномасштабної війни у грудні 2021 року були значно песимістичнішими: 18%, 54% і 18% відповідно.

Соціологічне дослідження проводились у період з 8 по 15 грудня 2023 року. Опитано 2019 респондентів віком від 18 років методом face-to-face на територіях, що контролюються урядом України та на яких не ведуться бойові дії. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

У перемогу вірить абсолютна більшість українців — 88%

У перемогу вірять 88% українців, а 58% з них вважають, що це відбудеться в короткостроковій перспективі.

Про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова спільно з Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, презентація якого відбулася в Укрінформі.

88% вірять у перемогу, при чому 63% з них вірять у перемогу однозначно. Сумнівається лише 5% опитаних. Хоча порівняно із груднем 2022 року дещо змінилося співвідношення між тими, хто безумовно вірить у перемогу. Було 78%, стало – 63%, і тими, хто скоріше вірить у перемогу було 15%, стало – 25%.

Переконана в перемозі України абсолютна більшість жителів усіх макрорегіонів. У перемогу вірять 89% в Центрі, 86% на Сході, 92% на Заході та 82% на Півдні. Також можна виокремити, що на Півдні дещо більше скептиків (10%), порівняно з іншими. При цьому віра в перемогу України домінує у всіх вікових групах.

Також відповідно до опитування більша частина українців (58%) вірять, що Україна переможе в цій війні в короткостроковій перспективі: 6% – у найближчі кілька місяців, 21% – до літа 2024 р., ще 31% – через 1–2 роки. До перемоги у середньостроковій перспективі (3­–5 років) схиляються 15% респондентів. Люди, які не вірять, що перемога настане за їхнього життя перебувають в абсолютній меншості — 2,5%.

В макрорегіонах частка тих, хто вважає, що перемога настане через 1–2 роки, коливається від 27% на Півдні – до 36% на Заході країни. У перемогу до літа 2024 року найбільше вірять на Півдні — 25%, найменше на Сході — 16%. Від 5% до 7% українців в регіонах вважають, що війна може закінчитись найближчі кілька місяців.

У військових досягненнях найбільше українців орієнтується на звільнення всіх полонених і повернення депортованих українців — 69%. Майже однакові за важливістю для населення: вступ України до НАТО для гарантованого захисту від нової війни, покарання всіх російських військових злочинців і відшкодування усіх збитків, завданих економіці та громадянам — 42%, 42%, 41,5% відповідно.

Кожен четвертий українець (26%) вважав би розпад Росії як держави досягненням у результаті війни. Проте в регіонах України це сприймуть по-різному. На Заході найбільша частка місцевого населення вважала би це здобутком — 40%. У Центрі та на Сході – 23% і 24% відповідно, натомість на Півдні лише 10%.

Соціологічне дослідження проводились соціологічною службою Центру Разумкова спільно з Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва у період з 8 по 15 грудня 2023 року. Опитано 2019 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Опитування методом face-to-face проводилося у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській, Чернівецькій областях та місті Києві (у Запорізькій, Миколаївській, Харківській, Херсонській областях – лише на тих територіях, що контролюються урядом України та на яких не ведуться бойові дії).

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-